×

Предупреждение

JUser: :_load: Не удалось загрузить пользователя с ID 525.

На Житомирщині показали ТЕС, яка виробляє електроенергію з вербової біомаси

На Житомирщині показали ТЕС, яка виробляє електроенергію з вербової біомаси

  9 лютого в рамках престуру журналістам показали, як працює ТЕС в Овручі, яка виробляє електроенергію з вербової біомаси. Вартість об’єкту – понад 10 мільйонів євро.

   Про це з Овруча повідомляє кореспондент Суспільного Сергій Косюченко. За його словами, потужність станції складає 5,9 МВт, вартість об’єкту – понад 10 мільйонів євро.

   Для забезпечення роботи станції поруч із Поліською ТЕС вирощують плантації енергетичної верби – з цієї біомаси потім і виробляють електроенергію. 
На Житомирщині показали ТЕС, яка виробляє електроенергію з вербної біомаси
   Засновник групи компаній "Укртепло" інвестор будівництва Іван Надєїн розповів про ідею створення зеленого енергетичного кластеру в Овручі та зелену децентралізацію – максимальне використання місцевих видів палив задля заміщення викопних та імпортних (газ, вугілля).

  Сировину для виготовлення електроенергії купують та вирощують самостійно. Із горища теплової електростанції можна побачити 12- гектарне поле енергетичної верби.

  "Посадили її десь 2 роки тому. Це спеціальна енергетична верба, яка має більш калорійні властивості. Вона швидко відновлюється і її можна неодноразово косити. Зараз іде процес косіння. Перший раз її косять раз на три роки, потім кожних 2 роки її можна прибирати", – розповів кореспондентам Суспільного головний інженер Поліської ТЕС Ростислав Клоков.

  З поля подрібнена верба потрапляє до бункера. Начальник зміни Геннадій Гавриленко показує через скло бункер для щепи, звідки паливо передається до завантажувального бункера. По конвеєру воно надходить у котел.
На Житомирщині показали ТЕС, яка виробляє електроенергію з вербової біомаси (ОНОВЛЕНО)
  На зміні працює четверо людей: слюсар, оператор паливоподачі та оператор котла. Працівники на зміні контролюють роботу обладнання, уся робота автоматизована, каже оператор котла Юрій Зінкевич.

  "Я слідкую за роботою котла. Ось іде подача палива (щепи) із завантажувального бункера у топку котла. Я слідкую за робото котла, який виробляє пар, який, у свою чергу, потрапляє на турбіну. Температура у барабані котла має бути не менше 255 градусів. При повній роботі – це 44 кілограми, а ми зараз робимо не на повну, бо таке у нас замовлення".

   Головний інженер Поліської ТЕС Ростислав Клоков говорить, що при спаленні близько 7 тонн верби, виробляється до 5 мегават електричної енергії. Такої кількості електроенергії вистачить, аби повністю забезпечити електроенергією маленьке місто.

  "Йдеться про спалювання біомаси потужністю 5,9 мегават. 10 мільйонів євро інвестицій. Ми дали близько 50 робочих місць на станції, а також є 200 людей, які обслуговують станцію. Усі податки ідуть в регіон".

  Важливим є і екологічний аспект, додає заступник голови Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності України Юрій Шафаренко:

  Весь світ рухається до того, що усе має бути екологічно. Спалювання біомаси є нейтральним для викидів. Бо при вирощуванні ці культури поглинають СО2, а при спалюванні викидають, тому у них викид майже 0".

 

Автор: Сергій Косюченко

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework