Який вигляд зсередини має годинник на будівлі Житомирської міськради, що працює вже майже 40 років

Який вигляд зсередини має годинник на будівлі Житомирської міськради, що працює вже майже 40 років

  Годинник на ратуші Житомирської міської ради 9 лютого тимчасово зупиняли. І хоча він вже знову працює, у багатьох виникло запитання, чи не зламався він.

   У міськраді пояснили, що годинник зупинили тимчасово на профілактику, бо під час хуртовини та морозу механізм трохи примерз, тому потрібно було все перевірити, - йдеться у матеріалі zhitomir.info.

  Керуюча справами Житомирської міської ради Ольга Пашко називає годинник “серцем міста” і каже, що коли він зупиняється - ніби зупиняється і час.

  Годиннику на старовинній будівлі ратуші вже майже 40 років. Але піднятися до нього і походити навколо, як, наприклад, у Львові, конструкція будівлі не дозволяє. Тож імпровізовану екскурсію до годинника проводить керівник відділу господарського забезпечення Анатолій Весельський. Чоловік розповідає, що механічна частина годинника знаходиться на горищі.

  З горища потрібно ще піднятися драбиною вгору. Там і знаходиться частина механізмів.

  Такий вигляд механізм має з внутрішньої сторони. А зовні ми бачимо це:

  За музику у годиннику відповідає електронна частина. Знаходиться вона у невеликій кімнаті на третьому поверсі. Там розташовані механізми і динамік. Колонки, які дозволяють нам чути мелодію, встановлені на даху.

  “Годинник грає мелодію нашого композитора Івана Сльоти “А льон цвіте”. Вона вже стала символом нашого Полісся. Була така історія ще десь у кінці 2000-их років. Я ще працювала в оргвідділі, прийшов до мене Іван Сльота і каже “Знаєте, трошки неправильно звучить мелодія”. Він приніс запис правильного звучання, ми викликали годинникаря, налаштували все правильно і запустили саме так, як вона звучить і зараз”, - розповідає Ольга Пашко.

  Годинник обслуговують два годинникарі за договором. Кожному з них на місяць платять по 500 грн. Один чоловік займається механічною частиною, інший - електронною. Саме ці люди займалися виготовленням годинника на заводі “Електровимірювач” близько 40 років назад. Майже все обладнання годинника - ще з тих часів. Хоча деталі і досить складно знаходити, однак працює він справно.

  У міськраді задумуються про ремонт та заміну деяких частин годинника, орієнтовна вартість ремонту складе близько 170 тисяч гривень. Проте це вважають далеко не першочерговою проблемою.

  “Ми хотіли пофарбувати фон, замінити стрілки, перевести на електроніку, попросили у депутатів виділити кошти і навіть зв’язалися з єдиним в Україні майстром, який робить годинники та куранти у Львові, Чернівцях, Мукачеві, Хмельницькому. Спочатку його особисті обставини склалися так, що він не зміг до нас приїхати, а потім ми вирішили все ж зачекати і не витрачати такі кошти”, - розповідає Ольга Пашко. А керівник відділу господарського забезпечення зазначає, що нова електроніка має нюанс - вона “боїться” грому, і годинник під час грози може зупинятися, тож доведеться залишати і механіку, і електроніку, а це не дуже доцільно.

  Сам дах міської ради, на якому, власне, і встановлений найбільший годинник міста, збиралися відремонтувати у 2019 році. Так, 5 грудня 2018 року управління капітального будівництва Житомирської міської ради уклало договір з місцевим товариством «ПроектСтрой» на виготовлення проєктної документації по об'єкту: «Реставраційний ремонт даху будівлі міської ради за адресою: майдан Корольова, 4/2 в м. Житомирі (капітальний ремонт)». Проєктну документацію виготовили, проте ремонт відклався через брак коштів. Як зазначає керуюча справами, поки вони намагаються обходитися без ремонту власними силами - у них є лише 2 робітника, які обслуговують 7 будівель.

  “Ремонт даху планує “Управління капітального будівництва”, воно включено в програму на 2021 рік. Але не в першу чергу. Лише за наявності коштів. На ремонт покрівлі ми колись, років 5 назад, закладали півтора мільйони. Зараз ця цифра виросла до майже трьох з половиною мільйонів. Ремонт будуть робити за проєктом, виготовленим у 2018 році”, - розповідає Ольга Пашко.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework