Це варто побачити: Водяний млин XIX сторіччя в Паволочі

Паволоч - це історичне село, розташоване на берегах річки Роставиця в десяти кілометрах від міста Попільня Житомирської області.

На цьому місці ще в епоху Древньої Русі існували поселення. Тут і сьогодні можна побачити сліди стародавнього городища XII сторіччя.

Незважаючи на ці неспростовні докази, Паволоч в документах згадується вперше лише в 1503 році. У цей час поселення було отримав у власність вітебський ключник І. Дашкевич-Глинський, батько Є. Дашкевича, одного із засновників козацької Запорізької Січі. Такий подарунок йому зробив польський король Олександр Ягеллон.

У ті часи, коли на території України правив гетьман Богдан Хмельницький, Паволоч було одним з найбільш стратегічно важливих українських міст. У 1648 році тут розмістився новосформований Паволоцький полк.

Місто було досить добре укріпленим за допомогою валів з частоколом і башт. На території південного старого посада в минулому знаходився замок, побудований з дерева і обнесений в три ряди частоколом. У 1775 році замок належав князю Любомирському. У сільському історико-краєзнавчому музеї, розміщеному у приміщенні єврейської синагоги, яка була побудована в XVIII столітті, можна ознайомитися з експонатами, які є свідками цих пам'ятних подій.

У Паволочі також збереглася велика будівля, що має три поверхи, - водяний млин. Її побудували біля греблі на річці Роставиця в XIX столітті. У той час в Паволочі проживала численна громада євреїв. Основна будівля зведена з місцевого каменю, а дві споруди, що виходять у бік річки, побудовані з дерева. Вода і час роблять свою справу - поступово прибудови руйнуються. В даний час об'єкт не реставрується.

Водяний млин XIX сторіччя в Паволочі - архітектурний пам'ятник місцевого значення.

Джерело: restgeo.com

Прочитано 3842 раз

Последнее изменение Среда, 11/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework