У житомирських школах змінили раціон харчування

З 1 січня 2021 року в житомирських школах змінили раціон харчування – вступив у дію новий санітарний регламент, який розробляли з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування.
У школах Житомира ковбасні вироби замінили на гуляш із курки та фрикадельки. А ще – обмежили у стравах вміст цукру, солі та жирів. У буфетах не продають газовані напої та снеки. Усе це – вимоги нового санітарного регламенту в розділі організації шкільного харчування.
Заступниця директора міського департаменту освіти Світлана Ковтуненко розповіла Суспільному, що перед тим, як запровадити зміни у харчуванні дітей, радилися з їхніми батьками. Для цього провели анкетування, запитавши, які страви їхні діти полюбляють найбільше.

В новому раціоні споживання солі обмежили до чотирьох грамів на добу, в процесі приготування їжі дозволили додавати не більше п'яти грамів цукру на сто грамів готової страви. Також має бути не більше двох смажених страв на тиждень.

Працівниця їдальні житомирської школи №7 Наталія Грищук розповіла, що діти новим меню задоволені, адже воно стало більше схожим на домашнє.
"Відмінили сосиски, сардельки, ковбасу. Замість них у перший тиждень – фрикадельки курячі, а в другий – гуляш курячий. Діти задоволені цими змінами", – каже Наталія Грищук і додає, що деякі страви вони також готують за рецептами кулінарного експерта Євгена Клопотенка, команда якого упродовж трьох років займалася розробкою меню шкільного харчування.
Нагадаємо, у березні 2019 року Євген Клопотенко презентував у Житомирі збірник рецептів для харчування дітей шкільного віку.
У вівторок, 2 лютого, на сніданок в житомирській школі № 16 давали пшеничну кашу, відбивну з яловичини, солоний огірок і компот. Працівниця їдальні цієї школи Людмила Клименкова говорить, що намагається готувати різноманітні страви і постійно шукає нові рецепти.
У буфетах шкіл відтепер заборонено продавати каву, газовані та енергетичні напої, продукти із високим вмістом солі – чіпси, снеки, сухарики.
"Продаємо лише дозволені продукти. Наприклад, бутерброд із сиром і яйцем, пиріжок з капустою, ватрушка. Печиво без олії, цільнозернове, без цукру. Соки без цукру також", – каже продавчиня буфету в житомирській школі № 28 Наталія Уральцева.
Авторка: Дар'я Самаріна
Камера: Олександр Данилюк
Последнее изменение Пятница, 05/02/2021