У Житомирі спостерігачі "Опори" викрили схему підкупу виборців

  У Житомирі спостерігачі громадянської мережі "Опора" викрили схему підкупу виборців. Житомирянам пропонували 1150 гривень за копії документів та голос на виборах міського голови Києва.

   Про це Суспільному розповів обласний координатор громадянської мережі "Опора" Тарас Чмут. За його словами, таким чином, маючи копії документів, організатори схеми могли змінити місце голосування житомирян:

  "Мова йде про те, що так можна змінити виборчу адресу і потім виборець прийде в Житомирі голосувати, а його просто не буде в списках – він буде в списках в Києві через змінену адресу. Зібрати непомітно 10 тисяч виборців, перемістити їх з Житомира або інших обласних центрів в Київ, щоб вони там за когось проголосували непомітно – практично неможливо, але якась схема дає певну кількість голосів, інша – забирає певну кількість голосів, ще якась схема ще щось робить – таким чином це може скластись в перемогу кандидата, особливо, якщо різниця між потенційними кандидатами декілька відсотків".

  Один зі спостерігачів "Опори" телефоном поспілкувався із автором однієї із публікацій, який у Facebook називає себе Maxim Vyacheslavovich, і надав Суспільному запис розмови. Нижче публікуємо фрагмент цієї розмови у текстовому форматі:

  Maxim Vyacheslavovich: Це масовка у виборах. Треба просто люди. Буде 25 жовтня в Києві. Завтра треба прийти і зареєструватись, якщо ви будете їхати на Київ. Завтра 150 гривень на руки, а 1000 гривень – вже в Києві. Проїзд безкоштовний, харчування є і назад завозять. Хочете своїм ходом приїдете, або на автобусі.

  Спостерігач "Опори": А що там треба робити?

  Maxim Vyacheslavovich: Просто для масовки.

  Спостерігач "Опори": Просто стояти з прапорами якимись?

  Maxim Vyacheslavovich: Там треба буде сфотографувати на ваш телефон, що ви проголосували за того чоловіка. Я ще поки кандидата не можу озвучити, бо нам це поки не повідомляють. Завтра за реєстрацію отримаєте 150 грн на руки, а потім їдете ви чи не їдете – це вже ваша справа.

  У поліції за фактом підкупу виборців відкрили кримінальне провадження. Речниця обласного управління Нацполіції Алла Ващенко каже, що правоохоронці опитали авторів публікацій у соцмережах і зараз встановлюють людей, які намагалися продати копії своїх документів:

  "Було відкрите кримінальне провадження. Попередня правова кваліфікація – підкуп виборця, це 160 стаття Кримінального кодексу України. Наразі у ході досудового розслідування тривають слідчі дії, опитано авторів публікації, а також встановлюються особи, які там зазначені. Кримінальне провадження розпочате менше тижня тому – тож, говорити на цьому етапі про оголошення підозр поки зарано".

 

Автор: Дмитро Поліщук

Камера: Олександр Данилюк

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework