84 % мешканців Житомирщини виступають за доступне авто. Здешевлення може відбутись після ліквідації акцизу на імпорт вживаних автомобілів, - дослідження

84 % мешканців Житомирщини виступають за доступне авто. Здешевлення може відбутись після ліквідації акцизу на імпорт вживаних автомобілів, - дослідження

  Центр соціально-економічних досліджень CASE Україна у партнерстві з Інститутом досліджень авторинку презентували аналітичну працю “Доступне авто проти “вітчизняного виробника”: що приніс українцям протекціонізм автомобільної галузі?”.

  Спеціально для цього дослідження Київський міжнародний інститут соціології у травні 2020 року провів опитування, яке показало, що 84 % мешканців Центрального регіону, у складі якого і Житомирська область, підтримують здешевлення автівок. Серед можливостей, які громадяни отримають завдяки доступному авто, 75 % респондентів відзначають найм на роботу, якої немає поблизу дому, а це зі свого боку стимулює економіку. А 71 % мешканців Житомирщини та всього Центрального регіону вказали на можливість уникати використання громадського транспорту, що стало особливо актуальним через пандемією COVID-19.

  За словами співавтора дослідження старшого економіста CASE Україна Володимира Дубровського, згідно із розрахунками, ліквідація “вікового” акцизу збільшить імпорт машин удвічі – до 700 тис. на рік. “Надходження від ПДВ і мита майже подвояться. Це принесе бюджету додатково 11,4 млрд грн, в той час як скасування акцизу призведе до втрати 10,3 млрд грн”, – додає пан Дубровський. Таким чином від зменшення вартості розмитнення вживаних авто бюджет не лише не втратить, а й отримає додатково понад 1 млрд грн. Ці розрахунки нівелюють аргумент Міністерства фінансів України щодо відсутності компенсаторів для наповнення бюджету.

  Наявний сьогодні так званий “віковий” акциз (чим старше імпортоване авто, тим більше доводиться платити) за своєю суттю є дискримінаційним і нелогічним, оскільки з роками експлуатації будь-який товар має втрачати ціну, а не навпаки. У жодній із країн Європейського Союзу немає подібного акцизу.

  “Сьогодні за ввезення, наприклад, 10-річного дизельного автомобіля з об’ємом двигуна 1,6 літра, потрібно заплатити 1200 євро лише акцизу. А якщо цій самій машині 15 років – то вже 1800 євро. А ще ж мито і ПДВ... Отже, розмитнення авто може обійтись навіть у 300 % від його вартості, – зазначає співавтор дослідження керівник Інституту досліджень авторинку Станіслав Бучацький. – Тобто громадяни своїм власним гаманцем сплачують за приватні інтереси автовиробників”.                                                         

  Також експерти розвінчали міф щодо негативного впливу вживаних імпортованих авто на навколишнє середовище. По-перше, порівняно з Європою в нас дуже маленький автопарк – на 1000 громадян припадає 232 автівки, тоді як в Європі цей показник знаходиться на рівні 600 автомобілів. По-друге, більше 28 % нашого автопарку це –радянські і пострадянські старі карбюраторні автівки, викиди від яких уп’ятеро-восьмеро разів перевищують найнижчі євро стандарти. І саме їх передусім витіснятиме імпорт вживаних автомобілів, тож кількість викидів зменшуватиметься навіть зі зростанням кількості автомобілів. І, по-третє, український легковий автопарк створює лише 6,5 % всіх викидів у нашій країні. Основним забруднювачем повітря є енергетичний сектор, який продукує 55,2 % викидів.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework