Скільки коштує кавун та диня на житомирському ринку та чи можна самостійно перевірити їх на нітрати

  На житомирському «Житньому ринку» сезон баштанних у розпалі. Продавці пропонують кавуни з Херсону двох видів: червоні та жовті, за перший просять 9-10 грн. Також на прилавках можна знайти херсонські та узбецькі дині, українська коштує дешевше - від 15 грн до 20 грн.

   Нагадаємо, що минулого року херсонська диня коштувала від 15 грн до 18 грн, а кавун від 8 до 10 грн., - розповідає zhitomir.info.

  Продавчині запевняють, баштані солодкі, соковиті та без високого рівня нітратів, адже постійно проходять перевірку у лабораторії.

  «Кавун по 10 грн за кілограм, а диня - 20 грн за кілограм, дуже добра, солодка. Особливо, коли гарна погода, гаряче дуже, гарно кавун продається. Перевіряють нітрати, все дозволено, можна купувати та їсти, саме сезон», - говорить продавчиня Інна.

  «Є арбуз, жовтий, зі смаком ананасу. Ціни нормальні, коштує 16 грн за кілограм. Перевіряє лабораторія кожен день, кожен ранок», - каже продавчиня Світлана.

  «На моєму прилавку присутні: диня «Амал» - це херсонська диня, сортова, смачна, проходить всі норми, узбецька диня, сорт «Торпеда» та арбуз звичайний, херсонський, зрілий, солодкий. Херсонська відповідно йде дешевша, 16 грн за кілограм, а узбецька, у зв'язку з довгою дорогою, трохи дорожче 40 грн, кавун 9 грн за кілограм», - ділиться продавчиня Ірина.

  Дехто, перед тим як придбати диню або кавун, самостійно перевіряє вміст нітратів, діляться продавці.

  «Часто приходять зі своїми приладами. Роблять заміри, їх влаштовує показник і вони із задоволенням купують нашу продукцію. Близько 4-5 людей за тиждень приходить», - розповідає продавчиня Ірина.

  Ми також вирішили перевірити, наскільки є безпечними баштанні, для цього беремо нітрометр та вставляємо у кавун, обираємо потрібний продукт на екрані та чекаємо кілька секунд на результат. У червоному кавуні прилад показав надмірний вміст нітратів, при нормі 60 мл/кг показує 560 мл/кг. Теж саме робимо з динею, тут вміст нітратів також перевищує норму.

  Аби дізнатися наскільки показники достовірні, йдемо до лабораторії робити повторний аналіз.

  «На випробування поступили кавун та диня, які попередньо міряли експрес-тестом. Ми провели вимірювання на нашому приладі PH-метрі і визначили значення - 560 мл/кг у кавуні вміст нітратів та у дині 67,8 мл/кг при нормі 60 мг/кг (кавун) і 90 мг/кг (диня). Тобто кавун не вписується у норму, а диня вписується у норму», - зазначила провідний інженер лабораторії ДП «Житомирстандартметрологія» Олена Дем`янець.

  Нітрометр може давати хибні результати, адже виявляє вміст не лише нітратів, пояснюють фахівці та радять довіряти лабораторному дослідженню.

  «Людині для того, аби прийти та потурбуватися про своє здоров’я можна придбати такий прилад, прийти на ринок і виміряти нітрати. Десь приблизно вони дадуть результат і людина буде впевнена, чи можна брати цю продукцію, чи не можна, але лабораторні методи є більш достовірними. Ці прилади, нітрометри, вони міряють у продукті не тільки солі нітратів, а й міряють всі солі, які присутні у продукті, тому результат може бути не зовсім достовірним», - пояснює начальник сектору харчової продукції ДП «Житомирстандартметрологія» Тетяна Калієвська.

 Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework