Зростання тарифу на електроенергію може позначитися і на вартості водопостачання для Житомира та України загалом

Зростання тарифу на електроенергію може позначитися і на вартості водопостачання для Житомира та України загалом
  В Україні з 1 грудня тариф на транспортування електроенергії для всього бізнесу знову значно підвищено: майже на 30%. Укренерго має стягнути мільярди гривень з усіх українських споживачів, аби зібрати гроші для непомірної виплати приватній "зеленій" генерації.
  Подорожчання одразу ж позначиться на вартості товарів та послуг для населення, що в умовах коронакризи — критично для українців.
 
  На житомирському водоканалі понад 750 працівників забезпечують безперебійне водопостачання майже 300 - тисячного міста. Паралельно продовжують грандіозну реконструкцію: хочуть стати першим в Україні екологічно орієнтованим комунальним підприємством. Та втілити задумане заважає постійне здорожчання електроенергії. Якщо така ситуація продовжиться — підприємство опиниться на межі виживання. А споживачі за апетити енергомонополіста заплатять здорожчанням води і дірявими трубами.
   
  “Зараз всіх українських виробників заганяють в той стан, де вони будуть неконкурентноздатні і на зовнішніх ринках, і навіть на внутрішніх. Тому що імпортований продукт зараз буде вигравати конкуренцію в українського продукту. Зрозуміло, що це — шлях в нікуди” — розповідає директор КП “Житомирводоканал” та віце-президент асоціації “Укрводоканалекологія” Андрій Нікітін.
 
  У той час, як водоканали та інші промислові споживачі та бізнеси мають платити за підвищений тариф та транспортування електроенергії, енергетичного монополіста повністю звільнили від сплати цього тарифу. Укренерго в судах намагалось стягнути з приватної компанії ДТЕК державні кошти у розмірі 1 млрд грн, але програло апеляцію. Тож Укренерго подаватиме касаційну скаргу. Ситуація на підприємстві критична, адже боргів понад 1.5 млрд грн.
 
  Максим Юрков, член правління НЕК “Укренерго”:
“Ми всіма силами намагаємось стягнути з боржника ці кошти . В іншому випадку це будуть величезні збитки для компанії. Це буде підтвердженням того, що певні учасники ринку можуть безкоштовно користуватися ресурсом, який, по суті, належить державі, і належить народу України.”
 
  Тож тепер приватна компанія зможе безкоштовно користуватися електромережами, отримуючи при цьому надприбутки від “зеленого” тарифу.
 
  За словами секретарки комітету ВРУ з питань ПЕК (2014-2019 рр.) Вікторії Войціцької, “ДТЕК виграє двічі. По-перше, отримуючи надприбутки за рахунок “зеленого” тарифу, окрім того, ДТЕК, не будучи платником тарифу за рішенням суду, буде перекладати всі витрати на плечі всіх інших споживачів”.
 
  Головна причина підвищення тарифу Укренерго — необхідність платити виробникам “зеленої” енергетики. Україна продовжує виплачувати найвищий у світі “зелений” тариф, який лежить тягарем на всій країні. Особливо цинічно, що одна приватна енергетична компанія, з одного боку, отримує цей несправедливий тариф, а з іншого боку — відмовляється сплачувати кошти, які йдуть на погашення цього ж тарифу.
 
  Андрій Герус, голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг:
“Це досить складно для такої небагатої країни, як Україна, виплачувати “зелені” тарифи, які в 2-2,5 рази вищі від аналогічних тарифів в Європі. Якщо в нас такі тарифи є, якщо ми їх приймаємо, значить Уряд повинен шукати комбінацію інструментів, щоб їх виплачувати.”
 
  Нещодавно у Франції повідомили, що переглядатимуть тарифи для підприємств та населення під час пандемії. А яке рішення обере Уряд України: підвищувати ціни населенню чи перегляне тарифи, аби вгамувати апетити приватного енергомонополіста — питання відкрите.

Джерело: vodokanal.zt.ua

Новини Житомира

 

 
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework