Чому Святвечір обов’язково потрібно зустріти з сім’єю: 12 страв, 10 традицій та секрети Різдвяної ночі

В ніч з 6 на 7 січня українці зустрічають одне з найбільших релігійних свят – Різдво Христове. Вечір напередодні Різдва називається Святвечором і має багато цікавих традицій.

Цього дня ще від самого ранку хазяйка береться до роботи: у першу чергу слід виконати магічну дію — добути «новий вогонь». Для цього треба взяти кремінь та кресало, що пролежали під образами останні дванадцять днів, потім перехреститися тричі й викресати «новий вогонь», ставши обличчям до сходу сонця. Протягом останніх дванадцяти днів останнього місяця господиня сушила дванадцять полін, які саме тепер і треба розпалити «новим вогнем».

10 важливих традицій

1. Уся родина цього вечора неодмінно має бути разом, щоб і протягом року пам'ятати про міцність родинних уз. Старі люди кажуть, що та людина, яка проведе Святвечір поза сімейним колом, весь рік блукатиме світом, почуватиметься незатишно й одиноко.

2. В цей день важливо пробачити всіх кривдників, щоб не брати образи й поганий настрій із собою до майбутнього року.

3. Прийнято цього дня не снідати й не обідати; дещо з'їсти в обідній час дозволяється хіба що дітям задля збереження нормального функціонування травної системи.

4. Коли ж починає вечоріти, хазяїн дому готує символ урожаю — «дідуха». Переступаючи поріг рідного дому, господар вітається з хазяйкою так, наче вони вперше цього дня побачилися, вітає зі Свят-вечором, бажає ста років щастя та здоров'я всім, хто є присутнім у домі. Завершивши святкові побажання, він ставить «дідуха» під образами, кладе побіч нього господарське начиння, а господиня застеляє все це новою білою скатертиною.

5. Дитина віком до семи років кладе на сіно, що лежить на кінці столу, три хлібини, дрібку солі, воскову свічу. Потім господиня ставить на стіл вечерю, а на покутті — кутю й узвар. Надвечір діти вже дуже голодні, але вони знають, що зарано просити їсти, неодмінно треба дочекатися, поки зійде вечірня зоря — знамення того, що Син Божий народився. Коли сходить вечірня зоря, до кімнати входить господар і урочисто повідомляє, що Святвечір розпочався.
6. На Святвечір родина обов'язково згадує своїх померлих родичів, припрошує їх узяти участь у вечері. Сідаючи за стіл, необхідно подути на стілець, щоб «не придавити мертву душу», яка, імовірно, прийняла запрошення на цю святкову вечерю. Для мертвих душ родичів можна або залишити узвар на вікні, або після вечері не прибирати зі столу немиті ложки — начебто щоб душі лизали й не залишилися голодними.

7. Вечір напередодні Різдва припадає на останній день різдвяного посту, тому потрібно приготувати 12 пісних страв, на честь 12-ти учнів Христа.

8. Першою традиційно слід куштувати кутю, а потім уже решту приготовленого, запити все узваром.

9. Якщо сталося так, що в господі гостює стороння людина, її обов'язково кличуть до святкового столу. Гість на Святвечір приносить щастя до оселі.

10. Важлива подія цього вечора — діти носять кутю до близьких родичів та хрещених батьків і просто сторонніх людей, яких хочеться привітати зі святом. Співають різдвяні пісні-колядки, бажаючи господарям всіляких гараздів. А господарі, в свою чергу, обдаровують дітей солодощами й монетками, які, за повір'ям, приносять удачу на весь рік.

Прикмети:

Обов'язково слід повернути до господи все, що було де-небудь забуте або кимось позичене.

Цього дня в жодному разі не можна бити тварин — це великий гріх.

Будь-яка дрібничка під час святкової вечері має величезне значення, зокрема вся родина уважно стежить за тінню на стіні — вона віщує події майбутнього року.

Не можна багато говорити, не годиться виходити під час вечері з-за столу, забороняється пити, бо якщо дитина витримає спрагу — справжнім козаком буде.

Якщо за святковою вечерею дівчина чхне — це знак, що вона заміж вийде, якщо хлопець чхне — добрим козаком буде.

12 страв і їх сакральне значення

1. Кутя – варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом – це сакральна частина Святої вечері. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова.

2. Горох – символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду.

3. Капусняк – капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи.

4. Борщ – символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик, які почерпнув із родинного дому або доброго християнського суспільства. Різдв'яний борщ заквашується попередньо приготовленим квасом з буряка, тому має темно-червоний колір. Він ще символізує кров вифлеємських дітей, знищених за наказом Ірода.

5. Голубці – сама назва цієї страви вказує на її символічність. Голуб - символ Божої любови, символ Святого Духа, символ краси і сили, отриманої від Сотворителя.

6. Риба – у ранньому християнстві риба була прийнята як символ Христа багатьма Отцями Церкви. Знак риби був першою монограмою Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса читається як "риба". Саме брати-рибалки стали першими учнями Ісуса, який сказав їм, що вони будуть "ловцями людей". Віруючі, учні Христа, як і Він самих, уподібнювалися рибам, які перебувають у безпеці лише у "воді вчення". Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.

7. Вареники – символізують достаток. Місце людини Господь призначив в Царстві Божому, де вона відчуває себе добре "як вареник у маслі".

8. Млинці – своєрідний символ сонця. Новим Сонцем для християн став Ісус Христос.

9. Каша – символізує продовження роду, це Божий народ, який консолідується навколо новонародженого Ісуса. Каша є символом загального союзу людей завдяки освяченню людського роду, що до нас прийшло через втілення Сина Божого.

10. Пиріжки (коржі) – символ, здоров'я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.

11. Узвар (узвар, вода) – представляє життя, яка надає кожній людині. Свята вода є символом очищення тіла і душі.

12. Пампушки – святі на небі, які повірили в Ісуса і отримали вічне життя. Їх мільйони, і кожна людина, зокрема християнин, покликаний до того солодкого, повноцінного, вічного життя. Слово «свято» походить від «святого», і звідси пампух – символ свята, радості, які Богом даровані людям.

Таємниці Різдвяної ночі

Ніч перед Різдвом вважається містичною і сповненою магією. В цей час, за народними повір'ями, панують дві сили: добра і зла. До якої людина примикає, та і творить з нею дива.

Добро закликає прославляти народження Христа, миритися з ворогами і радіти. Зло збирає на шабаш відьом. Адже язичницькі уявлення з'єдналися з християнськими: в легендах розповідалося, що Бог відкрив ворота пекла, щоб біси і чорти теж могли посвяткувати Різдво.

Для того щоб нечиста сила не проникла в будинок та інші приміщення, на всіх дверях зовні малювали хрест. В давнину молодь у ніч під Різдво зазвичай ворожила. Також сни в цю ніч вважались віщими.

5 ворожінь в ніч на Різдво

З дзеркалом на образ нареченого - цей вид ворожіння на Різдво не втрачає своєї популярності протягом багатьох століть. Дівчина запалює свічки і вмощується між двома дзеркалами, щоб розглядати множинні відображення. Найкращий час, щоб побачити образ майбутнього нареченого у відображеннях - це північ.

На бік місця проживання в заміжжі - з допомогою валянка: під час цього ворожіння на Різдво дівчата по черзі кидають будь-яке взуття (туфель, чобіт, валянок) на дорогу. Її носок як раз і вкаже ту сторону, у якій судилося вийти заміж.

На стать майбутніх дітей: беруть голку і пропускають її через вовняну тканину (саме її потрібно брати для ворожіння в різдвяну ніч), або кільце опускають у склянку з водою, і беруть його в руку. Потім будь-який з предметів підвішують на нитці і повільно опускають поруч з рукою. Якщо предмет здійснює кругові рухи, народиться дівчинка, якщо гойдається на зразок маятника - хлопчик, якщо зовсім не рухається, значить, дітей не буде.

На черговість і швидкість набуття заміжжя: суть подібних ворожінь на Різдво в тому, що дівчата відрізають собі по нитці однакової довжини, а потім підпалюють. Першою вийде заміж та, у якої швидше догорить нитка. У разі, якщо вона одразу згасла або не прогоріла навіть наполовину, заміжжя не бачити.

По півню: беруть дві тарілочки - в одну засипають зерно або монети, у другу наливають воду. Поряд з тарілочками кладуть дзеркало і випускають півня. Якщо півень підійде до дзеркала, то жених буде ніжний і красивий. Якщо вибере зерно (гроші) - багатий. Вибір води означає п'яницю. На Різдво ворожіння по півню зручно з-за великої кількості результатів. Хоча іноді беруть ще й курку - якщо півень її обирає, то суджений буде бабієм.

 

Джерело: m-ukraine.com

Прочитано 1828 раз

Последнее изменение Четверг, 05/01/2017

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework