"Бій, який запам'ятаю назавжди". Боєць з Житомирщини Сергій Дека про зачистку Донецького аеропорту

"Бій, який запам'ятаю назавжди". Боєць з Житомирщини Сергій Дека про зачистку Донецького аеропорту

  26 травня виповнюється 7 років з часу першого бою за Донецький аеропорт. Сергій Дека з Ружина – один з тих, хто брав участь у боях за аеропорт. Каже, що зачистка Донецького аеропорту від терористів – це бій, який він запам'ятає назавжди, бо у травні 2014 під час штурму бійці 95 бригади знищили 200 терористів.

  З 2013 року Сергій Дека уклав контракт на службу у 13 окремому аеромобільному батальйоні 95 окремої аеромобільної бригади. У складі батальйону в березні 2014 року відправився у Херсонську область для захисту кордонів материкової України. 15 квітня разом з бригадою прибув в Донецьку область. 26 травня 2014 року у складі армійського спецпризначення відбув на штурм Донецького аеропорту, який був захоплений терористами 25 травня. За штурм та утримання Донецького аеропорту був представлений до нагороди, - розповідає suspilne.media.

"Бій, який запам'ятаю назавжди". Кіборг з Житомирщини Сергій Дека про зачистку Донецького аеропорту

  Суспільному Сергій розповідає, що зачистка Донецького аеропорту від терористів – це бій, який він запам'ятає назавжди, бо у травні 2014 під час штурму бійці 95 бригади знищили 200 терористів.

"Бій, який запам'ятаю назавжди". Кіборг з Житомирщини Сергій Дека про зачистку Донецького аеропорту

  "25 травня Донецький аеропорт захопили більше 120 представників незаконних збройних формувань, а на околицях аеропорту перебувало більш ніж півтори тисячі бойовиків. Це були "кадирівці" та інша наволоч, яка понаїжджала до нас на Батьківщину. У старому терміналі перебували 40 людей третього полку спецпризначення і викликали допомогу у зв’язку з даним терактом", – ділиться спогадами Сергій.

"Бій, який запам'ятаю назавжди". Кіборг з Житомирщини Сергій Дека про зачистку Донецького аеропорту

  За його словами, штурм Донецького аеропорту почався 26 травня о 12 годині дня.

  "Почалася висадка із гелікоптерів Мі-8 під прикриттям Су-24. Один із бійців незаконного збройного формування підняв трубу переносного зенітно-ракетного комплексу і хотів поцілити у гелікоптер. В цей час був постріл одного зі снайперів третього полку. В принципі, з цього і почалася епопея з боротьбою за Донецький аеропорт", – розповідає кіборг.

  Українські військові отримали завдання зачистити аеропорт від терористів.

  "Із цим завданням ми впоралися, – каже Сергій. – 31 травня на злітну смугу приземлилися літаки Іл-76 – саме вони закріпили на цьому місці 72 бригаду і в подальшому до вересня місяця (2014 року – ред.) на цьому летовищі не було жодних боїв. 26 травня закарбується в моїй пам'яті на все життя, адже там відбувся мій перший бій. Бій, який дасть початок новій сходинці історії".

  Сергій Дека каже, що на війні важливо підтримувати бойовий дух – це саме те, що тримає воїна. А воїном, з його слів, можна народитися, а можна і стати.

  Після демобілізації у 2015 році Сергія записали у резерв Збройних сил України. Кілька років він вже в якості волонтера допомагав 95 бригаді продуктовими наборами та продовольчими матеріалами.

  У 2016 році Сергій працював над соціальним проєктом, в рамках якого воїни, котрі демобілізувалися у 2015-2016 роках, займалися реконструкцією приміщення кінотеатру в Ружині – будівля була в аварійному стані. Проєкт передбачав соціальну адаптацію та реабілітацію воїнів АТО, котрі, займаючись будівельними роботами, спілкувалися і відволікалися від спогадів про війну.

"Бій, який запам'ятаю назавжди". Кіборг з Житомирщини Сергій Дека про зачистку Донецького аеропорту

  Наразі Сергій продовжує військову службу і з 2015 року на громадських засадах очолює "Ружинську районну спілку учасників бойових дій АТО".

  "Україна – це моя Батьківщина, яку я люблю більше свого життя. Україна – понад усе!" – каже Сергій Дека.

 

Автор: Сергій Косюченко

Оператор: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework