Туристам на замітку: Надзвичайна Нова Чортория. ФОТО

  В село з цікавою назвою Нова Чортория ми приїхали подивитися палац-садибу поміщиків Оржевських (також називають палацом Прушинських). Зараз у садибі знаходиться школа.

  Поряд розташований парк зі ставком. Якщо вийти на берег, то буде видно ще одну місцеву визначну пам'ятку - величезний паровий млин, один з найбільших в Україні свого часу. Зараз це електростанція.

  У 1906 році Ново-Чарторія, містечко Новочарторійської волості Новоград-Волинського повіту Волинської губернії. Відстань від повітового міста 66 верст. Дворів 277, мешканців 1991.

  З 29 листопада по 6 грудня 1919 року у Новій Чорториї стояв Кінний полк Чорних Запорожців Армії УНР. Звідси він виступив у Перший зимовий похід.

Нова Чорторія

Нова Чорторія

  У 1870р. поруч з парком звели паровий млин. На той час це був один із найбільших млинів в Україні. Багатоповерховий велетень молов до 500 000 пудів пшеничного борошна різних гатунків. Це не млин навіть - це міні-завод: п'ять поверхів з боку двору, сім поверхів з боку ставка, плюс перехід до двоповерхової прибудови, де колись був склад готової продукції. Потім споруда працювала як електростанція. Деякий час застаріла цегляна споруда була закрита. Зараз це Новочорторийський млин-завод.

Нова Чорторія млин

 

ФОТО: pizzatravel.com.uauk.wikipedia.org

Всі новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework