На Житомирщині масовий мор риби

  Жителі селища Бараніаського району Житомирської області виявили загиблу рибу в річці Хомора. Екологи рахують збитки та готують матеріали для передачі справи до поліції.

   Про це повідомила Державна екологічна інспекція Поліського регіону, пише agronews.ua.

  «До Державної екологічної інспекції Поліського округу на телефон «гарячої лінії» надійшло звернення від громадян смт Першотравенськ Баранівського району про замор водних біоресурсів. Спеціалістами Інспекції оперативно здійснено виїзд в зазначене місце з метою фіксування фактів викладених у зверненні», – йдеться у повідомленні.

  Екологи разом працівниками поліції, рибоохоронного патруля і громадськістю провели обстеження річки Хомора, де виявлено загибель водних живих ресурсів в басейні річки на відрізку від проїздного мосту в смт Першотравенськ до місця злиття річок Случ та Хомора.

  Працівники відділу інструментально-лабораторного контролю відібрали проби води на дослідження.

  Зазначено, що заміри розчинного кисню –2,9 мл, при нормі 4,0-6,0. Проведено підрахунок загиблої по видах та буде проведено розрахунок збитків. Матеріали готуються для передачі до поліції з метою встановлення винних осіб.

  У червні 2016 року вже ексголова Житомирської ОДА Сергій Машковський влаштував «ревізію» на Понінківській картонно-паперовій фабриці, звідки через несправні очисні споруди нечистоти потрапляли в річки Хомора та Случ. У липні 2016-го міністр екології та природних ресурсів закликав житомирських активістів патрулювати річку Случ, а екологи відібрали 13 проб поверхневих вод з Случі та її притоки Хомори.

  У жовтні 2016 року в місті Баранівка Житомирської області на березі річки Случ почала ледь не щодня з’являтися мертва риба.

  10 травня 2017 року у селі Глибочок Баранівського району активісти перекривали рух транспорту по автошляху Новоград-Волинський-Полонне-Старокостянтинів, вимагаючи вжити невідкладних заходів щодо припинення забруднення річок Хомора та Случ. 19 червня 2018 року у Новоград-Волинському районі люди перекрили рух автотранспорту на трасі Київ-Чоп і вимагали припинити забруднення річок ТОВ «Понінківською картонно-паперовою фабрикою».

  12 лютого 2019 екологи взяли проби в річках Хомора та Случ та зробили висновки, що вода забруднена хімічними та завислими речовинами, які потрапили у воду в результаті неодноразових скидів Понінківською паперовою фабрикою. Наступного дня у Житомирській ОДА відбулося засідання, на якому активісти піднімали питання якості вод Случі та Хомори, яка останнім часом значно погіршилася.

  12 квітня 2019 року в місті Баранівка з річки Случ виловили десятки мертвих сомів, коропів та лящів. Рибоохорона нарахувала понад 25 тис. екземплярів загиблої риби та звернулася до поліції. 30 квітня мер Баранівки Анатолій Душко написав у своєму фейсбук, що біля берегів річки Случ піна і риба зверху, раки лізуть із води. 2 травня 2019, аби привернути увагу до забруднення Случі, люди перекрили трасу Київ-Чоп в Новоград-Волинському районі. 10 травня в Новограді-Волинському відбулося народне віче «СТОППОНІНКА» в знак протесту проти масового забруднення річок Хомора та Случ.

  16 травня 2019 у Верховній раді розглянули проєкт постанови «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей», яка передбачає оголошення басейну річок Хомора та Случ зоною надзвичайної екологічної ситуації.

  Справа про забруднення річок Хомора та Случ Понінківською фабрикою наразі перебуває в суді. 24 липня 2019 Волинський суд ухвалив рішення про зупинку виробництва фабрики, але на це рішення суду була подана апеляція.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework