На Житомирщині знизився рівень виявлення туберкульозу

На Житомирщині знизився рівень виявлення туберкульозу

  Через пандемію COVID-19 на Житомирщині, як і по Україні загалом, знизився рівень виявлення туберкульозу. Про це свідчать дані дослідження організації "Лікарі без кордонів".

  Станом на 19 жовтня в обласному протитуберкульозному диспансері лікувалося 300 пацієнтів. У порівнянні з початком року кількість хворих різко почала зменшуватися, розповів Суспільному медичний директор закладу Олександр Близнюк. За його словами, на початку 2020 року в них на лікуванні було 800 і більше пацієнтів, а зараз – 300:

  "У зв’язку із запровадженням карантинних заходів і деякою обмеженістю роботи лікувально-профілактичних закладів, кількість виявлених вперше діагностованих на туберкульоз в Житомирській області значно зменшилася. Для порівняння – за 9 місяців 2019 року у Житомирській області було 600 випадків вперше діагностованих на туберкульоз. За аналогічний період поточного року тільки 300 випадків. Пацієнти почали менше звертатися, ну і звичайно на сьогодні є більша настороженість на вірусну інфекцію COVID-19, ніж до туберкульозу. Хоча це така ж повітряно-крапельна інфекція, яка потребує певних заходів стосовно виявлення контактних осіб".

  Олександр Близнюк каже, що туберкульоз є наднебезпечним у випадку, якщо про нього нічого невідомо. Тобто, люди можуть жити разом, спілкуватися, ходити в гості і не знати про свою хворобу, розповсюджуючи таким чином туберкульоз. Кашель, який триває більше тижня, відсутність апетиту, схуднення, болі в грудній клітці, кровохаркання, температура від 37 до 37,5 градусів, загальна слабкість, пітливість ночами – якщо людина має ці симптоми, їй обов’язково потрібно звертатися до лікаря.

На Житомирщині знизився рівень виявлення туберкульозу  Медична координаторка БО "Лікарі без кордонів" Олена Труш каже, що вирішення питання з виявленням хворих на туберкульоз не потребує додаткових ресурсів:

  "Як відбувається виявлення нових хворих на туберкульоз? Людина звертається до лікаря, каже, що кашляє, має температуру і їй важко дихати. Такі симптоми є типовими як для туберкульозу, так і для коронавірусу і ще ряду захворювань. Медичні заклади, незалежно від рівня підпорядкування, мають проводити скринінгові анкетування на предмет загрози туберкульозу".

На Житомирщині знизився рівень виявлення туберкульозу  Медичний директор обласного протитуберкульозного диспансеру Олександр Близнюк говорить, що скринінгову анкету на визначення туберкульозу можна знайти у вільному доступі в інтернеті:

  "Кожна людина, яка має доступ до інтернету, може відповісти на поставлені в анкеті запитання. І якщо в результаті анкета рекомендує пройти обстеження на туберкульоз, то в даному випадку, я б радив би звернутися до протитуберкульозного кабінету, який є в кожній центральній лікарні. У нас в області працює БО "Лікарі без кордонів", які нас забезпечують новими протитуберкульозними препаратами. І нам це дало можливість лікувати хворих на хіміорезистентний туберкульоз або як ще говорять – мультирезистентний туберкульоз з розширеною резистентністю. Тобто, це найбільш важкі випадки для лікування".

  Погіршення ситуації із виявленням хворих на туберкульоз спостерігається у всіх регіонах України, каже медична координаторка БО "Лікарі без кордонів" Олена Труш. За її словами, в Україні до пандемії щомісячно виявляли 1 тисячу 600 хворих на туберкульоз. У квітні 2020 року цей показник впав до 800 хворих. У липні-серпні ця цифра складала 1100-1200 хворих. Загалом по Україні рівень зниження складає 37%.

 

Авторка: Антоніна Тугас

Камера: Віктор Підвисоцький

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework