Невідома Житомирщина: Чудернацька усипальниця зиккурат та млин-замок у селі Липки. ФОТО

Невідома Житомирщина: Чудернацька усипальниця зиккурат та млин-замок у селі Липки. ФОТО

  Село Липки розташоване за 15 км на північ від Попільні. Населення близько 600 осіб. В письмових документах вперше зустрічається під 1618 роком.

   Лаврентій Похилевич детально розписав зміну власників Липок у 19 столітті. У 1800 році поміщик Воронецький програв село у карти поміщику Моршковському. Після смерті останнього до 1814 року селом володіла одна із його дочок – княгиня Яблоновська (по чоловіку), а з 1829 року її сестра, княгиня Радзівілл. Цікаво, що князь Радзівіл розвівся із дружиною і женився на її сестрі – наймолодшій дочці Моршковського. Згідно із імперськими законами маєток залишився йому, а відповідно і новій дружині. У 1850 році Липки продали князям Подгорським, власникам Антонова, в якому була їхня усипальня-зикурат, - розповідає ukrainaincognita.com.

lypky mlyn

lypky mlyn

  Подгорські були дуже оригінальними поміщиками, схильними до будівництва чудових будівель. Зикурат у Антонові – не єдина їхня архітектурна перлина – у Липках вони звели водяний млин, у вигляді готичного замку. Будували млин запрошені німецькі майстри у 1880 роки. Башти, стрільчасті вікна –  крутий поміщицький палац, а не млин. Але млин. Нині у приватній власності, реставрується, ремонтується, але вже заріс бур’янами.

  Від маєтку Подгорських, який був трохи вище млина, залишилася лише брама і шматок цегляної огорожі. А ще у селі є земська школа, зведена у стилі модерн, на початку 20 століття, ймовірно, за фінансування тих же поміщиків.

  Текст та фото Романа Маленкова, Сергія Щербія.

lypky mlyn

lypky mlyn

lypky mlyn

Млин Подгорських.

lypky mlyn

  Архівне фото надане Ігорем Довбишем. Воно доводить, що млин виглядав саме так, як нині.

lypky mlyn

lypky mlyn

Брама маєтку.

lypky mlyn

lypky mlyn

  Земська школа.

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework