У Ружинській громаді на Житомирщині закрили шість сільських шкіл

У Ружинській громаді на Житомирщині закрили шість сільських шкіл

  11 травня у Ружинській громаді Житомирської області закрили шість сільських шкіл – рішення прийняли на сесії селищної ради.

  Про це Суспільному розповіла очільниця громади Людмила Біляк. За її словами, депутати прийняли таке рішення, тому що утримання одного учня в школах, де навчається по троє-четверо дітей, є в чотири-п'ять разів дорожчим, ніж у Ружині. Вчителів непенсійного віку із закритих шкіл планують працевлаштувати.

  "Першочергово у нас стало питання щодо оптимізації малокомплектних шкіл, – каже голова громади. – Чим більше наповнюваність класів, тим вартість навчання дитини в рік обходиться менше. При цьому використані години на одну дитину в рази більші. Ми прораховували всі можливі варіанти. В першу чергу, забезпечення працевлаштування вчителів, підвезення вчителів і дітей до навчального закладу, куди будуть спрямовані діти".

  Під оптимізацію підпадає також школа в селі Голубівка. Директор навчального закладу Іван Хитрий говорить, що попри відсутність сучасного обладнання, освіту вони дають не гіршу, ніж у Ружині.

  "У нас навчається 42 дитини, – говорить Іван Хитрий. – Вчителі приділяють кожній дитині увагу. Кажуть, що якість освіти буде кращеою, якщо в класі не менше 15 дітей. Я не знаю, як за 45 хвилин вчитель може дійти до кожної дитини, не зважаючи на те, що зараз є новітні технології".

  Дітей із Голубівки планують возити навчатися за 10 кілометрів до Ружина. Мама однієї з учениць Леся Погорєлова розповіла, що для того, аби зібрати дитину до школи, змушені піднімати її о шостій ранку

  "Не враховується думка батьків в тому плані, що діти маленькі, вони ідуть в школу і хочуть спати, – каже Леся Погорєлова. – У мене дочка перший час, коли йшла до школи, хотіла спати. Я її клала спати після уроків, а зараз це не передбачено. І як моя дитина буде їздити в Ружин, я не уявляю. Якщо і будуть закривати школу, то я не буду дітей віддавати в Ружин. Я віддам в інше село, бо це ближче і буде безпечніше".

   Така ж ситуація і у Вільнопільській школі, де навчається 54 учні. З наступного року їх возитимуть у сусіднє село Бистрик.

  "Дороги там немає зовсім, – каже мама учня Вільнопільської школи Олена Залевська. – А це діти, і везти їх по таких дорогах – це дуже страшно. О шостій ранку дитина встане, о сьомій – буде виїжджати і 19 кілометрів такою дорогою їхати. І там у школі вони перебуватимуть до 17:30. Це вони темно встали, і коли темно – приїдуть додому".

  11 травня батьки та вчителі із плакатами та вимогами не закривати школи прийшли на сесію селищної ради, проте рішення про закриття було прийняте.

Новини Житомира

 

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework