Судмедексперти у Житомирі можуть залишитися без роботи

  42 працівники Житомирського обласного бюро судмедекспертизи з початку року через недофінансування з державного бюджету скоротили, решта 178 – перевели на 2/3 ставки. Про це Суспільному розповів керівник установи Віталій Зозуля.

   За його словами, така оптимізація – це наслідок недофінасування установи з державного бюджету. І до кінця року в установі може залишитися половина працівників.

  Тетяна Романчук в обласному бюро судмедекспертизи працює завідувачкою відділенням. Розповіла, що фаховим експертом тут понад 26 років. Справу знає добре, тому, попри те, що 4 останні місяці не отримує повну зарплатню, шукати іншу роботу не збирається.

  Тетяна Романчук: "Від квітня ми отримуємо 75% від окладу. Це дуже малі гроші. Люди через це звільнюються. Переважно, санітарки йдуть. Але вже й лаборанти почали звільнятися. Люди не в змозі працювати за півтори-дві тисячі гривень. Родину годувати треба. А от об’єм роботи не зменшився. Навпаки, збільшився. Якщо раніше за посадовими обов’язками один експерт виконував 4-5 експертиз, то тепер – 20-30. Ми сьогодні заздалегідь попереджаємо слідчі органи, що з результати наших досліджень буде затримка. Ми звертаємося, куди тільки можна. До місцевих органів влади, до профільного міністерства, профспілки медичних працівників, до верховної ради. З березня пишемо листи. Але поки що офіційних відповідей не отримали. Усно нам кажуть, що немає грошей. З вересня обіцяють взагалі відправити у відпустку всіх за власний рахунок".

Судмедексперти у Житомирі можуть залишитися без роботи
Судмедексперти у Житомирі можуть залишитися без роботи

  За словами керівника обласного бюро судово-медичної експертизи Віталія Зозулі, проблема виникла наприкінці березня, відколи установу почали фінансувати по-іншому через запровадження другого етапу медичної реформи. Тобто за медичною субвенцією від Міністерства охорони здоров’я України. "Якщо у минулому році на потреби нашої установи надійшло 24 млн. грн., то в цьому році - всього 17,5 млн. грн. У першому кварталі ми отримали 6,5 млн. грн. І це з урахуванням заробітної плати та витратних матеріалів. Комунальні послуги перекриваються з обласного бюджету. Через таке недофінансування працівники змушені перейти на неповний робочий день", - сказав Віталій Зозуля.

  Керівник обласного управління охорони здоров’я Микола Суслик розповів, що сьогодні навантаження на працівників Житомирського бюро судово-медичної експертизи і справді дуже велике. Але згідно із медичною реформою фінансування з Національної служби здоров’я залежить не від об’єму роботи, а від кількості населення і території, яке обслуговує те чи інше бюро. "Ми проаналізували штатну численність житомирського бюро і порівняли з сусідньою Рівненькою областю. Якщо у нас на початок квітня було 240 штатних посад, то у Рівному – 95. Маючи такий великий штат, ми не вкладаємося у фінансування на заробітну плату. На сьогодні з обласного бюджету повністю профінансовані до кінця року енергоносії. Спрямували майже 700 тис. грн. на придбання хроматографа. Ще 11 млн. грн. пішло на заробітну плату. У першому кварталі скоротили 28 посад, у другому –14. Сьогодні на 198-ти посадах працює 178 людей," - сказав Микола Суслик.

  Також Микола Суслик розповів, що на нараді у голови обласної ради прийняли рішення, що обласне бюро має ще оптимізуватися. Якщо з державного бюджету не надійде достатньо грошей, то питання фінансування установи внесуть на засідання чергової сесії обласної ради у вересні.

 

Авторка: Антоніна Тугас,

Камера Сергій Базилюк, Віктор Підвисоцький.

 Новини Житомира

 

Последнее изменение Четверг, 27/08/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework