ОСТАНІ НОВИНИ

 

 

 

 

×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

Сьогодні в Америці згадують жертв терактів, які відбулися 14 років тому

Сьогодні виповнилося 14 років з дня серії терактів у США,

n 1109155764в ході яких терористи "Аль-Каїди" зруйнували вежі Всесвітнього торгового центру в Нью-Йорку.

Хронологія подій

Чотири комерційних авіалайнера, що летіли в Каліфорнію з аеропортів Логан, Даллас та Ньюарк, були захоплені терористами під час виконання польоту, приблизно одночасно, через деякий час після вильоту. Оскільки довжина маршрутів лайнерів становила близько 4200 км, вони мали на борту приблизно по 30-35 тис. літрів авіаційного палива кожен.

• Рейс 11 American Airlines 11 вересня 2001, літак Боїнг 767-200, бортовий номер N334AA, врізався в північну сторону північної башти (ВТЦ-1) в, за різними даними, від 8:46:26 до 8:46:40 (тут і далі час місцевий), приблизно на рівні 94-98 поверху.

• Рейс 175 United Airlines, літак Боїнг 767–200, бортовий номер N612UA, врізався в південну сторону південної вежі (ВТЦ-2) о 9:02:59, приблизно на рівні 78-85 поверху. Ця подія була знята телевізійними знімальними групами, що знімали наслідки першого удару.

• Рейс 77 American Airlines, літак Боїнг 757-200, врізався в будівлю Пентагона о 9:37:46.

• Рейс 93 United Airlines, літак Боїнг 757–200, бортовий номер N591UA, впав на поле в південно-західній частині Пенсільванії, біля міста Шенксвілл о 10:03:11. Місце падіння знаходиться приблизно за 240 км на північ від Вашингтона. Імовірно падіння відбулося в результаті боротьби, яка стала наслідком спроби пасажирів і членів екіпажу повернути контроль над літаком.

В результаті попадання літаків в день атаки зруйнувалося три будівлі ВТЦ. Південна башта (ВТЦ-2) обрушилася приблизно о 9:56 після пожежі, що тривала 56 хвилин. Північна вежа (ВТЦ-1) обрушилася о 10:28 після пожежі, що тривала 102 хвилини. Третя будівля, башта ВТЦ-7 зруйнувалася о 18:16 в результаті пожежі і пошкоджень, отриманих при обваленні основних веж ВТЦ.

Після захоплення літаків деякі пасажири змогли скористатися супутниковим телефоном літака, а також своїми мобільними телефонами[9][10], і повідомити про захоплення. За їх повідомленнями терористи використовували холодну зброю (можливо, офісні і складні побутові ножі), в результаті чого загинули кілька бортпровідників, як мінімум один пасажир і мінімум один пілот, КВС рейс 11, Джон Огоновський. Крім того, терористи використовували газові балони (сльозогінний газ або перцеву витяжку) на рейсах 11 і 175. У трьох випадках терористи загрожували вибухом літака, але розслідування показало, що найімовірніше терористи не мали при собі вибухових пристроїв.

Згідно з розшифровкою мовного самописця рейсу 93, команда і пасажири літака здійснили спробу повернути контроль над літаком після того, як дізналися по мобільних телефонах, що інші захоплені літаки врізалися у вежі ВТЦ. Ймовірно, терористи направили літак у землю, в результаті чого сталося падіння. Метою терористів, які захопили цей рейс, ймовірно була будівля Капітолію, яку вони між собою називали кодовим словом «факультет права».

Всі комерційні авіарейси були скасовані, посадку літаків на території США було заборонено (крім внутрішніх рейсів, що вже знаходилися в повітрі). Перший раз за всю історію були приземлені всі цивільні літальні апарати на території США та Канади, крім тих, які належали поліції або виконували медичні польоти; це позначилося на десятках тисяч пасажирів по всьому світу. Всі міжнародні рейси, що прибували в США, були скасовані або перенаправлені в аеропорти Канади та Мексики. Над великими містами США було організовано патрулювання винищувачами ВПС і Національної Гвардії. Надходили повідомлення про інші терористичні атаки, які згодом виявилися помилковими. Наприклад, повідомлялося про вибух бомби в автомобілі біля будівлі Держдепартаменту США, про пожежу у Вашингтонському торговому центрі, про вибух Труман Білдінг у Вашингтоні. Крім того, повідомлялося про захоплення ще одного літака, рейс 1989 Delta Air Lines (Boeing 767), це повідомлення також виявилося неправдивим.

Була приведена в стан підвищеної готовності Система екстреного сповіщення (EAS), але вона так і не була використана.[13] Були виконані плани з підтримки діяльності уряду в надзвичайних ситуаціях, а також плани евакуації національних лідерів.

Жертви

Встановлено, що через замах загинуло 2 974 людей (станом на 29 жовтня 2003 р.). Значні втрати понесли комунальні служби, головним чином пожежники та поліція — в порятункових акціях загинуло близько 300 співробітників. Остаточна кількість жертв на 40 осіб менша в порівнянні з попередньою версією, яка вже потрапила до деяких енциклопедій. При встановленні кількості та ідентифікації загиблих вперше в історії було застосовано генетичні методи дослідження, які були практично єдиним способом ідентифікації останків жертв. Замах на Всесвітній торговий центр став першою настільки масштабною операцією подібного типу і спричинив більше жертв та матеріальних втрат, ніж будь-який інший теракт в історії США і всього світу.

Нападники та їхні мотиви

У теракті підозрювали багатьох осіб (в тому числі й американські владні структури та антиглобалістів). Остаточно звинувачення впало на «Аль-Каїду» та її керівника Осаму бен Ладена. Однак є й такі, що вважають, що за атаками стоять Моссад або ЦРУ(Ранок «пластмасових ножів» або міжелітна «розборка в США» (напередодні 11 вересня)).
29 жовтня 2004 року арабський телеканал «Аль-Джазіра» показав виступ Осами бен Ладена, в якому він узяв на себе відповідальність за замахи 11 вересня 2001 року і пригрозив їх повторенням. Він засвідчив, що теракт в США був боротьбою за свободу.

Критика щодо подій 11 вересня 2001 року

Офіційна версія подій 11 вересня викликала неоднозначну реакцію громадськості і була піддана численній критиці, що стосується версії повного обвалення висотних залізобетонних будівель Всесвітнього торгового центру від пожежі. Ставиться під сумнів те, що характер обвалення башт ВТЦ відповідає тому, який могли викликати попадання літаків і пожежі, стверджується, що руйнування веж більше схоже на контрольоване знесення. Вказувалося також на те, що офіційна версія ігнорує численні повідомлення свідків про вибухи в баштах ВТЦ. Висловлювалося припущення, що урядові чиновники США були інформовані про майбутні атаки і не вжили заходів для їх запобігання. Також робилися припущення, що атаки були сплановані і здійснені не «Аль-Каїдою», а американськими спецслужбами. Викликають сумніви і багато інших обставин (дії протиповітряної оборони, особи терористів, зв'язок "Аль-Каїди" з ЦРУ і т. д.). Існує думка про необхідність нового незалежного розслідування цих терактів.

Наслідки

Війна з тероризмом

Теракт став безпосередньою причиною «війни з тероризмом», яку тогочасний президент США Джордж Буш проголосив у свої промові 20 вересня; її першим етапом стала атака на керований талібами Афганістан, де ймовірно перебував Осама бен Ладен, і вдосконалення системи безпеки (зокрема в аеропортах) та впровадження в багатьох країнах антитерористичних заходів, які в окремих випадках обмежують громадянські права. Існує думка, що американська влада зловживає спекуляціями на тему теракту для виправдання війни в Афганістані та Іраку і обмеження громадянських прав.

Теракт також спричинив значну кризу в авіаційній та туристичній галузях, потягнув за собою значні зміни у структурі безпеки в США та усьому світі.

Українці — жертви Терористичного акту 11 вересня 2001 року та реакція України на трагедію

Україна висловила співчуття. Разом з тим достеменно встановлено, що серед жертв теракту є 12 осіб українського походження:

• Олена Белеловська (Україна, Київ), емігрувала до США в 1993 році
• Олександр Брагінський (Україна, Одеса), емігрував до США в 1979 році
• Марина Геруберг (Україна, Одеса), емігрувала до США в 1984 році
• Геннадій Боярський (Україна, Львів), емігрував до США в 1978 році
• Юрій Мучинський (Україна), емігрував до США в 1994 році
• Володимир Савінкін (Україна, Одеса), емігрував до США в 1996 році
• Борис Халіф (Україна), емігрував до США в 1979 році
• Людмила Ксідо (Україна, Одеса), емігрувала до США в 1979 році
• Ігор Зукерман (Україна), емігрував до США в 1992 році
• Тетяна Бакалінська (Україна, Біла Церква), емігрувала до США в 1994 році
• Іван Скала (Україна), народився у США
• Олег Венгерчук (Україна), народився у США

Факти

• Кількість дітей, котрі втратили своїх батьків після теракту становить 3051 чоловік. А через дев'ять місяців після теракту народжуваність в Нью-Йорку була вищою на 20 %, ніж роком раніше.

• Споживання алкоголю в Нью-Йорку протягом кількох тижнів після теракту становило 25 %. Цей показник більший від минулорічного: споживання тютюну зросло на 10 %, марихуани — на 3,2 %. Проте збільшилась відвідуваність церков та синагог на 20 %.

• Загальна вартість творів мистецтва, котрі були знищені через теракт, перевищує 100 млн доларів. Серед них: серія картин "Etablature" Роя Ліхтенштейна, роботи Пабло Пікассо та Девіда Хокні. А також безліч інших авторських робіт, елементів інтер'єру тощо.

• Одним з маловідомих героїв цього дня став пес-поводир, лабрадор Roselle, який вивів свого сліпого господаря з 78 поверху Північної Вежі.

• Пожежникам знадобилося 100 днів, щоб погасити усі осередки пожеж, які були викликані атакою на ВТЦ.

• Всього робітникам довелося просіяти 1 млн тонн уламків та сміття у пошуках предметів, що належали жертвам теракту. Вони знайшли 437 годинників, 144 обручки та багато інших коштовностей.

• За три години до атаки у Прінстонському університеті система, названа "Генератором випадкових подій", видала повідомлення про наближення катастрофи.

• За півроку до теракту орендний договір на 99 років у будівлі ВТЦ викупила за 3,2 млрд дол. фірма Ларрі Сільверстайна.

• Чорні скриньки літаків, що врізалися у будівлю Пентагону, знайшли 12 вересня 2001 р. Як повідомив державний секретар США Дональд Рамсфельд, дані жодного запису з цих скриньок розшифрувати не вдалося.

Прочитано 3631 раз

Последнее изменение Пятница, 11/09/2015

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

ТУРИЗМ

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework