Екомодернізація: Скільки коштує чиста вода для міста на прикладі Житомира

  Проблеми водної інфраструктури існують у переважній більшості українських міст.

 

  Пояснення цьому досить просте – тривалий термін використання і зношеність мереж, які, здебільшого, лишилися у спадок ще з часів радянського минулого, відсутність комплексної державної цільової стратегії, яку так і не напрацювали, а також обмеженість місцевих бюджетів, на які перекладено основний тягар фінансування інфраструктурних проєктів.  Усі очисні споруди в Україні були збудовані 50-70 років тому, а термін їхньої експлуатації складає 50 років.

  УРБАНІСТ пропонує на прикладі Житомира оцінити те, як здійснюється модернізація водних систем. Тим більше, що за оцінками експертів, у місті застосовується комплексний підхід до екомодернізації.

  Міський владі Житомира в частині оновлення водної інфраструктури вдалося заручитися фінансовою підтримкою Світового банку. І зараз фахівці Житомирського водоканалу, разом із німецькими і австрійськими колегами, реалізовують одночасно 3 колосальні проекти реконструкції.

  Перший проєкт – реконструкція очисних споруд каналізації

  Це вперше в Україні такий проєкт реалізується не за українським, а за німецьким стандартом. Так, на комплексі ОСК-2 будівельники монтують трубопроводи, щоб мати можливість приймати стічні води від підприємств, розташованих на території заводу “Хімволокно”, що розміщений поза межами міста.  На станції планується впровадження інноваційних сучасних технологій.

  Директор КП “Житомирводоканал” Андрій Нікітін розповідає, що ламельний освітлювач буде очищати воду від синьо-зелених водоростей, згодом на станції відбуватиметься дозування активованого вугілля – реагенту, який прибирає з води неприємний смак і запах. Після цього відбуватиметься процес очистки піщаними фільтрами. Окрім того, на очисних спорудах будується спеціальний резервуар для осушення мулу, який можна використовувати, як мінеральне добриво.

  Завдяки реконструкції очисних споруд місто вирішує проблему якісного очищення стічних вод, видалення фосфатів, економії електроенергії та бюджетних коштів за рахунок створення однієї сучасної та великої очисної автоматизованої системи замість двох застарілих.

Slider image
 

  Другий проєкт – реконструкція водоочисних споруд

  Варто зазначити, що Житомирський водоканал було збудовано в 1898 році, і за цей час заміна елементів обладнання відбувалась лише частково. Наявні очисні споруди вже технічно застарілі і не в змозі належно очистити воду з річки Тетерів. Тому місто фактично розпочало будівництво нового очисного комплексу в кращих практиках Німеччини та Австрії. До будівництва вже залучено словенського підрядника, що має досвід роботи на складних та аварійних об’єктах. Планується, що після реконструкції потужність очисних споруд становитиме 60 тис м3 на добу, що відповідає потребам Житомира.

  Третій проєкт – заміна в місті 10 км водогінних мереж великого діаметру

  В рамках цього проєкту оновлюються дюкерні переходи, що ще з 70-80-х роках минулого століття пролягають під водою річки Тетерів. Ця частина реконструкції є чи не найкоштовнішою, через складність робіт і підвищену увагу до якості матеріалів, що забезпечать тривалу герметичність і вбережуть воду від додаткового забруднення.

  Звичайно, така масштабна реконструкція вимагає не лише фінансових та організаційних зусиль, але й розуміння від містян, яким доводиться терпіти тимчасові незручності. А найголовніше – стратегічного підходу від місцевої влади, яка працює на перспективу, а не на передвиборчі рейтинги. Житомирська міська влада на це йде свідомо.

Slider image
   Мер міста Сергій Сухомлин наголошує: “Можна робити дороги, можна робити сквери – люди набагато краще на це реагують. Але ось ця робота, яку люди не бачать, але відчувають якийсь негатив і незручності через зупинки – ця робота на роки наперед. Якщо зараз цього не робити, то через кілька років місто може просто зупинитись і залишитись без насосної станції. Тоді не будуть працювати ні лікарні, ні кафе, ні школи, а місто просто зупиниться. Тому це потрібно робити”.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework