Дайвінг на Житомирщині: Де і що можна побачити під водою?

  Більш відома своїми кар'єрами Житомирська область. У самому Житомирі знаходиться декілька глибоких затоплених кар'єрів, які цікавлять дайверів з усієї України й навіть з-за кордону. Найбільш відомі Соколовський і Богунський кар'єри.

 

  Соколовський кар'єр має глибину більше 100 м; видимість - 10-15 м. Дуже красиві схили кар'єру. У південній частині на глибині 5-15 м багато дерев. За відгуками дайверів, тут створюється враження, ніби пливеш у лісі, пробираючись крізь чагарники, - тільки без листя і трави під ногами. Із західного боку на глибині 22 м лежать два автомобілі: джип і перевернуті на дах «Жигулі»; на східному боці також є затоплені «Жигулі». Досить багато риби: окунь, зграйки плітки.

  Богунський кар'єр. Водоймище, яке має овальну форму і площу 300x400 м. Стіни кар'єру майже прямовисні. Глибина близько 20 м. Термоклин починається з 5,5 м, і відразу за ним видимість різко погіршується. Характерний для кар'єрів шар суспензії починається з 8 м і має товщину 2 м. Відразу за шаром мулу нижче 10 м починається повна темрява, але видимість поліпшується до 2-2,5 м. Температура води нижче термоклина стандартна для джерельних кар'єрів - +4 °C. Структура дна - щільний густий шар чорного мулу. Дно практично рівне, без перепадів. На дні немає навіть залишків гранітної породи, що говорить про планове завершення робіт на кар'єрі через відсутність сировини.

  Ще один затоплений гранітний кар'єр є у м.Малин.

  Кар'єр є водоймищем, яке має витягнуту форму і розміри 800х500м. Береги уривисті, піщані, із додаванням гранітної породи. Причина затоплення - джерельна вода. Кар'єр не має природних стоків; глибина - 15 м. Структура дна - рівна (все дно вистелене гранітними уламками середньої величини) Значних провалів немає, змуленість відсутня. Видимість на дні складає близько 7-10 м, що і дуже високим показником для прісноводних водоймищ. Температура типова для затопленого гранітного кар'єру - на дні +4С. Термокрин починається із 7 м. Біля поверхні влітку видимість знижується до 2 м. Дно кар'єру чисте від будівельного сміття, немає характерної для таких місць арматури, що стирчить, старих автомобільних покришок.

дайвінг Житомир

 

Джерело: snap.com.ua

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework