Трьох депутатів Житомирської міськради можуть відкликати за прогули

  Депутатів Житомирської міської ради, яких можуть відкликати через прогули, побільшало.

   Цьогоріч їх троє. Гендиректор ПАТ "Житомирський маслозавод" Петро Рудь уже другий рік поспіль пропускає понад 50% засідань постійної комісії. Відповідно до моніторингу Громадського руху ЧЕСНО, троє депутатів Житомирської міської ради можуть позбутися мандата. Остаточне рішення ухвалює партія, від якої депутат балотувався до ради, хоча ініціювати процес відкликання можуть виборці.


  Найзаможніший житомирянин, депутат міськради від "БПП "Солідарність" Петро Рудь минулого року знову прогуляв понад половину засідань постійної комісії (59%) та майже половину сесій (47%). 2017-го він пропустив 57% засідань земельної комісії та 50% сесій.

  Депутат виправдовує свої прогули надмірною зайнятістю:

"Причин повно, бо в усіх радах перебуваю. І в різні комісії позаводили. Де я тільки не буваю... Буває таке, що туди я йду, а туди не йду, і міняюсь ось так. У Києві постійно. Сім сесій я не міг пропустити. У мене постійно виїзди, бізнес, усе разом взяте. Вам цього не зрозуміти. Зараз приїжджають з Києва, і ці президентські вибори. Усі їдуть. І що ти скажеш, відмовиш? Не можна відмовити".

  Однопартієць Рудя Костянтин Єремейчук також 2018 року пропустив 59% засідань земельної комісії та 33% сесій.

  Депутат від "Опоблоку" Володимир Тичина, який є директором ПП "ВЖРЕП №4", прогуляв 20% сесій і 55% засідань земельної комісії.

 "Це щось дуже багато. Тому що я серпень, вересень, жовтень слабував, листопад хворів. А до цього на всіх комісіях був", – пояснив Тичина.

  Якщо політичні партії цього року ухвалять рішення про відкликання з ради прогульників, тоді замість Петра Рудя та Костянтина Єремейчука від "БПП" депутатами стануть відповідно Олександр Карпінський і Микола Прилипко. Від "Опозиційного блоку" в разі відкликання Тичини його місце в міськраді посяде Юрій Самборський.

  Хто став прогульником?

  Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, прогульниками вважаються депутати, які пропустили від 25% до 50 % засідань сесій чи комісій.

 Заступник голови фракції "Свобода" Михайло Боровський торік був відсутній на 36% засідань земельної комісії. За його словами, він разом з онкохворою дружиною був у Німеччині на лікуванні.

  Геннадій Махорін, згідно з відповіддю на офіційний запит Руху ЧЕСНО, пропустив 5 засідань комісій з 20, тобто 25%. Сам депутат розповів, що 2018 року переходив з однієї комісії до іншої, тому у відповіді з міськради його відвідуваність порахували неправильно:

 "Протягом року я був спочатку в гуманітарній комісії, там пропустив 4 засідання з 37 чи 36. Потім перейшов до регламентної комісії. З того часу відбулося 20 засідань, з них я пропустив тільки одне. У мене це зафіксовано. 5 – це загалом, ураховуючи, що 4 з 36, які відбулися".

  "Свободівець" Сергій Онищук відвідував усі засідання комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, дотримання законодавства та протидії корупції, але прогуляв 33% пленарних засідань. Сам депутат заперечує, що пропустив 5 сесій міськради з 15:

  "Не може такого бути. Я менше пропустив. Я за минулий рік пропустив одну, максимум дві. Ці пропуски були у зв’язку з тим, що в мене лекції в університеті. Один раз я їздив до Києва в наукових справах. Не може такого бути, це я гарантую. У мене найбільший показник серед "свободівців" з відвідування сесій. У нас усе дуже серйозно. За 5 мене б уже на політраді розпинали. Я викладаю. Для мене при виборі, чи йти на початок сесій, я обираю роботу, де мені гроші платять".

  Голова фракції ВО "Свобода" в міській раді Віктор Брокаєвпрокоментував відвідуваність своїх однопартійців так:

  "Впливаю, наскільки це можливо. Бо кожен депутат – це особистість. І вони, знаєте, як слухаються. Щодо Михайла Боровського все зрозуміло. А Онищук – так вийшло, що він хворів тривалий час декілька разів. Буду з Махоріним працювати. Я просто комісії не особливо контролюю. Сесії я контролюю. Там щодо Махоріна, можливо, була така ситуація, що минулого року він був у гуманітарній комісії, а потім перейшов до регламентної. У гуманітарній комісії було більше засідань. Можливо, у відсотках буде менше".

   Аби розвіяти сумніви депутатів стосовно достовірності даних щодо відвідуваності, наведемо відповідь виконавчого комітету Житомирської міської ради на запит Руху ЧЕСНО.

  Отже, "Свобода" має найгірші результати й очолює список фракцій, чиї депутати прогулюють найбільше.

  Половина представників "Радикальної партії Олега Ляшка" в міській раді також є прогульниками. Навіть голова фракції Олександр Ракович пропустив 5 із 15 пленарних засідань (33%).

 "Я рахую, це небагато. Я ще керівник підприємства. У мене є відрядження. У мене відрядження заплановані завчасно, а в нас комісії та сесії робляться сьогодні вночі – завтра на ранок. Усього спланувати не можна", – пояснює "радикал".

  Його заступниця Ірина Ярмоленко прогуляла половину засідань гуманітарної комісії та 20% сесій.

  В "Опозиційному блоці", крім кандидата на відкликання Тичини, половину засідань гуманітарної комісії пропустив Володимир Шуст.

  Троє депутатів з восьми від "Батьківщини" також є прогульниками. Очільниця фракції в міськраді Любов Цимбалюкпропустила 29% засідань бюджетної комісії.

  "Може, я хворіла, може, була на конгресі Ради Європи. Я є її членом. Упевнена в тому, що це з поважних причин. Може, якийсь період була у відпустці", – розповіла депутатка.

  З-поміж представників ВО "Батьківщина" прогульниками також є Геннадій Забродський і Тетяна Онопрієнко.

  У "Самопомочі" двоє прогульників: Юрій Юзвинський, який пропустив 27% засідань комісії з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури міста, та Антон Ракович, котрий був на всіх сесійних засіданнях, але не відвідав 22 з 48 (45%) засідань бюджетної комісії.

  До прогульників з фракції "БПП", окрім кандидатів на відкликання, належить Лариса Жигадло, яка була відсутньою на 17 з 44 (39%) засідань комісії з питань житлово-комунального господарства та інфраструктури міста. Основною причиною своїх пропусків депутатка називає роботу:

 "Одне пленарне засідання я була на Другому жіночому конгресі. У мене є всі докази, фотки. А на другому – оскільки я директор з якості, у мене була перевірка. Тому я не могла покинути перевірку. Основна причина – це діяльність компанії "Рудь". Я відповідальна за соціальне управління плюс якість продукції. Якість і безпечність продукції – це ті моменти, які я не можу покинути".

  Голова фракції "БПП" Юрій Мойсеєв пообіцяв покращити відвідуваність депутатів, але відкликати прогульників поки що не планує:

"Я поки що такої інформації не маю стосовно пропусків. Ми не розглядали ще питання відкликання когось із депутатів. Ми говоримо про відвідування депутатами комісій. Ви знаєте, що Петро Рудь – людина зайнята. У нього не завжди виходить відвідувати. Костянтин Єремейчук зараз у зв’язку з відкриттям нового напрямку діяльності трохи пропускає сесії та комісії. Буде найближча фракція – я порушу це питання перед колегами. Постараємося, напевно, виправитись, бо це як мінімум не на користь фракції".

 Новини Житомира

    

Последнее изменение Четверг, 14/03/2019

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework