Суд Бердичева вирішував долю матері і трьох її дітей

  Бердичівський міськрайонний суд нещодавно завершив розглядати цивільну справу за позовом органу опіки та піклування виконкому Бердичівської міської ради до матері трьох дітей про позбавлення її батьківських прав.

  Забігаючи наперед, зазначимо, що у задоволенні позову було відмовлено, і жінка, яка одного разу справді оступилась у житті, отримала змогу реабілітуватися як любляча та уважна мама, - пише rio-berdychiv.info.

  А нині усе по порядку. У 2017-му році рішенням Бердичівського міськвиконкому у неї відібрали дітей 2009, 2011 та 2014 р.н. за те, що залишила їх в неопалювальному будинку без нагляду на два дні, створивши загрозу життю і здоров’ю. Батьківських прав тоді жінку не позбавляли, а опікуном дітей призначили біологічну бабусю.

  На думку позивача, протягом майже трьох років мати не виконувала рекомендацій спеціалістів Бердичівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді і не створила умов для повернення малих: не забезпечила їм належного місця проживання, не влаштувалась на роботу, не цікавилась життям синів та доньки і не платила аліментів на їх утримання. Тож комісія з питань захисту дитини при міськвиконкомі прийняла вирішення, що таку мати доцільно позбавити батьківських прав.

  Жінка позов не визнала і повідомила суду, що усі наведені доводи не відповідають дійсності. Мовляв, весь цей час вона, як могла, дбала про відібраних дітей. Навідувалась до них у село Андрушівського району, де вони живуть із бабусею, возила гостинці. Нині ж має іншого чоловіка, від якого рік тому народила дочку, та який не проти виховувати дітей і від її попереднього шлюбу. У квартирі, яку подружжя винаймало, були належні умови для перебування дітей, що підтверджується відповідним актом обстеження. Серед іншого, жінка просила суд оголосити у розгляді 4-місячну перерву, аби вона з чоловіком купила будинок на Бердичівщині і таки змогла забрати до себе малих. Також скаржилась на упереджене ставлення з боку працівників соціальної служби, які наполягали, аби вона погоджувалась на позбавлення батьківських прав.

  Допитані на суді опікунка та двоє старших дітей зазначили, що мати і справді кілька разів їх провідувала, привозила фрукти, іграшки, солодощі. Свідки дотримувались думки, що з бабусею хлопчикам та дівчинці живеться краще, вони нагодовані й доглянуті, не пропускають школу.

  Після з’ясування обставин справи та дослідження доказів суд відмовив у задоволенні позову і ось чому. Відповідно до практики Європейського суду із прав людини, питання сімейних відносин ґрунтується на оцінці особистості та поведінки заявника. Факт заперечення ним позову про позбавлення його батьківських прав також може свідчити про інтерес до дитини. А в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, якими органами вони здійснюються, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню саме дитячих інтересів. Позбавлення батьківських прав є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для батька (матері), так і для дитини. Тому цей захід впливу застосовується лише тоді, коли змінити поведінку батьків на краще неможливо, і коли у їхніх діях є вина.

  Судом встановлено, що жінка дійсно, починаючи із 2017 року, неналежно виконувала батьківські обов’язки, внаслідок чого у неї відібрали дітей. Їх поверненню перешкоджали обставини, які не дали відповідачці змоги працювати й виконати висунуті соціальною службою вимоги: це вагітність і народження дитини. Зважаючи на заперечення матір’ю позову, її візити до дітей та прохання надати час для придбання житла, суд вважав, що наразі позбавлення її батьківських прав не відповідатиме дитячим інтересам.

  Протягом тридцяти днів на дане рішення може бути подано апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного суду.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework