Місто Любарта, палац графині Понінської, школа єзуїтів, костел, річка і захід осені. ФОТО

Місто Любарта, палац графині Понінської, школа єзуїтів, костел, річка і захід осені. ФОТО

  Сьомий син  великого князя литовського Гедиміна Любарт одружившись на доньці  волинського князя отримує десь біля 1323 року у володіння старі  болохівські  землі.

 На правому березі  Случа, навпроти старих поселень Любарт  будує  на  півострові укріплене місто-фортецю. Це нове місто назвали на честь засновника – Любартов. Згодом назва поширилася  і на лівобережні поселення.

  З того часу Любар не раз ставав епіцентром значних історичних подій. 

  У радянський час колишнє містечко Любар було адміністративно поділено на декілька населених пунктів. До смт Любар примикають декілька сіл, які фактично складають із Любаром єдину територію: Старий Любар (1 658 чол.), Новий Любар (948 чол.), Юрівка (1 285 чол.), Стрижівка (1 490 чол.), Іванківці (463 чол.) та Громада (1 505 чол.). Тобто, реально Любар є містом з сумарним населенням 9 502 чол., що є 12-м показником за кількістю населення в області серед міських населених пунктів. Та, офіційно кількість населення власне смт Любар вважається трохи меншою 2 тис. чол. і є однією із найменших серед смт області.

  Лише створення 2017 року Любарської селщної громади, до якої увійшло власне смт Любар та його фактичні передмістя Громада, Новий Любар та Юрівка, юридично інтегрувало реальні частини містечка у єдине містобудівне утворення. На жаль, до складу громади відмовилися входити Старий Любар, Стрижівка та Іванківці, які також є фактичними частинами Любара.

ФОТО: Nikolay Homich 

 

любар1

любар2

любар3

любар4

любар5

любар6

любар7

любар8

любар9

любар10

любар11

любар12

любар13

любар14

любар15

любар16

любар17

любар18

любар19

любар20

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework