Таємниці закинутих палаців України: Будинки цукрозаводчика Терещенка зі скарбами і без стін

Занедбані, напівзруйновані, повністю розграбовані садиби є майже в кожній області нашої країни.

Любителі старовини з настанням тепла поспішають побачити руїни перш розкішних маєтків: невідомо - чи достоять вони до наступної зими.

 

В сусідніх з Київською областю є занедбані садиби, де ще можна побродити коридорами і подихати історією.

Холостяки Собанські водили селянок через таємний вхід.

Вінницька область, Тростянецький район, села Ободівка і Верхівка. Від Вінниці можна доїхати автобусом в Тростянець та взяти таксі до цих населених пунктів.

Колись грандіозний і пишний палац Ободівки був у власності багатющої дворянського родини Собанських. Його збудував перший власник Михайло в 1800 році, трохи пізніше тут був розбитий чудовий парк з фонтанами, мармуровими лавами, рідкісними рослинами.За сто років палац постійно добудовувався і перетворився на цілий комплекс з чотирьох будинків.

До кінця XIX століття садиба Собанських перетворилася на одну з найбільших в Україні, її обнесли масивною стіною, а вхід був зроблений у вигляді ажурної арки. Вежі, колони, стрілчасті і овальні вікна, портики, веранди в найхимерніших поєднаннях викликали захоплення у всіх, хто їх бачив.

Після Жовтневої революції в шикарному палаці влаштувалася Бессарабська комуна, потім будівля перейшла до колгоспу. Вона переходила з рук в руки, а в 1959 році її передали школі-інтернату. Було навіть затверджено план капітального ремонту, але після розвалу Союзу палац так і залишився в аварійному стані.

Зате в сусідньому селі Верхівка ще один кам'яний будинок Собанських у стилі французького необароко зберігся добре. Зараз у ньому займаються студенти аграрного коледжу.

Колишні господарі садиби - магнати Вітольд і Генрик Собанські - будували її 30 років. Закоренілі холостяки спільно володіли садибою, тому в палаці два входи: для кожного з братів окремо. Втім, згідно з місцевими переказами, через один вхід у будинок до веселих братів таємно проникали красиві селянки.

Будинки цукрозаводчика Терещенка зі скарбами і без стін

Житомирська область, село Червоне (їхати 20 км від обласного центру в бік Бердичева).

Садиби знаменитого цукрозаводчика Михайла Терещенка були побудовані відразу в декількох місцях Житомирщини - в Денишах, Червоному, Турчинівці. У Червоному триповерхова неоготична будівля з двома вежами збереглась краще за інші.

Палац зі стрілчастими вікнами та іншими елементами готики споруджений у XVIII столітті, а куплений Терещенком в XIX, щоб жити поблизу з цукровим заводом. Про власника садиби досі ходить безліч легенд. То він засипав двір цукровим піском, коли одна з дочок виявила бажання влітку покататися на санях, то одного разу нібито виклав підлогу в будинку золотими червінцями...

Тому в Червоне і Дениші Житомирської області (де практично вщент зруйнований ще один замок Терещенка) часто їдуть шукачі скарбів. Біля садиби видно сліди роботи важкої техніки, за допомогою якої були прибрані зарості кущів і частково розкопані підземні проходи в підсобні приміщення. Може, скарб шукають, а може, і реставрацією вирішили зайнятися. Обидві садиби Терещенків варті того.

Перед реставрацією власник палацу покликав екстрасенсів, щоб відлякати привидів.

Полтавська область, Миргородський район, село Хомутець. Їхати по трасі Київ - Харків, повернути в сторону Миргорода та ще 16 км від райцентру.

Господарем села Хомутець був миргородський полковник Павло Апостол - батько майбутнього гетьмана Лівобережної України Данила Апостола. На початку ХІХ століття маєток успадкував Іван Муравйов-Апостол - перекладач, дипломат, академік. У Хомутці він звів новий двоповерховий палац і перепланував парк. А його сини Матвій, Сергій та Іполит, як активні учасники декабристського руху, зробили з садиби місце таємних зібрань однодумців.

У радянські часи в палаці розмістився ветеринарно-зоотехнічний технікум, була відкрита кімната-музей декабристів. Зараз будівля у вкрай занедбаному стані. Від колишньої розкоші залишилися лише невеликі фрагменти і якимось дивом не розібраний місцевими жителями шедевр дерев'яного зодчества - стеля в одній з кімнат.

За легендами, по будинку бродять душі загиблих людей. Місцеві жителі стверджують, що іноді з будівлі доноситься звук церковного співу або дзвін кришталевих келихів. Одного разу місцевий житель фотографував у маєтку родичів, а на фото дивним чином з'явилися силуети у вікнах, хоча під час зйомки нікого поруч не було.

Тому далекий родич Апостолів - американський мільйонер Ніколас Короб'їних в 2013 році запрошував у Хомутець екстрасенсів, щоб допомогли йому вирішити питання з привидами, оскільки він планує відремонтувати палац. Чи вигнали потойбічних гостей - невідомо. Але ремонт так ніхто і не зробив.

Вивчивши родовий маєток, екстрасенси сказали, що через бабусю декабристів Олену, яка всупереч волі батьків вийшла заміж за бідного, над родиною Муравйових-Апостолових - прокляття: чоловіки роду помирають у молодому віці. До речі, Ніколас Короб'їних - останній чоловік у своєму роду. До того ж аура в будинку погана, тому що під час революції тут розстріляли багато людей. Згубне місце притягувало і місцевих жителів, які хотіли звести рахунки з життям. Екстрасенси порадили американцеві все-таки реконструювати палац і цим зняти хоча б прокляття з роду Апостолових.

Прочитано 2371 раз

Последнее изменение Четверг, 22/12/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework