Закинута ядерна ракетна база на Житомирщині може стати музеєм. ФОТО

  У Житомирській області на базі колишнього 163-го радянського ракетного полку планують зробити музейний комплекс. 30 липня в селі Великий Дивлин Лугинського району провели обстеження закинутих шахтно-пускових установок (ШПУ).

  Про це повідомляє "Журнал Житомира" з посиланням на Житомирську облдержадміністрацію.

  Під час проведення обстеження шахтно-пускових установок фахівці здійснили відбір проб води, відбір проб ґрунту навколо об’єктів ШПУ, зразків будівельних матеріалів та заміри фонових рівнів радіаційного випромінювання. 


  Також здійснено відбір проб води з двох колодязів приватних домогосподарств с. Великий Дивлин з метою встановлення можливого впливу колишніх ШПУ на якість підземних вод.
 

  "Це нагальне питання, проте всі дії з даними об’єктами проводяться за певною процедурою. Найголовніший етап – це оцінка впливу на довкілля, далі проводитимуться громадські слухання, на яких і буде вирішуватися подальша доля цих шахтних установок", – сказав заступник голова ОДА Віктор Градівський.

  Довідка. 3-й дівізіон 163-го ракетного полку з чотирма ШПУ діяв біля села Великий Дивлин до лютого 1984 року. На озброєнні були балістичні ракети Р-12У, які несли термоядерний заряд. 

  4 ШПУ біля села Великий Дивлин / Google maps

  Корпус такої ракети наразі стоїть біля музею космонавтики в Житомирі.


Шахта Р-12У під Вінницею / urbextour.com

Новини Житомира

  

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework