«Місто, з якого почалася війна»: у Житомирі презентували книгу про окупацію Слов’янська

«Місто, з якого почалася війна»: у Житомирі презентували книгу про окупацію Слов’янська

  У Житомирі відбулася презентація видання «Місто, з якого почалася війна». Захід пройшов у нетворкінг кафе «Лампочка». Книга присвячена проблемі порушень прав людини, які відбувалися під час захоплення та окупації Слов’янська з 12 квітня по 5 липня 2014 року.

   Обстріли жилих мікрорайонів, релігійні переслідування, незаконні затримання, катування, позасудові страти – це лише частина численних порушення прав людини та норм міжнародного гуманітарного права , які відбувались у Слов’янську під час окупації. Видання «Місто, з якого почалася війна», підготовлене та представлене УГСПЛ. Читачі більше дізнаються про незаконних збройних формувань, підконтрольних РФ та безпосередньо командувачу Ігорю Гіркіну під час захоплення та окупації Слов’янська.

  Мешканці Слов’янська, опитані правозахисниками, засвідчили, що серед представників НЗФ були й інші громадяни РФ. Це були люди з військовою виправкою, розмовляли російською із характерним акцентом, та були якісно озброєні; представники із різних федеративних округів РФ, які вирізнялися зовнішньо.

  Видання «Місто, з якого почалася війна» є спільною роботою громадських організацій «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», БФ «Восток SOS», «Молода просвіта Прикарпаття», «Правозахисний центр громадських досліджень», «Громадський комітет захисту конституційних прав і свобод громадян», які входять до правозахисної Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі».  Правозахисники спільно дослідили всі спектри порушень, які відбувалися в Слов’янську, щоб описати загальну картину життя окупованого міста.

  Правозахисники обрали Слов’янськ для свого дослідження не випадково. Саме це місто було першим окупованим містом на Сході Україні і його сумний досвід згодом пережили безліч інших населених пунктів.

  Правозахисники розповіли, що жителі Слов’янська ставали свідками численних обстрілів житлових будинків, шкіл, дитячих садків, які здійснювали учасники незаконних збройних формувань для того, щоб російські телеканали відзняли відео і звинуватили в обстрілі українських військових.

 Правозахисники зафіксували, що учасники НЗФ створили 5 незаконних в’язниць, які функціонували під час окупації міста.  У них відбувалися вбивства та катування. Полонених утримували в неналежних санітарних умовах. Їм не надавали достатнього харчування та медичної допомоги. Ув’язнені не мали можливості зв’язатися з рідними. Зі свідчень респондентів стало відомо, що у двох незаконних в’язницях бранців залучали до примусових робіт. У більшості випадків це були цивільні. Їх змушували відмивати кров у катівнях і підвалах, прибирати територію незаконних в’язниць, укріплювати бойові позиції НЗФ безпосередньо на лінії фронту.

  Присутні на презентації люди зі Сходу згадали ті часи і обговорили деталі  впливу на них зазначених подій. Дехто також був свідком окупації та подальшого звільнення Слов'янську і з біллю говорив про той бурхливий 2014 рік. 

  За словами ГО “Мир на долоні» Ірини Гладкої книги, які привезли Автори, вже в руках бажаючих, решта буде передана до бібліотек Житомира.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework