Власники житла по проспекту Незалежності нарешті отримають свої добудовані квартири

  Недобросовісність забудовників та проблеми законсервованих новобудов, – такі житлові питання розглядали разом із очільником Житомира Сергієм Сухомлиним у прямому ефірі на телеканалі Союз-ТВ.

 

  Зокрема підняли тему недобудованої багатоповерхівки по проспекту Незалежності, 29. Частина землі знаходиться у Житомирі, інша – на території Оліївської ОТГ. У цьому районі зношені комунікації, тому місто виставляло забудовникам умови щодо будівництва мереж, адже в іншому випадку вони можуть просто не витримати навантаження. Район може повністю залишитися без каналізаційної системи, – наголошують у міській раді.

  «Ми не можемо прийняти в експлуатацію. Бо як тільки підключити цей будинок, у людей просто не буде каналізації. Весь цей район буде плавати. Треба закінчити цю ділянку. Це перший момент.

  І другий момент. Іноді забудовники, коли отримують містобудівні умови, декларацію на початок будівництва, планують побудувати 9 поверхів, потім з’являється ще один додатковий. Отримання декларації йде через Київ і у Києва є запитання саме до цих моментів. Вони зараз вирішують ці питання», – зазначає міський голова Житомира Сергій Сухомлин.

  У владі кажуть: більше 10 років зведення багатоповерхівки по проспекту Незалежності, 29 було заморожене. Лише кілька років тому будівництво відновилося і зараз знаходиться на етапі завершення.

  «І от (новобудова, – ред.) „Олвіта-буд“, яка не будувалася теж, якщо не помиляюсь, більше 8-ми років. Це дуже було складне питання. Бо 87 сімей житомирян, які проплатили кошти, залишилися тоді… І це було дуже-дуже складно зробити можливим, щоб запустити цей проект.

  Декілька акціонерів, які між собою були в судах. Частина була за кордоном – у Сполучених Штатах. Вони конфліктували між собою, навіть не спілкувалися. Потім все це майно було в заставі в банку. „Західінкомбанк“ на той час знаходився в ліквідації. І такий клубок проблем, і ми його потроху розкручували. Домовилися з банком, отримали довіреність, зібрали акціонерів. Вони знайшли порозуміння, знайшли інвестора.

  І зараз цей будинок вже на здачі. Головне, щоб ці 87 сімей отримали ці квартири. Ці люди в мене з періодичністю в місяць-два збиралися і в кабінеті, і в міській раді, приходили. За останній рік, коли йде будівництво, ми тільки два чи три рази з деякими з них спілкувалися, що все нормально, і слава Богу. Люди задоволені – це головне», – резюмує Сергій Сухомлин.

  Міський голова розповідає про механізм зведення таких новобудов. Люди «клюють» на привабливий дизайн проєкту, рекламу, офіс продажу, іноді – низьку ціну за квадратний метр і несуть гроші. Потім забудовники починають спорудження. Інші несуть кошти – продовжують будівництво далі. Згодом, наприклад, через кризу або нестачу покупців забудовники не можуть продовжувати роботу, бо коштів уже не вистачає. Тоді й звичайні громадяни стають заручниками ситуації. Гроші заплатили – квартиру не отримали.

  «У деяких державах інший механізм. Наприклад, Ізраїль: там заборонено продавати квартири, не введені в експлуатацію. І тут ситуація абсолютно інша. Тоді забудовник, інвестор не шукає людей з коштами. Він вкладає чи свої кошти, чи бере кредит в банку. Якщо банк надає кредит, він зацікавлений, щоб дуже швидко побудувати. Тут вже треба, щоб держава змінила підхід. Ми бачимо, що на Верховну Раду великий вплив мають забудовники. Забудовники не зацікавлені в тому, щоб платити відсотки банку. Краще з людей зібрати.

  Поки забудовники готові таке лобі (скоординована практика обстоювання інтересів чи чинення тиску на законодавців і чиновників неурядовими організаціями, фінансово-промисловими групами чи етнічними спільнотами на користь того або іншого рішення, – ред.) робити в Верховній Раді, щоб ці закони не приймалися, вони не будуть прийматися. Але, думаю, зараз ситуація із Укрбудом та іншими… просто змусять Верховну Раду, Кабінет Міністрів звернути на це увагу. І вже всупереч «хотєлкам» забудовників піти на таке рішення. Чим швидше цей закон буде прийнятий, тим у наступному менше буде ризиків», – розповідає Сергій Сухомлин.

  Тим часом у парламенті депутати разом з антирейдерською комісією працюють над важливим законом щодо захисту прав інвестора. Якщо закон ухвалять, вже у вересні в електронний реєстр майнових прав буде вноситись інформація про кожен новобуд та його інвесторів, а за кожним із них буде нотаріально закріплена його квартира.

  Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк минулого тижня на своїй сторінці у Facebook написала, що ведеться обговорення пропозицій Офісу простих рішень та результатів щодо кардинальних змін у системі містобудівного контролю.

  «Одна з пропозицій для захисту інвесторів – впровадження реєстрації на майбутні квартири. Ми з командою та Міністерством юстиції України на фінішній прямій щодо реєстрації законопроєкту в парламенті», – зазначає народний депутат України Олена Шуляк.

Новини Житомира

 

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework