Розкішшю і водночас занепадом вражає палац Терещенків на Житомирщині

  Це прекрасне місце на Житомирщині вражає розкішшю і водночас занепадом. Тут можна знімати кіно про кохання, а можна про жахи і привидів.

  Разом з кореспондентом Vlasno.info. ми мандруємо до величного неоготичного палацу Терещенків у селищі Червоне Андрушівського району. Найкращим вказівником до палацу є цукровий завод, який знаходиться неподалік і видніється з будь-якої точки селища. om 05071642 2

  Масивні стіни палацу, які нині поринули у занепад, пам'ятають тут зародження українського авіамоделювання, сиріт, студентів-бурсаків та монашок, які нині займають невеличку частину будівлі. 

om 05071642 2

  Палац Терещенків у Червоному побудував граф Адольф Грохольський, який розводив тут арабських скакунів. Згодом будівлю викупив відомий на той час меценат Микола Терещенко і подарував своєму брату Федору. Федір Терещенко був відомим колекціонером і поціновувачем мистецтва. У палаці постійно відбувалися різноманітні виставки та інші творчі заходи. 

 

om 05071642 2

  Після смерті колекціонера Федора Терещенка, палац добудували, адже його синові Федору, який займався авіаконструюванням було потрібне місце для майстерні. Федір-молодший був не просто паном, який любить бавитися з літачками, а справжнім винахідником, що створював літаки для повітряного флоту. Біля палацу також влаштували аеродром. Місцеві зазначають, що Федір створив свій перший літак у 21-річному віці. Також тісно співпрацював з батьком літакобудування Ігорем Сікорським. Згодом вони представили найбільший у світі літак тих часів «Ілля Муромець». Втім, незабаром, через непорозуміння з більшовицькою владою, Федір покинув будинок, де зароджувалася авіація і виїхав з країни. 

  Це, мабуть, були найкращі роки існування палацу, адже згодом його почали активно грабувати. Зокрема, були втрачені венеціанські люстри та розкішний вестибюль, що був повністю викладений білим мармуром. Якщо зайти всередину, можна побачити великий, але зруйнований театр зі сценою, партером та балконом.  

om 05071642 2

  На початку 20-х років тут розташовувався інтернат для сиріт, згодом функціонувало ПТУ. Нині невеличку частину палацу займає жіночий монастир, все решта ‒ перебуває у занепаді й очікує на реконструкцію. Біля палацу зберігся парк із кількасот літніми деревами, а неподалік самої будівлі ніби сумує самотній безводний фонтан. 

om 05071642 2

  Також у Червоному можна відвідати Миколаївську церкву, збудовану у XIX столітті та цукровий завод, який заснували Терещенки і він досі працює. 

om 05071642 2

Всі Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework