На Житомирщині під час перевірки вилучили 100 кг нітратних огірків

На Житомирщині під час перевірки вилучили 100 кг нітратних огірків

  Ранні овочі масово з’явилися на полицях житомирських ринків: помідори, огірки, редька та молода капуста. Свіжі овочі яскраві та запашні, але чи не містять вони приховану небезпеку – нітрати. Щоб дізнатися це, йдемо до лабораторії одного з найбільших ринків міста – торгівельного майданчика «Східний», більш відомого, як оптовий ринок «Малинський». 

  Завідувачка лабораторії Тетяна Матвійчук розповідає, що цього сезону в більшості овочів вміст нітратів відповідає нормі. Втім, з початку квітня до продажу не допустили 450 кг овочів, серед яких огірок та редька.  Про це повідомляє Житомир.info, пише agronews.ua.

  «Сезон у нас починається у лютому. У цей період до нас поступають огірки, переважно – Станишівка і Калинівка, Київська область. Потім поступово поступає редька із Херсонської області й капуста з Миколаєва та Одеси. З початку сезону вилучено більше тонни недоброякісної продукції. У порівнянні з іншими роками – це не найбільший показник. Це показник нормальний. Ми вважаємо, що у цьому році не так багато продукції йде з перевищенням», – говорить завідувачка лабораторії ветсанекспертизи №6 ТМ «Східний» Тетяна Матвійчук.

  Як само перевіряють овочі показує ветсанексперт Юрій Шалаєв. Спочатку він натирає редьку, далі додає розчин, після чого направляє до спеціально приладу. І через кілька хвилин маємо результат.

  Всі овочі перевірили 14 квітня. Значні перевищення вмісту нітратів виявили в огірках з Херсону. Овочі, які не пройшли перевірку, утилізують, відповідно за день вилучили – 100 кг огірків.

  «Більше огірочки на цей момент, які поступають із Херсонської області. При нормі 300 мг/кг перевищення показує від 500 до 550 мг/кг. Капуста рання поступила сьогодні перший раз з Ізмаїла, Одеська область. Показник дуже чудовий: при нормі 900 мг/кг вона показала 642 мг/кг. Редька при нормі 1200 мг/кг показники від 808 до 1024 мг/кг», – розповідає Тетяна Матвійчук.

  Завідувачка лабораторії Тетяна Матвійчук говорить, що по зовнішньому вигляду овоча визначити вміст нітратів майже не можливо.

  «Огірок при значному допущенні перевищень буде трохи темнішого кольору, так само й капуста: листя будуть темніші. Покупець повинен у кожного реалізатора попросити експертний висновок, у якому буде вказані результати дослідження даної продукції», – сказала Тетяна Матвійчук.

  Наостанок, ветсанексперти радять не відмовлятися від ранніх овочів, але якщо є сумніви, просити експертний висновок у продавців, а також не забувати ретельно мити придбане.

  «Я б рекомендувала взагалі продукцію весняну купувати. Але при споживанні цієї продукції треба дотримуватися правил. По-перше, огірок чистити, а з капусти знімати верхнє листя та вирізати качан, редьку так само обов’язково чистити, або взагалі замочити в воді хоча б на 30 хвилин», – каже Тетяна Матвійчук.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework