Індустріальний парк: обіцяного вже три роки чекають

 
  Тоді вони розповідали про те, як було призначено директора комунального підприємства Валерія Горба – депутата Житомирської міської ради від фракції ВО «Батьківщина» і про перші здобутки підприємства – 475, 6 тисяч збитку за 2017 рік.
 
  Пройшло півроку і вони вирішили поцікавитися чи змінилася ситуація на підприємстві і коли ж нарешті у Житомирі на повну запрацює індустріальний парк, функціонування якого є одним з основних напрямків роботи комунального підприємства «Центр інвестицій», - пише insider.zt.ua.
 
  Нагадаємо, що у грудні 2015 року депутати Житомирської міської ради проголосували за надання дозволу на розробку детального плану території для розміщення індустріального парк на Київському шосе, а у липні 2016 року затвердили його концепцію та нову назву – «ZHYTOMYR-EAST». Показово, що пропозицію щодо затвердження нової назви висунув міський голова Сергій Сухомлин.
 
  «Я вижу, что на одном индустриальном парке мы не остановимся, потому для инвесторов, чтобы было понятно где он находится, т.к. «Смоковка» ему ни о чем не говорит, предлагаю изменить название на «ЖИТОМИР-СХІД», по-английски – «ZHYTOMYR-EAST», - зазначив 21 липня 2016 року Сергій Сухомлин. Що ж, плани у мера тоді дійсно були наполеонівські.
 
  Тоді ж, до речі, міський голова розповідав про 7 заявок від інвесторів. Одна з них від австрійської компанії Hirsсh, що займається ізоляційними матеріалами. Ще чотири компанії – консорціум, який випускає запчастини для мотоциклів.
 
  В кінці жовтня 2016 року на засідання комісії в Мінекономіки було прийнято рішення включити індустріальний парк в державний реєстр індустріальних парків. На зустрічі міський голова зазначав, що місто вже підписало три меморандуми про співпрацю з європейськими інвесторами, які займаються виробництвом запасних частин для мотоциклів- це і австрійські компанії,  і італійські компанії.
 
  У січні 2017 року Міністерство економічного розвитку і торгівлі зареєструвало новий індустріальний парк «Житомир-Схід» площею 24,7 га в місті Житомирі.
 
  У березні 2017 року рішенням сесії Житомирської міської ради було створено КП «Центр інвестицій», якому безпосередньо було передано у управління індустріальний парк, а у квітні обрано його директора – Валерія Горба.  
 
  Варто зазначити, що коли Сергій Сухомлин займав посаду першого заступника міського голови, він зазначав, що є два підходи до того, як можна керувати індустріальним парком і тоді комунальне підприємство його не влаштовувало.
 
  «На справді є два підходи: перший – створити комунальне підприємство, яке зможе взяти на себе управління даним індустріальним парком, другий – проведення конкурсу і виявлення керуючу компаню», - заважує Сергій Сухомлин, - «Моя особиста думка - Необхідно обрати другий підхід. Тоді буде проведено міжнародний конкурс і обирається європейська компанія, яка вже має досвід управління індустріальними парками. Така європейська компанія буде мати більший рівень довіри серед закордонного інвестора. Вона може заводити інвестиції набагато простіше ніж комунальне підприємство».
 
  Станом на 2019 рік, у інформації, яку надало комунальне підприємство «Центр інвестицій»  зазначено, що на територію індустріального парку вдалося залучити лише одного учасника – ТОВ «Житомирська меблева фабрика». І це відбулося ще у 2017 році. Був навіть підписаний меморандум, який передбачає будівництво меблевої фабрики. Однак будувати інвестор не поспішає.
 
  Куди поділися усі інші інвестори та підписані меморандуми – питання відкрите. Міський голова каже, мовляв, проблема в тому, що місто не має вільних 10 га землі з комунікаціями. Однак наприкінці 2016 року ПП «Елітбуд-1», співвласником якого є рідний брат екс-начальника управління капітального будівництва Дмитра Болейка, виграло тендер на першу чергу будівництва індустріального парку у Житомирі.  Загальний кошторис робіт складав майже 20,5 млн грн. Тож чому комунікації так і не були побудовані?
 
  Наразі комунальне підприємство «Центр інвестицій» активно займається будівництвом сонячної електростанції за кредитні кошти в розмірі 7 мільйонів євро. Але й тут не обійшлося без проблем. У травні 2018 року Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області повідомило, що під час аналізу інформації та документів, розміщених на веб-порталі Уповноваженого органу з питань закупівель КП «Центр інвестицій» Житомирської міської ради, попередили порушень у сфері закупівель на понад 325 млн грн. За результатами аналізу встановлено, що тендерна документація КП «Центр інвестицій» на придбання обладнання для будівництва наземної сонячної електростанції не відповідала вимогам законодавства.
 
  Зараз будує електространцію потужністю 10,79/9,35 МВт словенська компанія Riko d.o.o. Обіцяють, перша черга сонячної електростанції потужністю 6 МВт повинна бути введена в експлуатацію в квітні 2019 року, друга черга – до жовтня 2019 року.
 
  Чи буде у Житомирі сонячна електростанція – побачимо вже незабаром. Однак, враховуючи, що у гідропарку так і не змогли побудувати громадський туалет, сумніви все ж є. Хоча, можливо, ситуацію врятує іноземна компанія.
А от чи буде жити індустріальний парк вже більш-менш зрозуміло. Обіцяних 3 тисячі робочих місць, які Сергій Сухомлин обіцяв під час передвиборчої компанії, житомиряни так і не побачили.
   
  Загалом сумнівні досягнення КП «Центр інвестицій» змушує задуматися над доцільністю його існування. Інвесторів воно не залучає, має чималі збитки, навіть жодних послуг у 2018 році не надало (згідно з інформацією, яка була надавана на наш запит). Тож невже у Житомирі не знайшлося б іншого комунального підприємства, яке б могло бути куратором будівництва сонячної електростанції? Для чого було створювати нове, набирати штат людей, виплачувати їм заробітну плату? Зрозуміло, що міська влада відповіді на це питання не дасть. А поки що ми продовжимо годувати ще одне комунальне підприємство зі своїх податків.

 Новини Житомира

   
Прочитано 955 раз
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework