На Житомирщині через газівників у одинокої мами з дітьми ледь не розморозилась система опалення

На Житомирщині через газівників у одинокої мами з дітьми ледь не розморозилась система опалення

   Газівники серед зими, у мінус 16 градусів, відключили газ одинокій мамі з двома дітьми — хлопчиками шкільного віку.

   Сталося це 15 лютого у Малині по вулиці Мельниченка, за відсутності жінки в оселі. Увечері після шостої години вона повернулася з роботи, а в домівці — холоднеча, на термометрі лише +12-ть.. Діти повдягали по два светри, а у самих зуб на зуб не попадав.

  У розпачі жінка звернулася за допомогою в редакцію «Малинських новин».
 
  — Я кинулася до котла, а він не запалюється. Газова плита — теж, — розповіла вона. — Вибігла надвір, а там на газовій трубі, що входить у будинок — пломба. Я ледь не обімліла. Жодної записки, пояснення, за що відключили у такі морози газ — не було. На хвіртці — зламаний замок. Розпитала сусідів, вони нічого не чули-не бачили. Поїхала у газове, близько 7-ої вечора благала аварійну бригаду розпломбувати кран, бо на ніч по «Синоптику» передавали до мінус 20-ти градусів. А котел стоїть у холодному коридорі.
 
  Однак газівники навідріз відмовилися відновити газопостачання. Сказали бідолашній о 8-ій ранку звернутися до керівництва. Знайомі, з якими переговорила опісля, порадили зразу позичати гроші, бо доведеться за розпломбовування сплатити не менше 400-от гривень. Подібні випадки непоодинокі у місті.
 
  Нещасна жінка цілу ніч не зімкнула очей, хвилюючись, аби хоча б не відключили через морози електроенергію. Бо якщо зупинився б моторчик, що ганяв холодну воду по трубах — полопалися б батареї. «Як тоді бути? Як з невеличкої заробітної плати відновити систему опалення в будинку? Де знайти з дітьми притулок, доки в холодній оселі робитиметься ремонт?..» — не давали заснути страшні думки.
 
  Не могла зрозуміти, чому так жорстоко обійшлися з її родиною. Незважаючи, що нещодавно втратила близьку людину (від тяжкої онкологічної хвороби померла старенька ненька), вона майже повністю оплатила газові рахунки — у січні внесла через термінал у банку понад чотири тисячі гривень готівкою, не вистачило оплатити лише 210 гривень за транспортування газу (за труби) і 370 — власне за блакитне паливо.
 
  — Через смерть неньки (особовий рахунок був на неї), я з початку опалювального сезону не отримую ні гривні субсидії, — ледь стримуючи сльози, розповідала про свою біду. — Поштарка її грудневу пенсію разом із допомогою на оплату комуналки принесла у день поховання, і, звісно, ці гроші довелося повернути на пошту. Тепер у совбезі кажуть, перерахують субсидію за чотири місяці, але тільки на початку березня. Ніяких соціальних виплат як одинока мама — теж не отримую, бо вимагають стільки документів, що за голову берешся… А опісля виходить така мала сума — не допомога, а самі гіркі сльози… Отож не знаю, за що хліба дітям купити (вдалася у позички), але занесла останні гривні у банк, щоб розрахуватися з газівниками. І от тепер — маю клопіт… Ні грошей, ні газу…
 
  Щоб швидше вирішити проблему, наступного дня жінка вирушила у газове господарство разом із журналістом «МН».
 
  Старший майстер малинської дільниці Віктор Рубаха не на жарт розхвилювався через несподіване втручання ЗМІ. Одразу без всяких вимог погодився відновити газопостачання, і зовсім розгубився, коли нагадали про невеличкий борг та відсутність попередження про відключення газу.
 
  — Урядовою постановою (через пандемію КОВІДу та карантинні обмеження) споживачів заборонено відключати за борги, — зауважив головний малинський газівник. — Вочевидь, у будинку зафіксований витік газу. У нас триває планова перевірка домоволодінь.
 
  На підтвердження його секретарка принесла відповідний акт, складений бригадою працівників, у зв’язку із припиненням газопостачання по технічним причинам за адресою нашої читачки. А господар кабінету для переконливості цього факту виніс із підсобки спеціальний прилад, яким наразі фіксують виток газу на відстані 30-ти метрів, навіть за відсутності в оселі господарів.
 
  — У таких випадках потрібно дзвонити на 104 — одразу приїздить аварійка, та усунувши недоліки у системі, відновлює газопостачання, — порадив він на майбутнє, проте ніяк не прокоментував відмову його працівників зробити це попереднього дня після особистого звернення одинокої матері в газове господарство. А також — не пояснив причину відсутності другого примірника акта, якій мали б вручити споживачці після опломбування крану або принаймні всунути його у двері чи паркан.
 
  Вийшовши із кабінету, одразу вирішили переконатися, на скільки дієва порада керівника.
 
  Диспетчерка клієнтського сервісу Коростенського відділення (за номером 104), жіночка з приємним голосом, ніяк не могла второпати (зрозуміти), навіщо їй зателефонували з такою проблемою.
 
  — Ні про яку аварійну ситуацію у домоволодінні в Малині нам нічого невідомо, — пояснила і порадила: — Зверніться до керівництва малинської дільниці з квитанціями і чеками. Схоже, у вас є заборгованість. Я не можу в реєстрі це перевірити…
 
  Коли фахівець дізналася, що саме звідти клієнтку відправили у клієнтський сервіс, розгубилася, бо вочевидь, стикнулася з таким уперше. «Не знаю, чим зможу вам зарадити, але диктуйте адресу. Спробую передзвонити у малинську аварійну службу та з’ясувати, що й до чого», — сказала наостанок і поклала слухавку.
 
  До речі, напередодні увечері по номеру 104 телефонували у Коростень і колеги одинокої мами, щоб допомогти їй, але інша операторка була абсолютно одностайною зі своєю напарницею, заявивши, що розпломбуванням системи не займаються…
 
  Чекати аварійку (на виток газу, який вже, за підрахунками, мав би бути не менше доби!) довелося понад півтори години… Але приїхала бригада тільки після повторного (телефонного) звернення «МН» до керівництва малинської філії із зауваженням, що журналіст не піде з оселі, доки не усунуть проблему. Інакше, схоже, сім’я просиділа б в холодній хаті ще півдня.
 
  Почаклувавши над пломбою і краном декількома різними ключами (інструментами), при цьому як можна більше затуляючи роботу спиною, молодий фахівець приклавши впритул до труби прилад, який, як казали, фіксує виток газу на відстані декількох десятків метрів, — покликав ближче:
 
  — От послухайте, як він гудить, — значить виток газу є, — промовив, опустивши очі донизу. — Зараз усунемо недолік.
 
  Після цих слів ще більше переконалися, що насправді ніякого витоку не було і бути не могло. Оскільки ніхто з газівників не покинув би трубу, звідки «сочиться» дороговартісне блакитне паливо, яке нині на вагу золота, — напризволяще. Усі аварійні ситуації за межами домівки усуваються одразу ж…
 
  Натомість усередині будинку ніяких порушень не виявили. Газівники сфотографували показники лічильника і, попрощавшись, вийшли, виконавши розпорядження начальства по інсценіровці «вистави» для ЗМІ.
 
  Який стрес пережили мама і діти за цю добу без газу і тепла — годі й казати.
 
  Отож стережіться подібних казусів. Вчасно розраховуйтеся за газ, не зважаючи на запевняння уряду, що під час карантинних обмежень нічого вам за борги не буде. А якщо маєте хоча б невеличку заборгованість, повідомляйте про неможливість її погашення на місцеву дільницю, щоб уникнути подібного відключення газу серед зими — за нібито витік блакитного палива. Наразі, під час пандемії, таку «фішку» газівники масово застосовують для вибивання боргів, оскільки довести, що вас надурили — практично неможливо. Якщо не маєте можливості оплатити певну суму, укладайте договір реструктуризації боргу, розподіливши його на декілька місяців.
 
  А якщо вам усе-таки незаконно почепили пломбу на кран, нібито після планової перевірки системи (яка за графіком триває цілорічно), бийте у всі дзвони, залучайте мас-медіа та оприлюднюйте інформацію про проблему в соцмережах, аби якнайшвидше змінити ситуацію. Оскільки втрати після розморожування системи опалення будуть в десятки разів більшими, ніж сам борг… І, звісно, дзвоніть на 104, за порадою газівників… Може, вам пощастить більше, ніж одинокій мамі — вчасно добитися від операторок відповідної реакції на «аварію» в мережі.
 
 

Новини Житомира

 

 
 
 

Последнее изменение Среда, 03/03/2021

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework