В Житомирі підвели підсумки проєкту «StandWithUkraine_StopDisinformation», що реалізовувався за підтримки ЄС

  7 лютого 2023 року в Житомирі у змішаному форматі відбувся Круглий стіл за участю науковців та експертів-практиків з Норвегії, Іспанії, США та України, під час якого офіційно підвели підсумки проєкту «StandWithUkraine_StopDisinformation», що реалізовувався на базі Поліського національного університету з липня 2022 року.

  Зокрема в числі віртуальних гостей заходу були професор Ян-Урбан Сандал, ректор Fil Dr Jan-U Sandal Institute, Норвегія; доктор Дієго Варела, засновник The EUROSCI Network, Іспанія; професор Донвон Лі, директор Ph.D. програм Коледжу інформаційних наук і технологій в Університеті штату Пенсильванія, США; представник Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

  Під час круглого столу обговорювали актуальні питання з протидії дезінформації в Україні та світі, майбутні тенденції в кампаніях дезінформації.

  Також йшлося про роль освіти в протидії кампаніям з дезінформації та підвищенні обізнаності, реакцію міжнародної спільноти на кампанії з дезінформації, основні уроки російсько-української інформаційної війни тощо. Крім цього, під час заходу провели церемонію нагородження переможців ідеатону ««Digital coffee»» і презентували посібник «Guarding the truth: countering disinformation campaigns».

  Метою проєкту «StandWithUkraine_StopDisinformation» є підвищення поінформованості молоді як агентів змін в суспільстві з питань технологічних рішень для протидії кампаніям з дезінформації через навчальні тренінги, організовані із залученням іноземних партнерів та професійних ІТ-компаній.

  Координаторкою проєкту була керівниця ННЦ інтелектуальної власності, інноватики та управління проєктами Поліського національного університету, співзасновниця громадської організації «Ендшпіль» Ірина Литвинчук, яка влітку минулого року з концепцією цього проєкту стала фіналісткою Стипендіальної програми ЄС для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства за підтримки Європейського Союзу.

  Проєкт підтримки громадянського суспільства Східного партнерства, що фінансується ЄС, адмініструє програму стипендій громадянського суспільства Східного партнерства з 2017 року.

  На сьогоднішній день серед випускників програми налічується загалом 131 особа з шести країн Східного партнерства (Україна, Грузія, Молдова, Білорусь, Вірменія, Азербайджан). Серед фіналістів 2022 року – 25 проєктів, зокрема: проєкт документування та розповсюдження історій ВПО в Україні за допомогою коментованих автопортретів; платформа допомоги ВПО для юридичної та психологічної підтримки; інструменти для мобілізації громади та розробки планів місцевого розвитку; солідарна журналістика заради миру та безпеки; цифровий посібник з коучингу; створення вистави («Бомбосховище») на основі свідчень жертв війни; онлайн-міст між грузинською та українською молоддю для сприяння співпраці та реалізації освітніх можливостей.

  За результатами проєкту «StandWithUkraine_StopDisinformation» 120 студентів з різних регіонів, що здобувають освіту за спеціальностями галузі «Інформаційні технології» і які попри війну залишилися в країні, отримали можливість професійної експертної та менторської підтримки у питаннях протидії дезінформації.

  Крім того, фінансово було підтримано ряд проєктів студентів, серед яких створення програмного комплексу з фактчекінгу, що має проаналізувати вебресурси, які переглядає користувач; чатбот «AntiFakeBot», який допомагатиме визначати правдивість/неправдивість інформації, допомагатиме у пошуку першоджерела, а також сприятиме розвитку цифрової компетентності користувачів; а також сервіс, який буде встановлювати наявність ознак маніпулятивних технологій і надаватиме рекомендацій щодо їх нейтралізації або послаблення. 

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework