ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Віктор Муженко: Ситуація в зоні конфлікту залишається складною

Начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України генерал армії України Віктор Муженко в інтерв’ю «Укрінформу», розповів про ситуацію на Сході України,

n 0611156565набутий бойовий досвід у протистоянні агресії Росії та реформування армії за підтримки партнерів.

— Які проекти військового співробітництва між Україною і країнами ЄС, спрямовані на зміцнення обороноздатності України, сьогодні на часі?

— У ході численних зустрічей під час мого нещодавнього візиту до Брюсселя детально обговорювалися питання розширення військово-політичного діалогу, участі українських підрозділів у бойових тактичних групах ЄС, підготовки нашого особового складу в межах спільної політики безпеки і оборони ЄС, інших перспективних напрямків нашої співпраці, включаючи реалізацію проектів під егідою Європейського оборонного агентства. Проте, ведучи розмову про співробітництво з Європейським Союзом, неможливо забувати про двосторонню співпрацю з державами-членами цієї організації. Ми вдячні всім країнам ЄС за те, що вони не були байдужими і не стояли осторонь, а різко осудили агресора.

Як приклад хочу відзначити нашу співпрацю з такими країнами ЄС, як Польща і Литва, котрі є давніми та надійними партнерами України. Матеріально-технічна допомога, сприяння в підготовці сержантського складу, участь у спільних навчаннях — це ті напрями, де ми успішно працюємо.

— Минулого тижня ви вже вдруге взяли участь у засіданні Військового комітету Європейського Союзу. Попереднього разу, у травні, ваших колег із 28 країн-членів найбільше цікавило питання про присутність і військову активність кадрового особового складу, озброєння і військової техніки збройних сил Росії на території України. Про що ви говорили з високими військовими керівниками ЄС цього разу?

— Ми говорили про досвід і уроки гібридної війни, про військові загрози для України, про стан Збройних Сил, наші здобутки і проблемні питання, які, на жаль, ще виникають у нас при реформуванні оборонного сектору. Наші партнери були вражені тим, наскільки Україна змогла за короткий термін зміцнити свою армію.

— На продовження теми військового співробітництва з Литвою і Польщею: як триває процес бойового злагодження та набуття бойової оперативної сумісності в межах спільної тристоронньої українсько-польсько-литовської бригади?

— На сьогодні ми перейшли від планів до практичної фази реалізації такого нашого проекту, як тристороння бригада УкрПолЛитбриг. Уже майже місяць, як наші військовослужбовці виконують обов’язки у спільному тристоронньому штабі цієї бригади в польському Любліні.

— Чи планує Україна відновити участь сил і засобів Збройних Сил у бойових тактичних групах ЄС?

— Дійсно, слід зазначити, що під час оперативного чергування в бойовій тактичній групі (БТГ — авт.) ЄС «Хелброк» у першому півріччі минулого року ми вимушені були призупинити участь у ньому роти морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України. Це рішення було пов’язане з необхідністю передислокації підрозділів ЗС України з території АР Крим та частковою втратою їхніх оперативних спроможностей.

Проте, навіть зважаючи на ситуацію на Сході України, вже цього року ми продовжили підготовку активів наших Збройних Сил до наступного оперативного чергування у БТГ ЄС «Хелброк» у першій половині 2016 року.

Крім того, ми нарощуємо наш внесок у систему європейської колективної безпеки. І саме у Брюсселі під час зустрічі начальників Генеральних штабів було завершене підписання Ноти про приєднання України до БТГ ЄС, країн Вишеградської четвірки, чергування якої заплановане на перше півріччя наступного року.

Також запланована участь двох офіцерів Українського війська на посадах у литовському контингенті БТГ ЄС під проводом Великобританії, чергування якої відбудеться у другій половині 2016-го.

— Як Генеральний штаб ЗС України оцінює безпекову оперативну ситуацію на Сході України, чи можна очікувати на ескалацію бойових дій з боку супротивника?

— Ситуація в зоні конфлікту залишається складною. Дотримуючись Мінських домовленостей, ми завершили перший етап відведення військової техніки та озброєння на донецькому напрямі, зокрема танків.

За оперативною інформацією, російські військові відійшли від лінії розмежування та розташувалися по обидва боки тимчасово неконтрольованої ділянки кордону України та РФ. Вони продовжують навчання бойовиків і ввезення зброї з Росії.

Суттєвих змін загальної чисельності російських угруповань на тимчасово окупованій території України та вздовж державного кордону не відбулося.

Бойовики продовжують здійснювати провокації на донецькому напрямі, особливо вночі, ведуть неприцільний вогонь по позиціях сил АТО зі стрілецької зброї.

Своєю чергою наші військові утримуються від вогню у відповідь, хоча внаслідок таких провокацій ми маємо поранених.

Отже, безпекова ситуація, незважаючи на перемир’я, ще дуже далека від миру. Ймовірність ескалації конфлікту залишається значною, напруженість на лінії зіткнення зберігається.

Водночас ми до такого розвитку подій готові. Бойовий досвід, набутий нашими військовими з початку конфлікту, заходи щодо нарощування бойового складу військ, їхніх спроможностей, підвищення укомплектування озброєнням та запасами дозволяють адекватно відреагувати на виклики і загрози зі східного напрямку.

Ми дотримуємося перемир’я та інформуємо спостерігачів ОБСЄ про кожен випадок порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків.

— Які найбільш нагальні питання стоять нині у процесі реформування Збройних Сил України?

— Головні зусилля реформування сьогодні спрямовані на перехід Збройних Сил України на стандарти НАТО та досягнення ними оперативної і технічної сумісності зі збройними силами країн-членів Альянсу.

У цьому контексті багато уваги приділяємо комплектуванню Збройних Сил особовим складом. Ми зацікавлені у збереженні кадрового потенціалу, в першу чергу тих, хто має бойовий досвід. Українська армія покладається на таких військових. Для цього ми підвищуємо грошове забезпечення, розширюємо перелік соціальних гарантій, створюємо належні умови проходження військової служби.

Найважливішим є питання реформування системи управління Збройними Силами та реформування органів управління стратегічної і оперативно-стратегічної ланки. Я маю на увазі Генштаб та види Збройних Сил, а також реформування системи військової освіти як бази поповнення армії професійними кадрами.

— Що задля цього треба зробити?

— Для забезпечення боєздатності військових частин і підрозділів, підвищення їхніх спроможностей до виконання завдань за призначенням треба активізувати бойову підготовку. У цьому питанні нам надають допомогу іноземні інструктори.

Наступним важливим питанням є модернізація та відновлення озброєння і військової техніки, розроблення та оснащення військ новітніми зразками ОВТ.

Не менш важливою складовою реформування війська є створення дієвої системи всебічного забезпечення. Триває процес переходу на нові стандарти забезпечення сил, аналогічні прийнятим у НАТО.

— Нещодавно Президент України затвердив низку стратегічних плануючих документів у сфері національної безпеки й оборони. Це дуже складні документи. Тож розкажіть пересічному українцю та нашим зовнішнім партнерам, якими Збройні Сили України повинні стати в найближчому майбутньому та у віддаленій перспективі?

— У найближчому майбутньому Збройні Сили України повинні бути готовими адекватно відреагувати на загрози Україні, в першу чергу — відбиття агресії на південно-східному напрямку, маю на увазі Луганську і Донецьку області. Для цього проводяться заходи оптимізації організаційних структур — як органів управління, так і з’єднань і військових частин, що повинні бути укомплектовані необхідною кількістю техніки і озброєння та підготовлені особовим складом.

Зараз ми завершуємо створення потужного сухопутного компонента Збройних Сил. У 2016 році пріоритет надаватиметься нарощуванню спроможностей Повітряних Сил, у 2017-му — формуванню адекватних загрозам морських спроможностей. Йдеться про забезпечення оборони морського узбережжя держави, розвиток необхідної інфраструктури базування Військово-Морських Сил.

У подальшому Україні необхідно мати мобільні високооснащені ефективні Збройні Сили, служба в яких буде престижною з позицій як матеріального забезпечення, так і морального задоволення. Вони вже є і повинні бути надалі надійним гарантом незалежності й територіальної цілісності нашої держави.

Андрій Лавренюк

Прочитано 3396 раз

Последнее изменение Пятница, 06/11/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework