×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 657.

Начальник кримінальної поліції про роботу кримінальної поліції області за рік

  Чому робота опера – творчий процес або як розкриваються тяжкі та особливо тяжкі злочини.

  Ці та інші питання ми поставили заступнику начальника ГУНП Житомирщини – начальнику кримінальної поліції Сергію Крупєю, аналізуючи роботу оперативних підрозділів поліції області упродовж  2018 року.

  - Сергію Романовичу, якщо максимально лаконічно та доступно про рік, що минає, для кримінальної поліції Житомирщини, яким він був? Які тенденції засвідчив і що вдалося зробити?

  - Мова цифр свідчить про загальне  зменшення кількості кримінальних діянь, учинених на території області, але при цьому  більше скоєно особливо тяжких злочинів. Розкрито їх також більше, але маю констатувати, що злочинність стала зухвалішою та жорстокішою: від побутових, дуже часто безглуздих вбивств на грунті пияцтва, до добре продуманих та підготовлених злочинів. Проте кримінальна поліція Житомирщини готова протистояти викликам сьогодення і якщо станом на 20 грудня ми маємо 63 вбивства, то лише 4 з них залишаються ПОКИ що нерозкритими.

  Принциповим є те, що третина цих злочинів скоєні, як ми говоримо, не в умовах очевидності. Тобто підозрювані чітко усвідомлювали свої дії і спрямовували їх на приховування слідів учиненого. Наприклад, як 15-річний підліток у Бердичеві, який у липні холоднокровно убив жінку лише з цікавості. Або житель Народицького району, який  заховав тіло убитого ним знайомого у забитий колодязь покинутого домогосподарства. І ми кілька місяців перевіряли усі криниці у кількох відселених селах, допоки знайшли саме ту. Або задушена 31-річним чоловіком у машині, а потім вивезена і покинута на смітнику у лісосмузі під будівельними відходами 20-річна житомирянка.

  Інший приклад, що був на слуху громадськості тривалий час, - вбивство 34-річного підприємця з Хмельниччини. Лише завдяки кропіткій, наполегливій і, відверто кажу, титанічній роботі оперативників та розшуківців нам вдалося пройти буквально пішки увесь шлях загиблого з Миколаївщини до Коростишева, де і знайшли тіло чоловіка. І у результаті ми затримати двох покидьків, які заради щойно придбаної потерпілим БМВ й убили його.

  Ще один приклад – спроба приховати вбивство під пожежею. На початку квітня у м. Коростені ми затримали двох молодиків, які спочатку побили 67-річного пенсіонера, вимагаючи грошей, а потім ще й підпали його оселю, залишивши в ній ще живого чоловіка. За цими кількома словами – розкрили, затримали, встановили – масштабна робота поліції, яка у більшості є, і  на моє переконання так має бути, непублічною для багатьох.

  - Сергію Романовичу, Ви часто говорите про творчість у роботі оперативника. Взагалі то, вважається, що служба у поліції – це чітко регламентована діяльність

  Насправді кожен злочин  не схожий на інший, як щойно мною названі. Немає чіткого алгоритму їх розкриття – от зроби те і те, а у результаті встановиш вбивцю. Не буває так. Щоразу це аналіз зібраних на місці доказів, а, може, випадкових якихось моментів, моніторингу та обробки величезної кількості інформації різнопланового характеру. Опрацювання одночасно кількох, інколи прямо протилежних версій. Багато чого, що не може бути публічним, а тому й не будемо вдаватись у деталі. Тому і творча робота, ну, і, звісно, фарт.

  - На скільки можна говорити про результативність роботи кримінальної  поліції Житомирщини за минулий рік у викритті злочинних  груп, наприклад, розбійників чи крадіїв?

  Загалом упродовж року підрозділами кримінальної  поліції області викрито 12 груп, які спеціалізувались саме на розбійних нападах, не гребуючи при цьому й грабежами та незаконними заволодіннями транспортом.

  Найбільш гучне викриття – 10 жовтня у м. Чернівцях 5 членів банди відразу після їх чергового нападу на валютника затримували оперативники кримінальної поліції та бійці КОРДУ кількох областей та Департаменту карного розшуку. Це було масштабне злочинне угрупування, яке спеціалізувалось саме на нападах на «мінял». Але їх фініш розпочався з розбою на житомирського підприємця у березні 2018. За півроку оперативники кримінальної поліції провели величезний обсяг заходів, щоб встановити коло осіб, ймовірно причетних до нападу. У результаті  вдалося отримати свідчення проти 10 членів банди, чия «діяльність» позначилася, як мінімум, у Житомирській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях.

  У жовтні ми затримали 5 жителів Львівщини, які займались розбоями по всій Україні.

  Але, якщо говорити про організованні групи, то не можу обійти, так зване дніпропетровське «біле братство», що займалось виготовленням та розповсюдженням амфетаміну та інших синтетичних наркотиків на території з десятка регіонів України. Вийшли ми на них через замах на вбивство, що був скоєний у липні поблизу с. Оліївки Житомирського району. Ми неодноразово привертали увагу журналістів та громадськості до судових розглядів по обранню міри запобіжного заходу кілеру та організатору злочинного угрупування. Нині обидва під вартою і я щиро сподіваюсь, що залишаться там  надовго. Але документування та викриття їх «занять» й досі триває. До речі, під час учинення злочину та згодом у ході обшуків в обох фігурантів були вилучені зброя, боєприпаси, вибухівка та наркотики.

  Та повернуся до груп крадіїв.

  - Так, крадіжки, за статистикою, становлять половину від усіх учинених злочинів, тож жителі області потерпають від них, певне, найбільше.

  До тяжких статистика відносить лише крадіжки, учинені з проникненням у приміщення, але звичайній людині від цих цифр ні толку, ні радості, якщо до неї в оселю проник злодій та виніс звідти усе цінне. Та навіть просто заліз  - і все: людина уже не може почуватися захищеною навіть вдома. Упродовж року поліцейські  встановили майже 2,5 тисячі крадіїв та викрили понад три десятки груп злодіїв, переважно домушників.

  У лютому ми затримали у Житомирі трьох жителів Харківщини, підозрюваних у близько десятка крадіжок на території Житомирської, Рівенської та Хмельницької областей.

  У квітні у  м. Бердянську наші оперативники затримували жителя Київщини та його співмешканку із Запоріжжя, підозрюваних у вчиненні близько десятка крадіжок у м. Житомирі, Запорізькій та Київській областях. Співмешканці-гастролери приїжджали до Житомира на певний час і оселялися у готелі. Для злодійського промислу обирали багатоповерхівки: чоловік у під’їзді вивчав замки вхідних дверей, а потім сигналізував жінці, що лишалася зазвичай зовні,  та по домофону набирала потрібну квартиру. Якщо господарів вдома не було, підозрюваний відмикав замки спеціальними засобами і напаковував сумки цінностями, які можна було винести з квартири, не привернувши до себе зайвої уваги. Викрадене співмешканці перепродували для заробітку на наркотики, оскільки обоє наркозалежні.

  Іномарку з трьома чоловіками та жінкою, обґрунтовано підозрюваними в обкраданні квартири житомирянина, працівники Управління карного розшуку та Житомирського відділу поліції зупинили на світанку 29 серпня, за чверть години після вчиненого ними злочину на околиці обласного центра.

  27 листопада на одній з центральних вулиць обласного центру у результаті спільних заходів оперативники кримінальної поліції та бійці КОРДу ГУНП затримали злочинну групу відразу після чергової крадіжки. Нині їм уже оголошено про підозру у вчиненні 3 таких злочинів. Є у нас і затримана групи із 3 осіб, які спеціалізувались на крадіжках з сільських магазинів – так звана ОЗГ «Сєдого». Обвинувачення щодо них по 12 фактах у серпні було направлено до суду.

  Перелік прикладів великий, але… Більшість із названих мною підозрюваних, як не парадоксально звучить, продовжує займатись тим же – розбоями або крадіжками, оскільки  обрана їм міра запобіжного заходу, не пов’язана із позбавлення волі.

  - Не можу не запитати ще й про шахрайства. Чому їх кількість зростає? Чи є у поліції можливості викривати таких спритників?

ok 2212141523

  Насправді, шахрайств зареєстровано не більше, ніж минулоріч. Але їх кількість не може не турбувати. А відбуваються вони, у першу чергу, через надмірну довірливість людей, особливо старшого віку.

  Процес викриття шахраїв - тривалий та клопіткий, тому покарання, як правило,  для них настає дуже часто через значний проміжок часу після першого злочину. Окрім того, знову ж таки законодавчі норми – санкція статті 190 ККУ передбачає покарання від штрафу до обмеження або позбавлення волі до 3 років. Останнє застосовується на практиці вкрай рідко.

  А викриття тут у нас теж резонансні. У квітні ми затримали трьох киян, які через Інтернет продавали автомобілі на іноземній реєстрації, а потім їх же й викрадали, маючи дублікати ключів. Для відстеження місця перебування авто використували сучасні системи GPS-трекера.

  За схожою схемою діяв житель Житомирського району, який вдавав із себе покупця автомобіля і незаконно ними заволодівав під час оглядин. Так йому вдалося «придбати» престижні «Мерседес С220», «BMW 530» та мотоцикл «Ямаху».

  Двоє жителів Луганщини, які уже неодноразово притягувалися до кримінальної відповідальності, викриті нами у майже двох десятках фактів шахрайств по схемі «Ваш син потрапив у ДТП».

  Хочу, щоб кожного з них «наздогнав» обвинувальний вирок, гідний їх «діянь».

 Відділ комунікації поліції Житомирської області

 

Последнее изменение Суббота, 22/12/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework