Пропащі місця чи вигадки? Біля одного з сіл на Житомирщині є галявина, яка притягує до себе блискавки

  Україна — багата не лише давньою історією, культурою та неймовірними пейзажами. За тисячоліття в нас назбиралося й чимало моторошних місць. Вони із покоління в покоління обростають страшними переказами та історіями, від яких холоне кров у жилах. Одним із таких місць є «Гніздо блискавок» на Житомирщині.

   Місцевих, кажуть, туди і під дулом автомата не загониш. Чого не можна сказати  про любителів екстремальних вражень. Для них така екскурсія –  шикарна нагода отримати чергову дозу адреналіну, - розповідає za.in.ua.

  «Гніздо блискавок» – саме так в народі називають місця, куди часто б’ють грозові розряди. У давнину люди таким зонам приписували магічні властивості. Їх боялися і уникали. Обгороджували величезними каменюками, створюючи споруди на зразок знаменитого Стоунхенджу. На Житомирщині теж є подібне місце. У селі Купище Коростенського району посеред лісу знаходиться галявина, яка за переказами місцевих, просто притягує до себе блискавки під час грози.

  Купище – невелике село біля кордону України і Білорусі, де проживає менше трьохсот мешканців.  Колись воно було великим, із колгоспом-мільйонером,  та після Чорнобильської катастрофи люди почали звідти масово виїжджати. Сьогодні в ньому залишилися в основному пенсіонери. Це те саме благословенне Полісся, оспіване багатьма поетами та співаками. Життя в селищі не примітне чимось особливим – звичайний для українських поселень побут з традиційними проблемами і турботами. Втім, в Купищі є одна родзинка, яка вирізняє його серед численних побратимів-поселень. Це галявина в прилеглому лісі, іменована Громовищем.

  Старожили називають це місце пропащим та проклятим, перешіптуючись між собою і поглядаючи у бік лісу. А ще переповідають, ніби тут блискавка вбила кілька десятків людей. І додають, що галявину краще оминати, бо люди, котрі ступають сюди, відчувають її дивний вплив – у них погіршується самопочуття, підвищується тиск та частішає серцебиття.

  "Чесно кажучи, не пригадую, аби там когось блискавка вбила, хоча маю вже 50 років, – розповідає  діловод місцевої сільської ради Оксана Вікторівна. – Ми в дитинстві там і корів випасали, і бігали дітворою…  Але дійсно кажуть,  що місце те погане, не знаю чому. Можливо, тому, що  поруч кладовище".

  А от пані Марія, якій вже давно «стукнуло» 80, досі переповідає страшні історії, які чула ще від своєї  бабусі.

  "Це дійсно аномальне місце. Мені про це ще моя бабуся розповідала. Казала, що одного разу тут під час блискавки одразу троє людей загинуло, а буревій був такий, що аж корови літали, – з острахом говорить жінка. – Не знаю, чого тут більше – вигадки чи правди, але дійсно моторошно, коли до галявини наближаєшся. Я вже стара, але й замолоду намагалася її оминати стороною". 

  Якщо вірити давній легенді, колись на цьому місці жив багатий пан. Він всіляко знущався над своїми кріпаками, піддаючи їх справжнім інквізиторським тортурам. Господь тільки дивився на ката-поміщика. Але одного разу, коли він мучив прекрасну непокірну селянку, його спіткала Божа кара – з ясного неба вдарив розряд блискавки, і поміщика не стало, а всі його володіння повністю згоріли. Після цього на галявині не змогла жити жодна жива душа, чахне рослинність, а під час кожної грози в це місце б’ють розряди. Люди огородили аномальну зону колодами, щоб уникнути нещасних випадків.

  Проте блискавки – не єдине загадкове явище на цій території. Місцеві розповідають, що час від часу з центру галявини до неба спрямовується потужний світлий промінь, так ніби в цьому місці встановлений якийсь гігантський прожектор.

  Однак вчені пояснюють всю цю містику з наукової точки зору – мовляв, деякі ділянки Земної кулі мають понижений електричний опір, наприклад, через те, що в Землі є водне джерело або поклади металу.

Новини Житомира

 
 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework