Стронґовський Ілля Юрійович

Стронґовський Ілля́ Ю́рійович (25 травня 1982, Житомир) — український ілюстратор, поет, перекладач, літературтрегер, дизайнер.

Стронґовський (первісно — за прізвищем батька — Дейнега) Ілля Юрійович народився 25 травня 1982 в Житомирі. В цьому ж місті виріс, навчався, досі живе і працює. Випускник Гімназії № 23, деякий час навчався у Житомирському державному університеті імені Івана Франка. Одружений, виховує доньку Єву (2007 року народження).

Набув популярності як один з найпомітніших представників покоління так званих двотисячників. Займається літературою (поезія, переклад), культуртреґерством («Молода Республіка Поетів», окремі літературні акції) та дизайном.

На початку 2000-х років брав участь у житомирських літоб'єднаннях («Мистецька ґільдія „Nеабищо“», «Оксія»). Учасник збірки «Дві тонни: Антологія поезії двотисячників» (разом з Катериною Бабкіною, Павлом Коробчуком, Олегом Коцаревим та іншими). Засновник фестивалю поетів-початківців «Молода Республіка Поетів». Автор збірки віршів, тексти перекладалися польською, чеською та російською мовами.

2004 почав працювати дизайнером і з 2008 очолює власну студію strng. Створює дизайн для книжкових обкладинок, постерів, принтів. Як книжковий дизайнер співпрацював з рядом українських видавництв (зокрема «Крок») та іноземними видавництвами (Penguin USA, Apogee Press)

2011 року Ілля став дизайнером і виробником авторських футболок, зокрема відомої серії принтів «Зберігайте спокій».

В грудні 2013 листівка Стронґовського з зображенням євромайданівської Йолки набула великої популярності серед інтернет-користувачів. А в Новорічні свята 2014 вона з порушенням авторського права була використана рядом депутатів ВО Свобода, що призвело до публічних обговорень та вибачень партії[1]. Численні майданівські плакати, а також роботи на тему соціальних перетворень в Україні зібрані у фейсбук-спільноті «Ревплакат».

2014 року спільно з Лілією Омельяненко засновує Благодійний фонд «Добра листівка», який займається збором коштів для реабілітації дітей з інвалідностями шляхом реалізації художніх поштівок українських та зарубіжних ілюстраторів. Фонд не тільки має широку дистрибуцію в Україні, а й активно просуває українське мистецтво, що слугує благодійній меті і за кордоном, зокрема на книжкових ярмарках в Європі (Варшава, Вільнюс, Франкфурт, Тбілісі) та на благодійних ярмарках в Європі та США.

2016 року так само разом із Лілією Омельяненко засновує видавництво «Видавництво». Дебютним виданням стає феміністична книга для підлітків «Бути мною» шведської авторки Анни Хьоґлунд.

Досить активним Стронґовський є в соціальних мережах, з 2005 веде блог у ЖЖ, активно дописує в facebook і twitter.

Прочитано 763 раз

Последнее изменение Вторник, 10/05/2016

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework