Заклади вищої освіти Житомира відвідав заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький

Заклади вищої освіти Житомира відвідав заступник Міністра освіти і науки України Михайло Винницький

  21 вересня з робочим візитом до університетів Житомира завітали заступник Міністра освіти й науки України Михайло Винницький, заступник начальника Житомирської ОВА Юрій Денисовець та директорка Департаменту освіти і науки ОВА Наталія Осипович.

  Мережа закладів вищої освіти (ЗВО) Житомирської області включає 9 закладів, з яких: 3 університети (Державний університет «Житомирська політехніка», Житомирський державний університет імені Івана Франка, Поліський національний університет); 2 інститути (Житомирський військовий інститут ім. С.П. Корольова, Житомирський медичний інститут Житомирської обласної ради) та 4 відокремлені структурні підрозділи закладів вищої освіти (1 державний та 3 приватні).

  У ЗВО здобувають освіту понад 20 тис. студентів. Зокрема, у Державному університеті «Житомирська політехніка» – 8,5 тис. осіб, у Житомирському державному університеті імені Івана Франка – 5,3 тис. осіб, у Поліському національному університеті – 6,3 тис. осіб. Освітній процес забезпечують близько 1 тис. штатних науково-педагогічних працівників.

  Розпочався візит з Житомирського державного університету імені Івана Франка. Ректорка університету Галина Киричук познайомила гостей із закладом, який має 100-річну історію, та поділилася досвідом впровадження новітніх освітніх тенденцій у ЖДУ імені Івана Франка.

  Також Михайло Винницький і Юрій Денисовець провели зустріч з директорами інститутів, деканами факультетів, завідувачами кафедр та студентським братством.

  Особливе зацікавлення у присутніх викликали питання підходу до формування державного замовлення у наступному році, запровадження формульного підходу до фінансування вищої освіти, надання грантів на навчання, підтримка державою окремих спеціальностей, запровадження оновленого переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, близького до Міжнародної стандартної класифікації освіти.

«У нас застаріла система державного замовлення, що не змінювалася упродовж 30 років. Так, розподіл державного замовлення став за широким конкурсом, але прогнозування за спеціальностями лишилося не змінним. Ми маємо уможливити вступ на бакалаврат на широкий напрям, а не, як зараз, зразу не спеціальність», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України.

  Несподіванкою для заступника міністра стало інтерв’ю, яке як справжні «акули пера» організували і провели студенти спеціальності «Журналістика».

  Наступним пунктом візиту був Державний університет «Житомирська політехніка». Ректор університету Віктор Євдокимов ознайомив гостів з потужним матеріально-технічним забезпеченням, лабораторіями та аудиторіями.

  Також студенти провели екскурсію в Інтерактивному музеї науки та технологій «Політехнік» й аудиторіями нового корпусу. Учасники зустрічі ознайомилися з проєктом створення Наукового парку «Житомирської політехніки» та діяльністю Центру ветеранського розвитку. Поспілкувалися зі студентським ректором та студентськими деканами, адже саме на їх запрошення заступник міністра приїхав прочитати лекцію «Університет мрії. Як студенту його побудувати?».

  Завершальним у візиті став Поліський національний університет. Вже традиційно поспілкувалися з викладачами та студентами, оглянули корпуси та лабораторії університету. Познайомилися з міжнародними науковими проєктами, які впроваджує заклад, роботою регіонального інноваційно-космічного кластера «Полісся».

  Важливо, що заступник міністра Михайло Винницький запевнив, що наразі, реорганізації закладів вищої освіти в області не планується. А Міністерство освіти і науки України, своєю чергою, працюватиме у напряму реформування системи вищої освіти.

«Усі заклади вищої освіти Житомирського регіону представлені у провідних рейтингах та успішно виконують поставлені освітньо-наукові завдання. Тому нема потреби об’єднувати автономні заклади. Всі університети продовжать свою роботу», – зауважив Михайло Винницький.

  ЗВО Житомирщини представлені у провідних рейтингах. Так, у Консолідованому рейтингу ЗВО України 2023 Державний університет “Житомирська політехніка” посідає 29 місце, Житомирський державний університет імені Івана Франка – 87, Поліський національний університет – 102, Житомирський військовий інститут імені С.П.Корольова – 200 місце.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework