Природнича колекція, археологічні пам’ятки та художня виставка: Краєзнавчий музей у Житомирі

Природнича колекція, археологічні пам’ятки та художня виставка: Краєзнавчий музей у Житомирі

  У Житомирі та області активно розвивається туризм. Якщо ви не знаєте, куди можна піти, пропонуємо почати з однієї з найстаріших пам’яток Житомира, а саме Краєзнавчий музей.

   Житомирський обласний краєзнавчий музей, один з найстаріших музеїв України, був заснований у другій половині ХІХ століття. Понад 150 років тому там жив єпископ католицької церкви. Відтоді дім практично не зазнав змін: зберігся блакитний колір фасаду, лише з входу прибрали гармати.

  Започаткувала музейне зібрання у 1865 році невелика колекція мінералів, яка швидко зростала зусиллями вчених, краєзнавців і колекціонерів та зберігалася й експонувалася у публічній бібліотеці до 1911 року.

kk0210204 2

  Важливу роль у становленні музейної справи на Житомирщині зіграло створене прогресивним духівництвом Волині церковно-археологічне товариство та сховище старожитностей при ньому (1893 р.). В розбудові його діяльності й поповненні колекцій активну участь взяли відомі вчені, зокрема його віце-голова Павло Тутковський.

  Нині музей зберігає понад 150 тис. пам’яток. Серед них – одна з найкращих в Україні природничих колекцій, до складу якої входить унікальна таксидермічна збірка фауни (опудала) Житомирщини, зібрана краєзнавцем-зоологом Всеволодом Бруховським. Серед найцінніших збірок музею – археологічні матеріали з розкопок Житомирської стоянки раннього палеоліту, Радомишльської стоянки пізнього палеоліту, Райковецького городища ХІІ–ХІІІ століття, етнографічні пам'ятки Житомира.

kk0210204 2

  Також, не менш важливим є художня виставка. Художній відділ музею, створений у 1919 році, увібрав у себе частини націоналізованих приватних колекцій, серед яких найвідоміші волинські зібрання баронів де Шодуар та Ілінських-Стецьких. Тут зібрані твори провідних художніх шкіл Європи: Італії, Голландії, Франції, Австрії, Польщі.

  Раніше, любительська фотозйомка була заборонена, але зараз можна робити фото та публікувати їх за хештегом #краєзнавчий. Ціна – дитячий 20 грн, дорослий – 30 грн. Кожної останньої п’ятниці місяця вхід в музей безкоштовний для усіх бажаючих.

kk0210204 2

  Музей проводить науково-краєзнавчі конференції та різноманітні науково-освітні зібрання: творчі зустрічі, тематичні вечори, літературно-мистецькі свята, працюють краєзнавчі гуртки. Наприклад, нещодавно до Краєзнавчого музею завітав повноважний Посол Республіки Словенія в Україні – Томаж Менцін.

  Також, є можливість віртуально відвідати краєзнавчий музей в Житомирі. На сайті Музейний портал, не виходячи з дому можна побачити всі експонати музею.

kk0210204 2

Катерина Косякевич

Фото: Житомирський обласний краєзнавчий музей, фейсбук

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework