Житомирський лікар, який першим в області вакцинувався проти COVID-19, розповів про рішення зробити щеплення, реакцію організму та самопочуття через два тижні

Житомирський лікар, який першим в області вакцинувався проти COVID-19, розповів про рішення зробити щеплення, реакцію організму та самопочуття через два тижні

  В Україні триває перший етап вакцинації від COVID-19. Станом на 9 березня у Житомирській області вакцинували майже 500 медпрацівників.

  Першим лікарем в області, якого 24 лютого вакцинували препаратом Oxford/AstraZeneca, став завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії міської лікарні № 2 Василь Шутенко.

  10 березня, Житомир.info дізнався у лікаря, чи мав він сумніви щодо вакцинації, як зреагував організм на щеплення та чи рекомендує він робити щеплення від коронавірусу.

  Перші, хто отримав щеплення, це лікарі, які працюють з пацієнтами, хворими на коронавірус. Скільки часу ви працюєте з такими пацієнтами та скільки людей лікуєте нині?

  Почали ми допомагати з пацієнтами з червня (2020 року). Лікарі-анестезіологи по черзі ходили в першу лікарню працювати з ковідними пацієнтами. Це була моя перша зустріч з такими пацієнтами. На сьогодні можна побачити дуже багато «швидких», знаходиться на лікування десь від 160 до 200 пацієнтів. За день можна прийняти від 40 до 50 пацієнтів. Зараз у мене в реанімації, де ми готувалися розгорнути шість ліжок, ми розгорнули десять ліжок, всі вони зайняті тяжкими пацієнтами. Завтра ми плануємо ще одне відділення розгортати, бо кількість пацієнтів, на жаль, дуже велика. В реанімації максимум завантаження і лежать найважчі пацієнти. Чесно скажу, то дуже складно все пояснити – бачити той біль людський, та не однієї людини, а багатьох людей, морально дуже виснажує.

  Коли зрозуміли, що будете робити щеплення?

  Я прихильник вакцинації, тому що я знаю, як лікар, колись була проблема – натуральна віспа. У 1980 році вірус натуральної віспи був подоланий завдяки щепленню. Тобто з пандемією треба боротися всім світом. Навесні минулого року перехворів на COVID-19 у легкій формі, ми тестувалися, як медики. І вже на пізню осінь у мене не було антитіл в організмі. Я прийняв рішення, що ліпше вакцинуватися, бо кожен день бачу цих пацієнтів. Щоб розірвати це замкнуте коло треба, щоб колектив мав імунітет, і тоді менший ризик захворіти на це захворювання.

  Вам ввели вакцину Oxford/AstraZeneca. Чи мали сумніви стосовно виробника вакцини?

  Кинулися великі, багаті компанії на розробку вакцини. Будь-яка компанія за свою марку має відповідати. Я думаю, що такий виробник, як Китай або Індія, такі величезні компанії дбають про свою репутацію і вважаю, що вакцина має бути якісна. Коли прийняв рішення робити щеплення, все-таки боялися, що нам ввели воду і ніякої реакції не буде. Але через 12-14 годин у 10 % працівників, які провели вакцинацію, почали з'являтися певні симптоми.

 

  Що це були за симптоми, чи мали їх Ви?

  Так, це і є реакція організму на вакцину. У мене був біль у суглобах та м’язах і невелика втома. Ми спілкувалися з колективом, бо кожен хотів поділитися своїми враженнями, як все відбувається. У когось була температурна реакція, яка протрималася одну-дві години, у когось до доби. Прийняли парацетамол – все пройшло. Всі на роботі на сьогодні.

  Чи відрізнялись симптоми?

  Практично у всіх однакові: температура, велика втома, пітливість, біль у суглобах. Особливо дівчата, ми їх завжди любимо та оберігаємо, вони у нас такі бойові, але й ніжні, вони дуже швидко виснажувалися.

  Як лікар, можете пояснити, чи є нормальним після щеплення спостерігати якісь певні реакції організму?

  Вакцина антигенна, має зробити в організмі антитіла. Ввели мені вакцину – організм мій зреагував, і це досить нормально. Можна захворіти на легку форму COVID-19, але вона буде в легшій мірі протікати.

  Чи потрібно готуватися до вакцинації, особисто Ви якось готувалися ?

  Ні, я лише прийняв рішення, що треба вакцинуватися і це все. Безперечно, створені команди, які роблять вакцинацію громадянам, вони навчені користуватися певною вакциною, сімейний лікар або лікар цієї команди має визначити: можна допускати особу до вакцинації чи не можна.

  Чи будете робити ревакцинацію?

  Так, обов’язково. Не люблю залишатися на пів шляху, треба йти до кінця. Друга йде від 4-12 тижнів вакцинація.

  Ваша родина буде робити щеплення від коронавірусу?

  Дружина погоджується, дітям тією вакциною, що я проводив, то до 18 років вакцинуватися не можуть.

  Ви розповідали, що активно спілкувалися з колективом стосовно вакцинації. Чи є серед колег ті, хто проти щеплення?

  Якщо взяти тут кількість працівників, яка є в лікарні, і в перший день провели щеплення 40 осіб, то, відповідно, хтось боявся, хтось хотів побачити, як ми, сміливці, відреагуємо, як перенесемо це. Можливо, далі буде збільшуватися кількість людей. Можливо, хтось не довіряє цьому виробнику, чекають, що заїде інша вакцина «Супутник-5», можливо, хтось захоче.

  Наразі будете рекомендувати робити вакцинацію своїм пацієнтам та мешканцям міста?

  Я прихильник вакцинації, але кожен має визначатися. Нічого примусовонасильно не має бути. Кожна людина – це власник свого життя і здоров'я.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework