У Житомирі соцслужби вилучили з родини 5 малолітніх дітей: волонтери несуть їм у лікарню їжу та речі

У Житомирі соцслужби вилучили з родини 5 малолітніх дітей: волонтери несуть їм у лікарню їжу та речі

  У Житомирі 5 малолітніх дітей лишилися без догляду: соцслужби вилучили їх з родини, бо застали матір напідпитку, а самих дітей – з ознаками хвороби. Дітей направили до лікарні, куди небайдужі городяни почали нести їм їжу, одяг та іграшки.

   10 грудня близько опівдня представники міської Служби у справах дітей спільно з патрульною поліцією навідалися до однієї з житомирських родин, де виховується п'ятеро малолітніх дітей. Найменшій дитині – 3 місяці, найстаршій – 8 років. Начальниця підрозділу ювенальної превенції Нацполіції області Наталія Гончарук розповіла Суспільному, що до поліції із проханням про допомогу звернулися працівники соцслужб, які повідомили, що діти знаходяться без нагляду:

  "10 грудня близько 11 години дня на лінію поліції "102" надійшло повідомлення про те, що в одному із районів Житомира без нагляду перебувають п'ятеро малолітніх дітей. На "102" телефонувала спеціалістка служби у справах дітей Житомирської міської ради та просила допомогу наряду поліції. На місце події було направлено патруль патрульної поліції. Прибувши за адресою, вони виявили 5 дітей без нагляду та їх матір, яка мала ознаки алкогольного сп’яніння. Також була підозра на те, що діти мають захворювання. Тому працівники соцслужб та поліції прийняли рішення вилучити дітей з родини і відвезти їх до міської лікарні".

 

  Заступник начальника Служби у справах дітей міської ради Вадим Кур’ята кореспондентам Суспільного сказав, що цю сім'ю вони знають давно. Один час родина жила за межами Житомира, а у 2019 році переїхала в місто:

  "Ми їх одразу ж поставили на облік. Три-чотири рази на місяць їх відвідуємо. Під час чергового візиту виявили, що мати перебуває в стані сильного алкогольного сп’яніння. Я так розумію, вона навіть не могла усвідомити, що зараз відбувається. Ця жінка схильна до вживання алкогольних напоїв, тому ми вирішили вилучити дітей з родини".

У Житомирі соцслужби вилучили з родини 5 малолітніх дітей: волонтери несуть їм у лікарню їжу та речі

Заступник начальника Служби у справах дітей міської ради Вадим Кур’ята

  За словами медичної директорки дитячої лікарні ім. В. Башека Світлани Довгаль, діти в лікарню потрапили у задовільному стані:

  "Двоє з них мають ознаки легкого перебігу гострої респіраторної вірусної інфекції – субфебрильну температуру, кашель та нежить, але стан їх задовільний. Ми організували їм 5-разове харчування. Діти забезпечені усіма засобами індивідуального догляду. Окрім того, вже звертаються волонтери з допомогою продуктами, засобами догляду та індивідуальної творчості для цих дітей".

 
У Житомирі соцслужби вилучили з родини 5 малолітніх дітей: волонтери несуть їм у лікарню їжу та речі
 

  Жителі Житомира почали приносити дітям одяг, їжу та іграшки після того, як житомирянка Олена Тарнопольська, котра зі своєю дитиною лежить у цій же лікарні, опублікувала в соцмережах пост з проханням про допомогу:

  "Ми з дитиною вже деякий час знаходимося тут на стаціонарному лікуванні, – говорить Олена. – Дітей цих я побачила вчора. Одразу зрозуміла, що вони новенькі. Вони виглядали заплаканими і трішки зляканими. Це зрозуміло, адже вони не були готові до того, що їх заберуть від мами. Я закинула в свій інстаграм звернення, а вже потім мої друзі поширили його у фейсбуці. Я звернулася до всіх, хто небайдужий і хто має можливість, щоб вони принесли якісь неалергенні солодощі, розмальовки, олівці, книжки – аби дітям тут було не сумно. Просила сумки для речей та одяг. На мій подив, дуже багато людей відгукнулися. Сьогодні ось вже навіть малесенькому хлопцю принесли речі. І дівчаткам. І іграшки принесли. І продовжують нести".

 У Житомирі соцслужби вилучили з родини 5 малолітніх дітей: волонтери несуть їм у лікарню їжу та речі

Небайдужи жителі міста несуть дітям до лікарні необхідні речі

  Кореспонденти Суспільного навідалися до родини, аби поспілкуватися з батьками вилучених дітей. На питання, чи знають вони, де їхні діти і як вони себе почувають, матір, яку звати Ольга, відповіла, що знає. Сказала, що представники соцслужб приходили та розповіли, що діти в лікарні і почувають себе добре. Згодом жінка розплакалася. Говорила, що не хоче, щоб її позбавили батьківського піклування.

  "Я не хочу ще раз загубити дітей, – каже Ольга. – Один раз вже загубила, тоді у мене забрали трьох дітей".

  Ольга та Микола – батьки, у яких вилучили дітей

  У якому році її та батька дітей Миколу позбавили піклування на ще трьох їхніх старших дітей ні Ольга, ні Микола не пам’ятають. Кажуть, що найстаршій з їх 8 дітей – 15 років. Батько дітей сказав, що вони не знають, де ті діти.

  "Нам ніхто не розповідає, – каже Микола. – Одні говорять, що вони в дитячому будинку, інші – що їх усиновили".

  На питання кореспондентів Суспільного, що вони планують робити далі, батько дітей сказав, що вони спробують їх повернути.

  Начальниця підрозділу ювенальної превенції Нацполіції області Наталія Гончарук поінформувала, що на матір вилучених дітей складуть адміністративний протокол за неналежне виконання батьківських обов’язків. Крім того, служба у справах дітей буде вирішувати питання доцільності перебування дітей в родині.

  "Що буде з матір’ю далі, вирішує не служба, а комісія з питань захисту прав дитини при виконавчому комітеті міськради, – каже заступник начальника Служби у справах дітей Житомирської міської ради Вадим Кур’ята. – Саме комісія рекомендує виконкому прийняти те чи інше рішення. Подивимося, що там мати буде говорити: виправиться вона чи ні. Поки ж діти у безпеці. А це найголовніше".

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework