Тендер на пакети BMW у Бердичеві: Prozorro роз’яснило ситуацію

  Низка медіа написали новину, що Бердичівський палац культури провів тендер на Prozorro на пакети BMW. І за його результатами купив 2 поліетиленові пакети за 8 гривень.

   Що ж, це не зовсім так, пояснює прес-служба системи державних закупівель Prozorro.

  Річ у тім, що система Prozorro показує всі закупівлі, які проводить держава. Віднедавна, з запуском нового Закону “Про публічні закупівлі” — реально ВСІ, адже зараз державні структури зобов`язані звітувати про свої витрати від однієї копійки. І таким чином, громадяни можуть бачити та контролювати всі закупівлі за кошти платників податків.

  Але далеко не кожна з цих закупівель є власне тендером на Prozorro, на який приходять постачальники і змагаються на аукціоні. На невеликі суми державні структури можуть укладати прямі угоди і лише звітувати про них у Prozorro.

  Ось так само з закупівлею славнозвісних пакетів BMW. Ця закупка справді відбулася і відображена в системі  https://bit.ly/paketBMW. Але організовувати тендер, щоб придбати 2 пакети, державним структурам не потрібно. І Бердичівський палац культури тендер не проводив.

  Як бачите, у Prozorro ця закупівля відображена як така, що “проведена без використання електронної системи”. Тобто це пряма угода з постачальником, яку уклав Бердичівський дім культури, і про яку мав обов`язково прозвітувати в системі. Що він і зробив.

 Обов`язкові конкурентні закупівлі на Prozorro стартують від 50 тисяч гривень. Це спрощені закупівлі, які хоч і мають елемент аукціону, але проводяться досить швидко та не потребують багато документів. Для спрощеної закупівлі достатньо одного учасника.

 Натомість справжні тендери на Prozorro починаються з 200 тисяч грн для закупівель товарів і послуг, і 1,5 млн грн для робіт. Щоб їх провести, замовники готують тендерну документацію; також необхідна обов`язкова участь щонайменше двох учасників, які будуть змагатися на редукціоні.

  Теоретично державний замовник може провести аукціон на будь-яку суму, але 2 пакети BMW — це мабуть перебор. Узагалі такі маленькі закупівлі в системі Prozorro рідкість, бо всі свої закупівлі державні замовники планують на початку року і зазвичай купують товари одразу з запасом на рік. Але трапляються різні ситуації, коли без пари міцних чорних пакетів не обійтися. Навіть у сфері культури.

Новини Житомира

 

 

Последнее изменение Понедельник, 27/07/2020

Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии

ОСТАННІ КОМЕНТАРІ

 

 

 

 

 

 

 

 

Погода
Погода в Житомире

влажность:

давление:

ветер:

Go to top
JSN Time 2 is designed by JoomlaShine.com | powered by JSN Sun Framework