У селі Грозине жителі стережуть місцеве сміттєзвалище, аби туди не звозили сміття без документів

У селі Грозине жителі стережуть місцеве сміттєзвалище, аби туди не звозили сміття без документів

  Жителі села Грозине Коростенського району чергують біля сміттєзвалища, куди з інших регіонів везуть сміття без документів. Екологічна інспекція планує позачергову перевірку полігону. У Коростенській міськраді кажуть, що до кінця року на полігоні побудують лінію, що сортуватиме та перероблятиме сміття.

   Майже щоночі до полігону твердих побутових відходів у селі Грозине заїжджали 30-40 вантажівок з інших регіонів, розповіла кореспондентам Суспільного місцева жителька Ліна Бондар. Жінка каже, що разом з односельцями з 5 березня чергує біля сміттєвого полігону, де вони разом перевіряють документи у водіїв, які привозять сюди сміття.

  "Кожен день завозять нам львівське сміття, тоді як наші домівки зовсім поруч – буквально за 250 метрів, – говорить Ліна Бондар. – Львівське сміття іде не вдень, а вночі, коли ніхто не бачить. В нас люди по кущах стоять і чергують. Вони тихенько заїжджають, вигружаються – причому не біля сортувальної стрічки, а їдуть туди далі. Ми ж це все бачимо, люди ж наші і там живуть".

  За словами ще однієї місцевої жительки Людмили Дунченко, уже другий рік поспіль на центральній вулиці села стоїть такий сморід, що вони не можуть сушити надворі випраний одяг.

  "На полігоні твердих побутових відходів нова фірма зайшла і поставила сортувальну лінію. Але за твердженнями тих, хто тут поряд знаходиться, ця лінія більше не працює, ніж працює", – каже староста села Грозине Валентина Ткачук.

  Заступник Коростенського міського голови Володимир Вигівський розповів кореспондентам Суспільного, що до кінця 2021 року на цьому полігоні побудують лінію, яка сортуватиме і перероблятиме сміття.

  "Виробничо-господарське підприємство, яке експлуатує полігон, уклало договір з інвестором, котрий на виконання вимог законодавства має встановити лінію з сортування сміття і твердих побутових відходів. Коростень продукує умовно 110 тонн відходів на добу. Інвестор встановлює лінію і відбирає сировину. Якщо йому не вистачає завантаження лінії, то він має право за окремим погодженням довозити якусь кількість сміття. Лінія, яка передбачена, на сьогодні не функціонує так, як цього хотілося б. Тому ніяких погоджень від комунального підприємства на вчорашній день не було".

  Тим часом самі жителі села Грозине написали звернення до Нацполіції та екологічної інспекції.

  Речниця Нацполіції в області Алла Ващенко каже, що на даний час поліцейські розслідують близько 7 кримінальних проваджень, пов'язаних з вивозом сміття на сміттєзвалище в селі Грозине. Тривають слідчі дії. Попередня правова кваліфікація – стаття 239 Кримінального кодексу України.

  За словами прессекретарки Держекоінспекції Поліського округу Світлани Березенської, 9 березня в інспекції зареєстрували три звернення від жителів села Грозине, які скаржилися на ситуацію з полігоном твердих побутових відходів.

  "На сьогоднішній день ми вже підготували інформацію, щоб на підставі цих звернень було надано згоду на проведення позапланової перевірки сміттєзвалища. Як тільки надійде згода на перевірку, інспектори одразу виїдуть на перевірку", – каже Світлана Березенська і додає, що востаннє полігон перевіряли у 2019 році, а планова перевірка мала відбутися у квітні 2021 року.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework