У селі на Житомирщині знайшли  гранітну плиту зі списком козаків Ворсівської сотні 1649 року

  У селі Ворсівка, це Малинський район Житомирщини, знайшли  гранітну плиту зі списком козаків Ворсівської сотні 1649 року.

   Про це повідомляє головний редактор краєзнавчого порталу “Україна Інкогніта” Роман Маленков.

  "Це козаки Хмельницького. Зачаровує розмаїття українських імен: Аврам, Васил, Лаврін, Овсій, Матвій, Кррес, Яско, Васко, Миско, Юхим, Тимош, Феско, Пархом, Ярмола, Омелян, Гарасим, Кондрат, Мартин, Томило, Гаврило, Гришко, Ничипор, Сахно, Артюх, Демко, Яцко, Феско, Пилип, Гнат, Ярмола, Демид, Каленик, Левко, Іванець, Євхим, Хилько, Филон. Фантастика. Лавріна три - а мого сина звати Лаврін, й усі кажуть, що імені такого не чули. І жодного Сергія і Олександра, яких ми отримали від Радонезького та Невського, значно пізніше".

  Також, у коментарях зазначається, що плита 1999 року із текстом старого архівного списку, із збереженням граматики. "То фрагмент широковідомого (у вузьких колах) реєстрах Війська Запорозького 1649 року (причому точно на основі видання 1995 року: зокрема, заголовок ідентичний тексту з обкладинки того видання)", - зазначає Roman Zakharchenko-Ushalieuski.

  Думки користувачів мережі різняться, одні вказують, що шрифт занадто сучасний, а інші - що список справжній.

  Radiy Radutny коментує: "А коли виготовлено плиту? Шрифт підозріло сучасний". Роман Маленков відповідає: Найімовірніше, кінець 19 - початок 20 ст. Я теж вирішив, що шрифт сучасний, але яті переконали, що це не нове. Можливо поновили, хз".

  Макс Білич: "Це сучасна плита, на якій приведено список з реєстру 1649 року, що і винесено в заголовок плити. Реєстр видали в 1995 році, самі списки набрані заново, бо оригінали важкі для прочитання. Літери ж взяті як в оригінальних списках, так їх показали і на плиті".

  Галина Гринишина: "Шрифт справді старовинний, бо є там грецькі букви θ ,ω".

  Ольга Круковска: "То треба було цю плиту віддати тому, хто займається історичними знахідками та іншим, що належать до історії країни та її народу".

  Mila Nabok: А в якому році зроблена плита і яке товариство й де її в тому селі встановило?

  Роман Маленков: "Вона лежить біля церкви, стосовно хто і коли - не скажу, але перелік із реєстру, який є у відкритому доступі".

Новини Житомира

 

Последнее изменение Среда, 15/07/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework