На Житомирщині сумнівні аграрії зазіхнули на 1000 гектарів сільгоспугідь, а в Українці та Морозівці заволоділи паями небіжчиків…

На Житомирщині сумнівні аграрії зазіхнули на 1000 гектарів сільгоспугідь, а в Українці та Морозівці заволоділи паями небіжчиків…

  Неабиякі пристрасті навколо колишніх колгоспних земель розпалилися на Малинщині. Часу на оборудки спритним ділкам залишилося обмаль. Адже вже з липня стартує вільний ринок землі. Отож рейдери поспіхом вносять в державний реєстр гектари сільськогоусподарських угідь.

  У приватну власніть (!) «чорних бізнесменів», зокрема, перейшли нерозпайовані землі з Любовицького, Морозівського, Ксаверівського старостинських округів. Адже колгоспи, документами яких вони заволоділи раніше, тепер перетворилися на приватні товариства, у співзасновників котрих по декілька осіб. Тільки уявіть — сільгоспугіддя громад (колишнє колективне майно декількох тисяч колгоспників) — прибрали до рук два-три чужинця, яких на Малинщині і в обличчя ніхто не знає… Новоспечені власники реорганізованих КСП відтепер можуть робити із наділами, що завгодно. Вартість віджатої у сельчан землі — мільйони гривень, - йдеться в матеріалі газети  "Малинські новини" 

  У всіх оборудках, крім явної «масовки» задля замилювання очей, фігурує одна і та ж особа — пан Ш. із самопроголошеної ДНР. Поліція нічого не може вчинити — за офіційними даними він проживає у Донецьку. Ворожа територія, де головують сепаратисти, схоже, стала надійним офшором, крутіше Кіпра. Виручені злодійськими махінаціями кошти осідають на рахунках банків, а подекуди одразу в кишенях спритних донецьких бізнесменів, з яких їх не повернути в Україну.

  Минулого тижня обурені сельчани на чолі із ксаверівським старостою Василем Гаращуком зібралися біля «прихватизованих» полів у Рудні-Калинівській, куди вже прибула чужа техніка для орання ріллі. Чужинців не зупинило навіть те, що угіддя частково розташовані у зоні безумовного відселення (вони швидко домовилися з науковцями і побрали довідки про те, що земля вже нібито не забруднена і на ній дозволяється без обмежень вирощувати всі сільгоспкультури. Щоправда, донецький аграрій (у недавньому минулому кінцевий бенефіціар ожившого КСП «Ксаверівське»), вочевидь, вирішив не займатися сумнівними постчорнобильськими ланами і, зірвавши добрий куш, передав бізнес трьом киянам.

  Разом із паном Ш. із співзасновників реанімованого колгоспу, до речі, вийшло ще дев’ятеро осіб. Серед них із місцевих, ксаверівських, в оборудці брав участь лише один чоловік — колишній міський голова-регіонал Сергій Стельмах. Він, до речі, увесь цей час в реєстрах значився як очільник КСП. Отож, йому від людей дісталося на горіхи за всіх «чорних бізнесменів», що обвели навколо пальця сільську громаду, — сповна.

  Присутні нагадали Сергію Володимировичу про всі огріхи за час керування ксаверівським колгоспом та фермерським господарством «Обрій», але найбільше обурювалися, що допоміг горе-підприємцям захопити землі, які належали їхнім дідам та прадідам.

  Одна із літніх учасниць зібрання, пані Тамара, не могла стримати емоцій від обурення. Вона стояла із рядушкою, щоб у прямому сенсі лягти під трактор, якщо ним стануть пахати людську землю.

  — Моя мати тут життя поклала, гнучи спину в колгоспі, — казала вона, звертаючись до керманича КСП. — І я з восьми років до повноліття працювала на колгоспних ланах, допомагаючи неньці, а тепер угіддями безсоромно заволоділи чужинці. Зл…га ти, вішаєш лапшу нам усім, а що доброго зробив для села?

  Її схвальними вигуками підтримала решта.

  — Не дамо відібрати землю! Боротимемося до останнього! Через суди виведемо вас на чисту воду! — лунало звідусіль.

  От тільки, попри здоровий глузд, суди, а також — Мін’юст (!) стали на бік «чорних бізнесменів». Про це розповів сельчанам староста.

  — Торік (у липні) селяни, справжні пайовики колгоспу, дізнавшись про наміри аферистів, на загальних зборах вирішили передати всі нерозпайовані землі в комунальну власність ксаверівської громади, — сказав Василь Гаращук зокрема. — Опісля ми сесійно виділили значну частку угідь вчителям, медикам (які не отримували паї, бо не працювали в колгоспі) та всім, хто звертався із заявами — під ОСГ. Але Мін’юст скасував рішення сільської ради, і люди залишилися ні з чим. Суди першої інстанції, як не прикро, громада теж програла.

  Як з’ясувалося, причина цього — прогалина в законодавстві. Якби КСП було ліквідоване, після 2019-го року нерозпайована земля беззаперечно (автоматично) перейшла б громаді. Проте (на паперах) ксаверівський колгосп за усі ці роки не припиняв діяльність, і його нові керманичі, тепер, виходить — законно розпоряджаються наділами. (І чиї інтереси, цікаво, представляють нардепи, приймаючи такі нормативно-правові документи?) Лазівкою в законодавстві і скористався донецький бізнесмен з «гоп-компанією», наклавши лапу на колгоспні лани (і не лише він, як бачимо, подібна ситуація не тільки у Ксаверові, а й по інших КСП Малинщини та всієї України). От тільки, згідно із перехідними положеннями Земельного кодексу, земля, яка перебувала у постійному користуванні — мала б перейти юрособі в оренду, а не в приватну власність.

  На цьому акцентує увагу мерія, яка наразі відстоює інтереси всієї ОТГ.

  — Міськвиконком подав скаргу в прокуратуру щодо всіх КСП, землею яких заволоділи підприємці (не тільки по Ксаверову, а і по Морозівці, Любовичах та Недашках, де подібні ситуації). Правоохоронні органи мають визначити правомірність дій бізнесменів та реєстраторів, які оформили гектари сільгоспугідь у власність приватних структур, — озвучив позицію міської влади заступник мера Віктор Гвоздецький, наголосивши, що міська рада цілковито на боці людей і звернувся до керівника КСП Сергія Стельмаха: — Якщо Ви, як говорите, мали чисті наміри і запросили інвесторів, щоб відродити занедбаний колгосп, чому не ввели в засновники усіх колишніх колгоспників і, провівши інвентаризацію, не допаювали їм 1300 гектарів, щоб люди потім продали або здали в оренду паї прибулим бізнесменам?

  Сергій Володимирович оправдовувався, нібито на минулорічних зборах пропонував такий варіант, але сельчани самі не захотіли, а, мовляв, дали хід «муткам» із переведенням колгоспних ланів у розпорядження сільської ради, з чим він не погоджується. Також наголосив, що має намір зайнятися майновими сертифікатами КСП, щоб його однодумці (правонаступники КСП) відродили зерносушарку, тракторний парк, ферми. Керманич колгоспу переконував, наразі викупили бізнес добропорядні аграрії, і місцеві отримають робочі місця та гарні заробітні плати.

  Але ошукані люди йому не йняли віри. Тим більше жодних документів, які б дозволяли киянам наразі господарювати на колгоспних ланах, крім застарілого договору оренди на третину захопленої землі КСП (в Рудні Калинівській) якоюсь третьою компанією-фігурантом — людям не показали. До речі, кінцевий бенефіціар (контролер) цієї субпідрядної агрофірми, техніка якої, схоже, і прибула в Рудню-Калинівську (її обслуговуючим працівникам заборонили, до речі, говорити звідкіля вони, а Сергій Стельмах теж не мав наміру про це розповідати), ще донедавна перебував у Кіпрі. Наразі — єдина власниця компанії мешкає у Макарові. А колишній керівник макарівського бізнесу — киянин пан Б. — з лютого 2021 року став очільником новоутвореної сільгоспкомпанії-«спадкоємиці» ксаверівського КСП, яка вже на сьогодні отримала свідоцтво про право власності на всі нерозпайовані ксаверівські угіддя (близько 1000 гектарів), за винятком земель запасу, резерву та пасовищ.

  Ситуація настільки заплутана, що і для поліції було складно на місці розібратися в законності дій аграріїв. Тому представника власників макарівської підрядної компанії та керівника КСП «Ксаверівське» було попереджено про неприпустимість обробітку землі до з’ясування всіх обставин, інакше — на техніку накладуть арешт. На тому і розійшлися…

  Але, схоже, прибулі аграрії не зволікатимуть і, остаточно оформивши необхідну документацію — таки оратимуть землю, не чекаючи вердиктів правоохоронців. Сельчани налаштовані рішуче. Чим завершиться протистояння — хтозна…

  Тим часом в Українківському старостинському окрузі шахраї заволоділи 143 земельними паями (загальною площею близько 200 гектарів), підробивши підписи 77 померлих і окремих людей похилого віку. Перед смертю сельчани нібито уклали зі зловмисниками угоди на термін від 45 до 49 років (є випадки, коли землю передали в оренду до 2069 року). Причому дехто — за рік до утворення (!) фірми-привида «V». Серед живих пайовиків, до речі, в основному ті, хто взагалі не здавав в оренду наділи, сподіваючись з відкриттям ринку землі скоріше продати паї.

  Шахраї перестрахувалися і, схоже, підробили не тільки підписи людей, а й колишньої власниці — киянки. Фірма «V» раніше займалася легкою промисловістю, проте, як свідчать договори оренди, нібито жінка паралельно з основною діяльністю накинула оком на землю. Опісля змінилося декілька власників і господарська діяльність — тепер фірма займається лісом і сільгоспугіддями. Новий господар фірми «V» — адвокат — придбав її у 2020 році, а усередині квітня цьогорік зареєстрував підробні договори оренди земельних паїв. Допоміг у оборудці держреєстратор одного зі старостинських округів Радомишльщини.

  Умови договору — жахливі. Без врахування інфляції спадкоємцям пайовиків виплачуватиметься по 860 гривень у рік. Причому шахраї мають право без згоди власників паїв (бо ж де її візьмеш, якщо майже всі вони небіжчики) змінювати орендаря, а також здавати землю в суборенду та під заставу. Договір підлягає пролонгуванню. Форма угоди — сучасна. Але якимось чином потрапила у минуле — у 2004-2014 роки.

  У мерії на нараді аграріїв керівник фірми «V» відхрещувався від оборудки, а аграрії, у яких він (за сумісництвом) працює адвокатом — від такого працівника, запевняючи, що не мають з ним нічого спільного.

  Між тим сельчани на зборах в Українці розповіли зворотнє. Ще донедавна адвокат разом з іншими незнайомцями роздавав візитки зі своїм ім’ям та назвою цілком добропорядної (як всі вважали) сільгоспкомпанії, агітуючи здавати паї (та наділи під ОСГ) в оренду під високі проценти. При чому агітатори одразу віддавали сельчанам на руки індивідуальні договори оренди, де були надруковані їхні прізвища, імена, по батькові, паспортні дані, ідентифікаційні коди, розміри ділянок тощо. Отож, схоже, вони мають доступ до реєстрів і володіють всіма конфіденційними даними.

  Люди, як розповідали на зібранні, здебільшого відмовляли в укладенні угод, бо вже мають доброго місцевого орендаря, який впродовж багатьох років сумлінно сплачує орендну плату за їхню землю. І крім того, безкоштовно кожному виорює присадибні ділянки та забезпечує зерном за собівартістю. Тому на сумнівні обіцянки купилося лише близько 15-ти пайовиків. Але тепер українківці хвилюються за свої наділи, чи, бува, в реєстрі не змінили орендаря без їх відома, адже після такої оборудки із землею померлих можна чого завгодно очікувати від нинішніх чи бувших працівників цієї сільгоспкомпанії, яка, до речі, орендує офіс у Малині. До того ж, як дізналися, за власником цієї агрофірми теж тягнеться верениця рейдерських оборудок на мільярди гривень.

  Крім того, люди підозрюють, що з адвокатом цієї компанії та водночас керівником фірми «V», яка забрала паї померлих, у зговорі — нотаріус. Інакше звідки миттєво інформація потрапляє до зацікавлених осіб та використовується у шахрайських обрудках.

  — Я оформляла спадок, — розповіла завклубом Тетяна Володимирівна. — Прийшла з документами до нотаріуса. Увесь час, доки сиділа на прийомі, в кабінет заходив, як до себе додому, працівник із сусіднього офісу. Опісля він підійшов і запропонував здати його фірмі пай в оренду, я відмовилася. А тепер — моя земля (ще до остаточного оформлення спадку близьких), без моєї згоди, опинилася в руках аферистів. Я — одна із 77-ми ошуканих.

  Ще у більшому розпачі літня киянка Ольга Сергіївна — спадкоємиця батьківської землі в Українці. Вона, як розповіла, у 1998 році переоформила спадщину, державний акт лежить в квартирі у сейфі — жодного разу вона не здавала землю в оренду сільгоспвиробникам. І в реєстрі її даних не було. Але шахраї звідкілясь дізналися кадастровий номер, та, підробивши її підпис, викрали пай.

  Зазвичай аферисти передають сільгоспугіддя ошуканих в суборенду, а опісля фірма-привид безслідно зникає. Суборендар, звісно, стверджує, що непричетний до оборудки, а поліціянти вдіяти нічого не можуть, бо нізащо не доведуть, що дві фірми були в зговорі і діяли спільно. Проте українківські спадкоємці, на щастя, одразу дізналися про шахрайські дії, і аферисти не встигли довести заплановане до кінця.

  Ошукані спадкоємці звернулися колективним листом до старости, міського голови, народних і обласних депутатів та в правоохоронні органи. Поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 358 (підроблення документів), наразі опитує заявників та проводить інші слідчі дії, щоб встановити істину.

  Між тим вже зараз, до з’ясування обставин, керівник шахрайської фірми віджимає гектари у законного орендаря землі в Українці, який обробляє наділи там з 2013-го року. Сільгоспвиробник не знає як вчинити — зловмисники не зупиняються ні перед чим, і коли приходить час збирати врожай, приїздять з тітушками забирати «своє». Викрадені паї спадкоємців розташовані шахматкою по різних полях, і як не старайся, їх технікою не обореш по межах.

  Мерія щодо цієї ситуації звернулася в правоохоронні органи, Мін’юст та до народних депутатів від Малинщини.

  Дещо раніше подібне ошуканство, до речі, було і в Морозівці. Як розповідав тоді сільський голова Ярослав Корбут, увійшовши в змову з реєстратором, шахраї внесли зміни в держреєстр, частково перереєструвавши без відома літніх сельчан та спадкоємців померлих договори оренди земельних паїв, загальною площею понад 200 гектарів. Судова тяжба тривала понад два роки, проте жодного судового засідання так і не відбулося. Власники агрофірми знаходили вагомі причини, щоб затягнути час.

  Морозівські махінатори мають далеко не одну агрофірму, три з них із подібними назвами — «N», «N1», «N+». За даними держреєстру, у співзасновниках кожної фігурує одна і та ж жінка.

  Ці земельні гастролери набули недоброї слави у одному із сіл Київщини, де директор фірми «N» з рушниці розстріляв трьох робітників, один з котрих загинув. Вбивця переховувався від правосуддя, пізніше був затриманий правоохоронцями, зазначав морозівський голова.

  Тепер компанія «N+» подала в мерію документи, щоб взяти в оренду невитребувані паї, загальною площею 46,7 гектарів, та дозвіл на розробку технічної документації із землеустрою на 138,9 гектара.

  На сесії це питання з ініціативи головуючого було знято з розгляду (і вочевидь, невдовзі його знову включать в порядок денний), хоч попередньо на земельній комісії депутати рекомендували — відмовити сумнівним заявникам. Адже, крім відомої раніше інформації, звернулися зі скаргою на дії аграріїв мешканці Морозівського старостинського округу, в яких представники компанії забрали оригінали документів для оформлення спадку (свідоцтва про смерть, сертифікати на паї тощо) — минуло близько чотирьох років, а люди не дочекалися ні договорів оренди, ні своїх документів, ні грошей за користування наділами…

  Схоже, ці аграрії діють в унісон із донецькими «реаніматорами» колгоспів, адже інша їхня компанія «N1» фігурувала і в Любовичах, де укладала з КСП договір підряду — їхню техніку поліція торік вилучала під арешт. Аграрій із ДНР до того ж утворив з КСП приватне товариство у Морозівці. Отож, схоже, всі ці оборудки хитро переплетені між собою, і знайти кінці, щоб розкрутити клубок афер зможуть тільки правоохоронці. А крапку поставлять суди.

  Сподіваємося, все-таки правда і справедливість візьмуть гору.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework