Монастир Босих Кармелітів на початку 90-х. ФОТО

  Монастир Босих Кармелітів - старовинний храм у Бердичеві Житомирської області. Він більше нагадує фортецю, ніж монастир. Це й не дивно - раніше тут розміщувалися гармати та постійний гарнізон.

    Заснував Кармелітський монастир Януш Тишкевич - видатний політичний діяч Речі Посполитої, він обіймав різні посади, в тому числі мав повноваження воєводи київського. Бувши ревним католиком, Тишкевич не скупився на щедрі пожертви монастирям та церквам.

    Він брав участь у Цецорській битві (1620 рік) - бився проти військ Османської імперії в Молдавії. Поляки були повністю розбиті турками. Януш Тишкевич потрапив у полон. Йому вдалося звільнитися. На згадку про благополучне повернення Тишкевич, тодішній власник Бердичева, заснував в 1627 році на березі бердичівської річки Гнилоп'ять католицький монастир Ордену Босих Кармелітів. У 1630 році він повністю передав укріплений замок у володіння ордену для розміщення тут кляштора та монастирського господарства. Кармеліти побудували кілька будинків, у тому числі Маріїнський костел. У 1642 році Монастир Босих Кармелітів було урочисто відкрито. На честь цієї знаменної події Януш Тишкевич подарував новому костелу старовинну ікону Божої Матері, яка здавна вшановувалася його родом.

Монастир босих кармелітів

    За часів визвольної війни Богдана Хмельницького в 1648 році кляштор був захоплений повстанськими військами та серйозно пошкоджений. Кармеліти врятували від знищення ікону Пресвятої Діви Марії. Її вкрили у львівському монастирі сестер кармеліток босих. Після багаторічного вигнання Бердичівські кармеліти, нарешті, повернулися на свою землю в 1663 році та відновили храм. Але спадкоємці Тишкевича силою вигнали ченців із міста. У 1717 році за допомогою вищої судової інстанції - Коронного (Люблінського) трибуналу кармеліти повернули собі право власності на монастир. Після 73-х річної відсутності в храм повернулася ікона Богоматері. Кармеліти провели масштабні реставраційні роботи. Для посилення захисту монастир обладнали важкою артилерією та розмістили тут військовий гарнізон. У результаті всіх нововведень монастир Босих Кармелітів перетворюється на справжній військовий форпост.

    Через шість років після цього кармеліти почали будівництво нового костелу над старим. Цей костел став справжнім витвором мистецтва. Він був виконаний у стилі бароко, щедро прикрашений різьбленням, ліпниною та позолотою.

    Поступово Монастир Босих Кармелітів стає серцем релігійного життя Правобережжя, а також важливим культурним центром. Тут розміщувалася друкарня, видавала величезна кількість книг, і бібліотека, де зберігалися древні рукописи та унікальні видання. При монастирі також діяла школа.

  В 1866 році зусиллями російського уряду монастир Босих Кармелітів було закрито. У роки радянської влади тут розміщувався музей. У 1941 році, напередодні Великої Вітчизняної війни, монастир постраждав від пожежі, в результаті якої, ймовірно, була знищена головна святиня храму - ікона Божої Матері. У 1998 році Папа Римський Іоанн Павло II освятив копію ікони.

Монастир босих кармелітів

   В 1991 році монастир Босих Кармелітів було передано Римсько-Католицькій церкві в Україні. На його території в даний час діє Бердичівський історичний музей.

   Фото зроблені у 1991 році. 

ФОТО: retroua.com

Всі новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework