Бездіяльність лікарів і смерть: Чотири роки тягнеться слідство по справі неповнолітнього звягельчанина

  Досить часто в різних ЗМІ, ми чуємо про смерть пацієнтів, через невиконання професійних обов'язків медичними працівниками.

 

  Категорія цих справ під пильним оком суспільства, родичі потерпілих пацієнтів в основному не вірять в те, що можна домогтися справедливості в наших судах. Лікарі ж у свою чергу володіють певним імунітетом від покарання, оскільки на практиці дана категорія справ мало коли закінчується вироком суду.

  Одна з таких історій сталася в Пулинському районі чотири роки тому та тягнеться понині, передає 04141.com.ua.

   29 травня 2015 року сталася дорожньо-транспортна пригода, у якій постраждав неповнолітній Бондарчук Ростилав. Його каретою швидкої медичної допомоги забрали з місця ДТП на автодорозі Київ-Чоп та доставили до приймального відділення, тоді ще центральної районної лікарні в Червоноармійську (Пулинах).

  При поступленні до лікарні о 19 годині 40 хвилин, хлопця оглянув лікар, який встановив попередній діагноз. Пізніше неповнолітнього постраждалого в ДТП оглянув консиліум лікарів. При прийомі хворого на стаціонарне лікування лікарями не було забезпечено належний та своєчасний неврологічний огляд. У зв'язку з чим був виставлений йому не повний діагноз, що призвело до запізнення з виставленням правильного діагнозу. Уповноважений на це лікар не дотрималася клінічного протоколу, необхідний обсяг медичної допомоги відповідним фахівцем наданий не був, і наступного дня о 21 годині 45 хвилин хлопець помер. На лаві підсудних можуть з'явитися кілька лікарів.

  Вже понад чотири роки триває досудове розслідування по вказаному факту за ч. 2 ст. 140 Кримінального Кодексу України (Невиконання чи неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило тяжкі наслідки неповнолітньому).

  Довгих чотири роки батько хлопця поневіряється оббиваючи пороги службових кабінетів правоохоронців. За цей час проводилися допити, призначалися експертизи, за бездіяльність відсторонювалися відповідальні особи. Скільки ще триватиме досудове розслідування? Невідомо, але є підстави побоюватися, що слідство затягують умисно, оскільки через рік мине п'ятирічний термін, коли лікарів при доведеності їх вини не можна буде притягнути до кримінальної відповідальності.

  Куди бігти, що робити? Я вже не знаю. Я й адвоката взяв собі, зрозумівши, що справу лікарів мого сина спускають на гальмах. Я розумію, що його вже не повернеш, але в цьому випадку смерть мого сина пов'язана з бездіяльністю лікарів. Поки я живий, я буду боротися за те, що б покарали винних. Дехто з лікарів по яким ведеться слідство, живуть собі своїм життям, їх підвищують по посадах. Як так? Ви не просто припустилися помилки, ви не виконали того що мали зробити" - бідкається батько хлопця Петро Миколайович.

  І дійсно, згідно з чинним законодавством України, особу не може бути притягнуто до кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину минув строк п'ять років, за який згідно з законом може бути призначено позбавлення волі на строк не більше п'яти років. Частина друга вказаної вище статті Кримінального кодексу України, як раз і передбачає таку відповідальність.

  Чотири довгих років ведеться досудове розслідування... Чотири роки з'ясовується істина... Невже для такої категорії справ цей строк можна назвати розумним? Чи слідчі Пулинського відділення поліції Новоград-Волинського відділу поліції просто "дали полежати" в сейфі справі до кращих часів?

  Це неєдиний, не перший і не останній прикрий випадок повної деградації правоохоронної системи. На кожному кроці вона дає збої, на рівні слідчого, який перезавантажений дріб'язковими кримінальними провадженнями. Процесуального керівника...; на рівні експертів, на проведення експертиз якими можуть піти і роки.

  Ми не осуджуємо лікарів, на це є суд. Ми як більшість громадян нашої держави ставимо під сумнів головний принцип правосуддя - невідворотності покарання.

Джерело: 04141.com.ua

Новини Житомира

  

Последнее изменение Четверг, 04/07/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework