Освітній фронт протидії дезінформації: в Житомирі реалізується проєкт за підтримки Європейського союзу

  Останнім часом в інформаційному просторі все частіше читачі стикаються з повідомленнями про резонансні викриття існування фейкових ЗМІ, спроб маніпуляцій суспільною свідомістю та просування агресивних наративів, які в геометричній прогресії динамічно примножуються через російсько-українську війну.

  В таких умовах постає питання як залишитися свідомим і не вестися на пропаганду та брехню, враховуючи, що класична базова освіта, яку більшість громадян здобували в середній та вищій школі, не відповідає сучасним стандартам медіаграмотності та не встигає за трендами цифровізації.

  Проблему намагалися вирішити в Поліському національному університеті, де в липні 2022 року розпочали масштабну ініціативу під назвою #StandWithUkraine_StopDisinformation” в рамках Стипендіальної програми ЄС для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства за підтримки Європейського Союзу. Метою проєкту є підвищення поінформованості молоді як агентів змін в суспільстві з питань технологічних рішень для протидії кампаніям з дезінформації через навчальні заходи, організовані із залученням іноземних партнерів та професійних ІТ-компаній. Проєкт передбачає проведення серії освітніх заходів для молоді (переважно студентів, що навчаються за спеціальностями галузі 12 «Інформаційні технології») за підримки керівників науково-технічних лабораторій та менторів Noosphere Engineering School (NES).

  Партнерами проєкту є громадська організація «Асоціація Ноосфера», 7 закладів вищої освіти України, в яких діють науково-технічні лабораторії NES (у т.ч. Поліський університет), Науково-дослідний інститут ім. Я.-У. Сандала, Міжнародна мережа досліджень європейської інтеграції «EUROSCI», громадська організація «Ендшпіль» та інші стейкхолдери.

  20 грудня завершився перший етап проєкту, який передбачав 10 тренінгів з інтервалом у 2 тижні на теми: Дезінформація як спосіб інформаційно-психологічного впливу на суспільство/громадянські інститути Технології імплементації кампаній з дезінформації Методи інформаційно-психологічного впливу в мережі інтернет DeepFakes як найсучасніша форма дезінформації Фактчекінг: засоби для професійної перевірки інформації Засоби аналізу соцмереж та візуалізації даних Інструменти Google для виявлення та протидії дезінформації Використання Python для автоматизації задач у рамках боротьби з дезінформацією Базові стратегії та механізми психологічного захисту Боротьба з дезінформацією в Україні і світі Загалом завдяки проєкту понад сто молодих і креативних студентів з різних регіонів України отримали можливість професійної експертної та менторської підтримки у питаннях протидії дезінформації.

  В січні 2023 року студентські команди стануть учасниками ідеатону «Digital coffee» та отримають шанс запропонувати власні технологічні рішення з протидії дезінформації, найкращі з яких будуть підтримані в межах призового фонду ініціативи. Проєкт «#StandWithUkraine. Stop Dіsinformation» передбачає також підготовку навчальних матеріалів та проведення круглого столу з проблематики кібербезпеки за участю міжнародних партнерів. Важливо зауважити, що Програма Eastern Partnership Civil Society Fellowship, завдяки якій проєкт став можливим, започаткована 2017 р. з метою підтримки громадських активістів, які демонструють глибоку відданість позитивним соціальним змінам. Завдяки програмі щорічно 20 стипендіатів - представників Країн східного партнерства (Україна, Грузія, Молдова, Білорусь, Вірменія, Азербайджан) отримують шанс реалізувати власні проєкти та сприяти реформам у своїх країнах. 

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework