Бердичівлянин збирає старовину цеглу: в колекції вже понад 50 екземплярів. ВІДЕО

Бердичівлянин збирає старовину цеглу: в колекції вже понад 50 екземплярів. ВІДЕО

  Збирач старожитностей Ігор Яцик з Бердичева захоплюється брікофілією або колекціонуванням цеглин. Чоловік вже має понад 50 екземплярів старовинної цегли з тавром у своїй колекції.

   Ігор Яцик розповів Суспільному, що має кілька сотень екземплярів старожитностей, але особливо пишається колекцією старовинної цегли з тавром. Таких цеглин у нього більше пів сотні штук.

  "Коли я в руках тримав першу цеглину, спочатку це мене не зацікавило, – каже колекціонер. – А коли побачив вдруге і помітив тавро, то зрозумів, що тримаю в руках сторічний раритет. По клейму можна визначити цегляний, кам'яний літопис нашого краю".

   Збирати цеглини колекціонер почав чотири роки тому. Каже, що найціннішою у його колекції є старовинна цегла Яна Савицького:

  "Ян Савицький виготовляв її у селі Бейзимівка Чуднівського району. Ця старовинна цегла 1850–1880 років. На ній клеймо корони і його ініціали".

Брікофілія або колекціонування старовинних цеглин – таке незвичне хобі має Ігор Яцик з Житомирщини

  Ігор Яцик зазначив, що колекціонування старовинної цегли не є простим заняттям:

  "Знаходжу цеглини здебільшого в грубах. Після руйнування будівель залишається тільки груба. І там шукаю таку цеглу. Вона з розчином, який треба відчистити, потім потрібно побачити літери, помити, відшліфувати і виставити на стенд".

   За словами краєзнавця Анатолія Горобчука, ця колекція допомагає вивчати історію архітектури та цегельної промисловості Житомирщини:

  "Для нас у Бердичеві та на навколишніх землях така колекція – унікальна річ. Тішить, що з'явилася людина, яка займається таким напрямом колекціонування. На теренах України мало людей, які захоплюються саме цією справою. Для нас – це унікальна можливість дізнатися про нові сторінки історії".

  Колекцію цегли та інших старожитностей можуть безкоштовно оглянути усі бажаючі.

 
 

Автор: Леонід Харшан

Камера: Сергій Кобилянський

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework