Ну коли вже балони привезуть?

  Вже декілька місяців у багатьох селах Житомирщини тисячі людей відчувають неабиякі незручності в побуті через перебої у постачанні балонів зі скрапленим газом. Мова йде про тих селян, у яких не проведено централізоване газопостачання і вони користуються газом у балонах.

   «З нового року до нас машина з балонами не їздить, — бідкається Любов Тичина, сільський голова у Кривотині Ємільчинського району. — А потребують цього газу в господарстві чимало людей. Загалом у нашому селі — 400 мешканців.  Газом у балонах користуються 115 господарів — майже третина!», - пише zhytomyrschyna.zt.ua.

  Подібна проблемна ситуація склалася по всій країні. Люди, які багато років поспіль купували для потреб своїх господарств газ у балонах, з початку року не можуть отримати його за звичною схемою. Машини, які доставляли балони в села, просто перестали туди їздити.

  «Чому газ не возять — ніхто людям чітко не пояснив, — каже Любов Тичина. — Ми дзвонили і в район, і в Житомир. Ніде не можемо добитися конкретної відповіді. Відтак кожен виходить зі становища самотужки. Більшість з тих, хто користувався балонами, тепер їздять у Ємільчине, на газову заправку, і купують газ там». Щоправда, така купівля має два мінуси. По­перше, це — незаконно з точки зору правил безпеки. Адже на на газових заправках категорично заборонено заправляти побутові балони. По­друге, подібний варіант б’є по кишені покупця: якщо привозні газові балони коштували по 315 гривень, то на заправках — усі 500.

  Але навіть такий вихід із ситуації по силах далеко не всім. Чимало пенсіонерів не мають змоги возити свої порожні газові балони в райцентри на газові заправки. Тож «викручуються», хто як може. Деякі мусять навіть тепер, у спекотну пору, розпалювати пічку для приготування їжі. А хтось використовує для цього електроплитки.

  Пенсіонерка Ніна Сінько із селища Іванополя живе сама, тож газу використовує зазвичай небагато. Але вже кілька місяців балон у її веранді стоїть порожній. «Їжу тепер готую на старенькій електроплитці, — каже 66­річна жінка. — Добре, що вона лишилася в хазяйстві з минулих часів. Але стараюся часто її не вмикати, бо вона чимало еклектики «тягне». А балонів з газом нам у селище не возять вже чотири місяці. Водій Валєра, який возив раніше ці балони, з квітня взагалі звільнився. Сказав, що їх у районі всіх поскорочували. Тож я вже того газу й не чекаю. Щоправда, сусідка кілька разів дзвонила на якусь «гарячу лінію» в Київ — скаржилася, що нас без газу лишили. Там пообіцяли розібратися. Але я не дуже в це вірю. Зараз у нас ніде порядку немає, і з оцим газом — теж...».

 Фахівці пояснюють, що причиною такої ситуації стали затримки зі спеціалізованими аукціонами, на яких проводиться продаж побутового газу. «В таких спецаукціонах беруть участь лише два учасники — «Укргазвидобування» та «Укрнафта», — розповідає Олег Широков, виконавчий директор Української асоціації скрапленого газу. — Обидві ці компанії постачають газ вітчизняного виробництва, з наших українських надр. Єдина темна пляма для споживачів — яким чином цей газ розподіляється цими двома компаніями, які його видобувають. Це — справжня загадка!». Заступник директора консалтингової компанії «А­95» Артем Куюн додає, що аукціони «загальмували» без пояснень причини. «За моїми даними, каменем спотикання стало питання підвищення ціни на цей газ, — пояснює експерт. — Поки що це питання відклали, але, вочевидь, незабаром воно знову буде піднято. За нашими оцінками, щомісячний обсяг споживання пропан­бутану для побутових потреб споживачів сягає близько 10 тисяч тонн. А загалом в Україні кожен місяць споживається 120 тисяч тонн цього газу. Відтак доля побутових споживачів відносно невелика — 8­10%. Цей сегмент не робить особливої погоди, тож виробники або постачальники воліють ним навіть нехтувати. Цим і можна пояснити скорочення штатів приватних компаній, які розвозять газ по селах…».

  У Житомирській області постачання побутового газу в балонах здійснює ДП «Пропан». Цікавлюся у керівництва цього підприємства, коли ж сільські жителі зрештою отримуватимуть балони з газом? «Довгоочікуваний аукціон було нарешті проведено 31 травня, — повідомив виконувач обов’язків директора Анатолій Хитрий. — Тож нині тривають необхідні підготовчі технічні заходи для поновлення роботи. І вже з середини червня наші машини почнуть їздити по селах, аби споживачі змогли придбати побутовий газ у балонах. Про підвищення ціни на нього поки не йдеться». Відтак вже найближчими тижнями «балонова криза», яка накрила всю країну (і Житомирщину — також) повинна завершитися.

Сергій Бовкун

 

 

Последнее изменение Пятница, 22/06/2018

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework