«Горбулів і горбулівці»: Нова книга про поліське село

«Горбулів і горбулівці»: Нова книга про поліське село

  Нещодавно побачила світ книга Юрія Головчанського і Ольги Денисюк «Горбулів і горбулівці. Історико-краєзнавчі нариси: від витоків до сьогодення».

   Автори книжки дають можливість читачам здійснити захопливу мандрівку в історичне минуле відомого поліського села Горбулева, посягнути  на його прикладах всю різнобарвність суспільно-політичних процесів в Україні в XVI–XXI ст., вникнути в перипетії сільського життя в добу панування Польщі та під російською короною, а також  в часи соціалістичного експерименту.

  В книжці зроблено спробу допомогти жителям поліського краю відновити затерту штампами радянської історіографії та пропаґанди історичну пам’ять про соколовців і Соколовщину як помітне явище в період українських національно-визвольних змагань 1917–1921 рр., свіжим поглядом подивитися на процеси радянізації села, влаштовані за сталінського режиму непокірним українцям голодомори, репресії та переслідування, осмислити лихоліття і непоправні втрати Горбулева в роки Другої світової війни, перегорнути сторінки соціалістичного села в повоєнний період. Жителі села – горбулівці виступають у книжці творцями його історії в минулому і дотепер, саме вони є його найбільшим багатством.

  Видання базується на широкій джерельній базі, містить реальну дослідницьку новизну, характеризується введенням у науковий вжиток значного обсягу незнаного матеріалу, приваблює багатоплановою та різноманітною ілюстративністю. Ця більш як семисотсторінкова книжка про Горбулів є плодом  чотирьохрічної праці та пошуків авторів, містить в собі 17 нарисів та 43 додатки до них, багато мап та таблиць, більш ніж 700 світлин та ілюстрацій. Тільки в іменний покажчик книги занесено майже дві з половиною тисячі горбулівців. Читача чекають великі відкриття незвіданого, таємничого минулого предків і попередніх поколінь горбулівців.

  Книжка адресована передусім сучасним мешканцям села та її уродженцям і розрахована на широке коло читачів, особливо молодь, а також рекомендується науковцям, учителям та викладачам навчальних закладів, учням і студентам, усім, хто цікавиться краєзнавством та історією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одне із найцікавіших сіл Житомирщини:  козацька церква, костьол ХІХ ст., залишки древлянського городища та чарівна природа Полісся

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework