Заступник прокурора Житомирської області Микола Корнелюк: цьогоріч слідчими прокуратури направлено до суду 16 кримінальних проваджень, 11 з яких - про корупційні злочини

     Незважаючи на те, що за період реформування органів прокуратури штатна чисельність слідчих прокуратури області значно зменшилася, і на даний час складає лише 9 слідчих, спостерігається позитивна тенденція до покращення ефективності досудового розслідування.

   Так, протягом поточного року слідчими прокуратури Житомирської області розслідувано понад 200 кримінальних проваджень, з яких у 88 закінчено досудове розслідування. У 16 кримінальних провадженнях затверджено обвинувальні акти стосовно 27 осіб.

   Про це повідомив заступник прокурора області Микола Корнелюк.

   «Слідчі прокуратури були орієнтовані на розслідування актуальних та резонансних кримінальних правопорушень, вчинених посадовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, - зауважив Микола Корнелюк, додавши, що це дало конкретні результати.

   Зокрема, із скерованих до суду, 11 кримінальних проваджень - щодо корупційних злочинів, ще два – скоєні у бюджетній сфері. А список обвинувачених цьогоріч поповнили посадовці різних рівнів державних установ:

  • голова райдержадміністрації;
  • суддя міськрайонного суду;
  • керівник управління облдержадміністрації;
  • два депутати місцевих рад;

-  заступник начальника управління митниці;

-  заступник начальника виправної колонії;

-  виконувач обов'язків начальника відділення поліції;

-  заступник начальника відділення поліції;

-  заступник начальника відділу регіонального підрозділу нацполіції;

-  адвокат.     

   Крім цього, направлено обвинувальні акти стосовно 5 працівників поліції, 3 працівників державної лісової охорони, працівника установи виконання покарань та працівника екологічної інспекції.

   Також прокурор повідомив про стан розслідування останніх резонансних фактів одержання хабарів посадовцями, викритих спільно з правоохоронцями.

   На даний час підходить до завершального етапу досудове розслідування стосовно голови однієї із сільських рад Ружинського району, якого нещодавно затримали під час одержання неправомірної вигоди на суму 8 тис грн за неперешкоджання у підприємницькій діяльності місцевому товариству. Минулого місяця, у липні, сільському голові повідомлено про підозру за ч.3 ст.368 КК України.

   Готується обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо ще одного резонансного викриття факту одержання хабара, а саме, керівниками багатопрофільної лікарні Райківської виправної колонії, які вимагали та одержали 5 тис доларів США неправомірної вигоди від засудженого, пообіцявши йому сприяння у звільненні від подальшого відбування покарання за хворобою.

   «Такі результати роботи обумовлені в першу чергу належною взаємодією із спецпідрозділом «К» регіонального Управління Служби безпеки України, управліннями внутрішньої безпеки та захисту економіки в Житомирській області департаментів Нацполіції України», - наголосив Микола Корнелюк.

   Заступник прокурора області також відмітив злагоджену роботу відділу, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях слідчих прокуратури області. Адже прокурори саме цього відділу не лише здійснюють нагляд за законністю досудового розслідування, а й забезпечують публічне обвинувачення у суді. На даний час у судах триває розгляд 31 кримінального провадження.

   З початку року у справах цієї категорії судами вже винесено чотири обвинувальні вироки, серед яких – позбавлення волі поліцейського терміном на 5 років.

   Водночас прокурор зауважив, що тривалий розгляд судами кримінальних проваджень обумовлений реформуванням судової системи, відсутністю достатньої кількості суддів та, як наслідок, їх великою завантаженістю.

   Крім цього, Микола Корнелюк поінформував про проведену прокурорами системну роботу стосовно викриття та відшкодування завданих державі збитків, встановлених під час розслідування кримінальних проваджень. «У цілому протягом 7 місяців цього року у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими прокуратури області, установлено збитків на суму 3,2 млн грн. На даний час відшкодовано 312 тис грн, накладено арешт на майно обвинувачених на суму 4,2 млн грн та заявлено позови на суму 2,9 млн грн», - навів конкретні цифри заступник керівника обласного відомства.

   Він також додав, що наприкінці минулого року, у межах досудового розслідування застосовано новелу кримінального процесуального законодавства  - спеціальну конфіскацію незаконно здобутих грошових коштів на суму понад
22 млн грн, які вилучено під час проведення обшуку на Південній митниці
м. Одеси. За клопотанням прокуратури області, судом постановлено ухвалу щодо спеціальної конфіскації цих коштів та 19.12.2016 до Державного бюджету України зараховано 22 млн грн.

Прес-служба прокуратури Житомирської області

Новини Житомира

 

Последнее изменение Понедельник, 21/08/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework